miro-er1 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 witam wszsytkich . w ten weekend robiac modelik raczej do zabawy dla mojego kolegi tzn dla synka jego, pomyslalem czy by nie zrobic go w wersji micro, w mikro nie mam doswiadczenia wcale wiec moze by ktos polecil jakies lekkie wyposazenie , zaznaczam ze nie znam jeszcze jego wagi ale jest bardzo lekki ,mysle ze nie przekracza 60 gram, rozpietosc ma 54cm i pow skrzydel 6,4 dm2 wiec wage do lotu chyba nie powinien przekroczyc 180 g max mysle, wiem ze serwa moga byc 5g na lotki i na ster wysokoci , kierunek odpuszczam , ale jaki silnik i reg , ewentulanie pakiet byscie polecili , czy jest wogole sens pakowac do takiego malego modelu wyposazenie?? szablony wyrysowalem z pamieci na brystolu , oczywiscie zrobiony jest z depronu ten na foto nie jest pusty w srodku sklejony z 5 warstw depronu , smigielko to tylko atrapka dla pozoru i satysfakcji syna kolegi , co sadzicie o tym projekcie . ?? nie mam fotki ani skanow szablonow ale moge zrobic dla chetnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 180gram zdecydowanie za dużo. Mój Karaś ma rozpiętości 59cm i waży 120 gram i lata dość szybko. Generalnie mniejszy model jest trudniej zrobić niż większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 wiem dlatego pisze ze nie mam doswiadczenia w mikro dlatego pytam o najlepsze wyposazenie dla niego i w miare rozsadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 No takie np jak w Karasiu. Obejrzyj wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 no wlasnie obejrzalem , moze przesadzilem z ta waga 180 , moze itez moglbym zejsc z wagi tak jak ty, jaki masz odbiornik 3ch czy 4 ch w karasiu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 3CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zrobiłem kilka samolocików tej wielkości, używam takiego zestawu: silnik - http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=17598 regulator - http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=21246 serwa - http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7476 (na lotki dwie sztuki, albo jedna sztuka serwa 5g) bateria 350mAh, albo taka, żeby wystarczyło do wyważenia modelu. Obciążenie płata w jakie celuję to 20-25g/dm^2, a Ty masz duży płat. Jak to ma być dla dziecka to jednak bym zaczął od większego modelu o mniejszym obciążeniu powierzchni nośnej, te maluchy wymagają jednak szybkiej reakcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Nie kupowale tam.nigdy duze pobieraja oplaty czy jakies clo.? Dla syna zrobilem wiekrzy o pow nosnej 14.2 dm i wage do lotu przewiduje max 320 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Dla syna to bym przerobił Dustiego na centropłata ze sporym wzniosem a wyposażenie upakował pod skrzydłem. Takie rozwiązanie dałoby lepszą stabilność modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Nie kupowale tam.nigdy duze pobieraja oplaty czy jakies clo.? Cła nigdy u nich nie zapłaciłem, deklarują przesyłkę jako "toy parts", 30% rzeczywistej wartości, więc się nikt nie przyczepia. Jedyne co biorą to dodatkową kasę za przesyłanie baterii, myślę że ze względów bezpieczeństwa. Przykładowa cena wysyłki tego zestwau powyżej (bez baterii) - 6 dolców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 ok dzieki za info , ja zrobilem spory mysle wznios ale plat jest u dolu pod bateria ale zobaczymy jak rozwali zrobie nastepny ale tak jak napisales o ile dobrze zrozumialem pojecie centroplata widzialem wlasnie tam na stronie za lipo ze pobieraja kase ale ja tam widzialem kosmiczne ceny za przesylke to ze stanow idzie czy z magazynu z belgi??? nie wiesz czy mozna normalnie kupic osobiscie w belgi ???? dlugo czekales na paczke ??? Dla syna to bym przerobił Dustiego na centropłata ze sporym wzniosem a wyposażenie upakował pod skrzydłem. Takie rozwiązanie dałoby lepszą stabilność modelu. ROBERT czy chodzilo ci o cos takiego ?? tylko ze wzniosem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Tak, bo generalnie im wyżej płat nad środkiem ciężkości tym model stabilniejszy. Dusty głupio wyglądał jako górnopłat, ale jako centropłat jeszcze ujdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 chyba sobie daruje tego mikrusa, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Fajny model Dustego znalazlem w gazetce fr.nawet opyla pola. :) http://www.journaux.fr/modele-magazine_collections-maquettes_loisirs_117471.html a tu relacja z budowy. http://www.jivaro-models.org/dusty_crophopper/page_dusty_crophopper.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi