MASK Opublikowano 17 Marca 2014 Opublikowano 17 Marca 2014 Do modelarstwa powróciłem w okrągłym 2000 roku. Wcześniej była uwięż i modelarstwo kołowe. Po tym jak nauczyłem się latać RC przeróbką Jaka 12 z DDR'owskiego zestawu, zabrałem się za oblot modelu, który zrobiłem na początku lat 90. Był to ślicznie latający model o rozpiętości 1,5m. Napęd stanowił OS Max 40LA (czerwono niebieski na zdjęciu poniżej).Potem było pierwsze moje latające skrzydełko - Insomniac, które wywołało pewne zamieszanie na naszym lotnisku - wszyscy byli bardzo ciekawi jak to coś nie będzie chciało latać. Latało pięknie. Silnik jaki tam siedział, to MECOA 15.Jednym z kolejnych moich modeli było następne latające skrzydełko o rozpiętości pomiędzy 1,2-1,3m. Plan był znaleziony gdzieś w sieci i po pewnych korektach wykorzystany do budowy tego modelu. Początkowo siedział tam OS Max 25LA, ale szybko został zastąpiony przez OS 25 FX ze śmigłem MA 9x4 - na prawdę polecam to śmigło do tego motoru jeśli trzeba obciążyć silnik w okolicach mocy maksymalnej Zdjęcia się nie zachowały ale film tak: Po tym jak powyższy model skończył w wyniku czołówki z innym modelem kolega z lotniska Lech Mirkiewicz zbudował dwa bliźniacze modele, niewątpliwie wzorowane na Lanier Shrike, choć konstrukcyjnie inne. Jeden przechwyciłem Napęd początkowo stanowił OS Max 25 FX z poprzedniego modelu (po wymianie skrzywionego w wyniku zderzenia wału). Ale latanie zaczęło się dopiero po zmianie silnika na (mniejszy co prawda) Enya 21CX z rezonansem. Po wielu bardzo udanych lotach podjąłem decyzję o kolejnej zmianie silnika. Tym razem na Enya 45CX, który po kilku lotach dostał półfalowy tłumik rezonansowy Nelsona. Docelowo ma tam być zainstalowany silnik K&B 40 z pełnym rezonansem. Ciekaw jestem, czy konstrukcja wytrzyma Następnym wynalazkiem jest model, który zbudowałem na podstawie planów z jakiejś amerykańskiej gazety. Rozpiętość 1,4m konstrukcja - jak wszystkich do tej pory skrzydełek - balsowa z rdzeniem styropianowym. Początkowo był tam zainstalowany 40-letni silnik Enya 35 (jeszcze z płukaniem poprzecznym). Bardzo ładnie kręcił śmigłem 10x6. Potem założyłem Silnik OS Wankel - świeży w owym czasie nabytek. Model trzyma się powietrza jak przyspawany.i filmhttp://youtu.be/H0CjnZMBfGII wreszcie powstał Tachionek, pierwszy mój projekt CAD. Konstrukcja własna w 100%, balsiak. Model oblatałem na silniku Enya 09, po czym natychmiast wsadziłem tam K&B 3,5 z rezonansem. Więcej o modelu i krótka relacja z budowy jest tutaj Na zdjęciu wraz z Piorunkiem. EDIT: dorzucam linki do filmów CDN. 1
MASK Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Opublikowano 30 Listopada 2014 A to model w układzie kaczki, który zbudowałem na podstawie planów chyba z RCM. Niestety okazało się, że model nie lata. Po przeliczeniu parametrów wyszło na jaw, że SC znajduje się kompletnie nie tam gdzie trzeba, a pionowe powierzchnie ustateczniające są niewystarczające. Po przekonstruowaniu modelu udało się go oblatać. Model latał z silnikiem OS LA 40. Zdjęcie po nieudanej próbie z umieszczeniem podwójnego statecznika pionowego na kadłubie. Ostatecznie model latał z usterzeniem pionowym na końcówkach skrzydeł: i film: Od kilku lat w budowie jest też inny model kaczki zaprojektowany pod laser, będzie latał z silnikiem Enya SS 35. Konstrukcja własna w 100%: I silnik do nowej kaczuszki. Poskładanie silniczka w niekonwencjonalny sposób pozwala na jego pracę w odwrotnym kierunku, co z kolei pozwala na stosowanie normalnych śmigieł do pracy w układzie pchającym:) : 1
MASK Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Fokker Dr.1. Model inspirowany różnymi planami i materiałami typu "jak zbudować dobrze latającego wielopłata" . Efekt? Świetnie latający model legendy lotnictwa. Model ma rozpiętość 150 cm i waży 3,3 kg - o pół kilograma mniej niż ARF "konkurencji" Great Planes, i to przy zastosowaniu ciężkiego silnika Saito 65 i serw standardowych Na zdjęciach jeszcze z Magnum 70, ale do lotów zastąpiłem go o dwie dekady starszym Saito 65. Dobrze lata też z silnikiem OS Max FS 61 (jeszcze nie Surpass). i film z oblotu: Na podstawie zdobytych doświadczeń powstała też elektroniczna wersja modelu przygotowana pod laser. Model zaprojektowałem już w okrągłej skali 1:5. Rozpiętość 1,44 m, silnik 4t ~56. Zakładam, że model nie przekroczy 3kg.
Benio Opublikowano 28 Stycznia 2015 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Cześć. Mam pytanie. Czy przygotowana przez ciebie wersja elektroniczna planów Fokkera jest pod makietę?
MASK Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2015 Cześć. Mam pytanie. Czy przygotowana przez ciebie wersja elektroniczna planów Fokkera jest pod makietę? W założeniach model ma przede wszystkim dobrze latać, a więc półmakieta. Zresztą ta skala nie jest najlepsza do budowania makiety :/
MASK Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Opublikowano 11 Marca 2016 Kolejny mój model pod laser w wersji elektronicznej PZL P11c. Skala 1:7, rozpiętość 153 cm, masa ok. 2200g.
wacek.matuszak Opublikowano 20 Marca 2016 Opublikowano 20 Marca 2016 Jaki silnik przewidujesz do tej przepięknej 11 ?
MASK Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2016 To akurat wersja elektryczna, wątek na ten temat jest tu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/19776-pzl-p-11c-model-wycinany-laserem-wersja-elektryczna-od-strony-10/page-10 Do spaliny będzie dobry 40 2t albo 50-60 4t Link do budowy wersji spalinowej: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/62027-pzl-p11c-17-gp-z-drukowan%C4%85-makiet%C4%85-silnika/
MASK Opublikowano 27 Października 2016 Autor Opublikowano 27 Października 2016 Jedenastka się buduje... ... a tymczasem, ktoś zgadnie?
MASK Opublikowano 27 Października 2016 Autor Opublikowano 27 Października 2016 Szybko poszło skala 1:7
merlin71 Opublikowano 27 Października 2016 Opublikowano 27 Października 2016 Oczywista oczywistość ze to WILK Fajny projekt i skala 1:7 pasująca do P-11... Bedzie kiedyś cięty zestaw? tak jak p-11? Przepraszam że zaśmiece temat troszkę ale kiedyś też zacząłem projekt wilka, tylko że w wersji analogowej i też w skali 1:7 , ale czy kiedyś go zbuduję to nie wiem. Ciągle za mało czasu na hobby.. 1
MASK Opublikowano 29 Października 2016 Autor Opublikowano 29 Października 2016 Twój projekt jest o wiele bardziej makietowy Zestaw, to ciężki temat :/
Rekomendowane odpowiedzi