smiaro Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, po przeglądnięciu wielu filmików dotyczących modeli samolotów RC (które bardzo mnie wciagnęły i zainteresowały ) przymierzam się do stworzenia pierwszego swojego modelu. W związku z tym mam kilka pytań a mianowicie znalazłem kompletną instrukcję ze zdjęciami i opisem krok po kroku jak stworzyć samolot toto-0 i wydaje mi się on idealnym wyborem na początek. Oczywiście liczę się z tym, że za 1 razem mogą wystąpić liczne problemy i patrzę na koszt stworzenia modelu oraz jego trudność. Czy uważacie, że warto spróbować z tym modelem czy może macie jakieś inne sugestie dla mnie ? Dodatkowo mam jeszcze jedno pytanie, czy ten depron 6-milimetrowy jest bez problemu dostępny gdzieś na sztuki w jakiejś sieci sklepow?;> Przeglądałem wiele stron lecz nie mogłem nigdzie tego znaleźć Z gory dziękuję za odpowiedzi (mam nadzieje, że jakieś się pojawią) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 W każdym markecie budowlanym, tylko kupuj nierowkowany (gładki). Na sztuki nie kupisz. Płyty na sztuki kupisz w sklepach modelarskich. Toto-0 jak najbardziej nadaje się na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiaro Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 W takim razie muszę rozejrzeć się za takim sklepem w Przemyślu lub Rzeszowie Chociaż ostatnio coraz częściej takie sklepy niestety znikają z ulic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 A co byś powiedział na te modele,na początek jak najbardziej. http://www.ef3m.pl/2255,piper-l-h4-1000mm-epp-arf.html, http://www.ef3m.pl/2256,piper-pa-18-1000mm-epp-arf.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Niestety w Rzeszowie depronu w stacjonarnych nie mają. Kupuj przez internet, i tak będziesz zamawiał wyposażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mieciu11 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 a czy przy tak małym modelu jak toto-0 nie wystarczy zwykły rowkowany depron ze sklepu budowlanego. Ja w swoim modelu zastosowałem nawet depron 5mm (cienszy niż ten w projekcie) i spisuje się bardzo dobrze. A po oklejeniu taśmą pakową model jest jeszcze mocniejszy W każdym markecie budowlanym, tylko kupuj nierowkowany (gładki). Na sztuki nie kupisz. Płyty na sztuki kupisz w sklepach modelarskich. Toto-0 jak najbardziej nadaje się na początek. Jak ja kupowałem depron to w dwóch sklepach w których był podkład sprzedawali płyty na sztuki. Nawet mogłem sobie wybrać najładniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiaro Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jestem bardzo otwarty na wszelkie propozycje Po prostu chciałbym zbudować coś łatwego na początek, posiedzieć troszkę czasu nad tym a potem cieszyć się z latania (jakie by tam ono nie było na początku ;D ) A w tym modelu spodobało mi się to, że jest wszystko doskonale wytłumaczone krok po kroku co dla mnie jest niezwykle ważne Z tego co szukałem po internecie znalazłem 2 płyty 1,2m x 0,4 m ale z przesyłką 35 złotych więc nie wiem czy to jest rewelacyjna oferta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Tylko kup podkład pod panele, bo depronu w budowlanym to nie znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja zawsze brałem z castormay podkład pod panele rowkowany i latał bardzo dobrze. Nie ma co wydziwiać i kombinować, bo tak jest najteniej, a mieli też taki jasnoniebieski nierowkowany w ofercie i tez mozna brac na sztuki. Do tego klej polimerowy dragon, tez tani i dobry, a najważniejsze dostępny również w castoramie, no i jakaś tania taśma szara zbrojona. Taki zestaw do budowy kosztuje mało. Listewki czy coś do wzmocnień już bardziej opłaca się zakupić w modelarskim. Co do modelu, to najlepiej któreś TOTO od motylastego, albo delta w 120 minut z tego forum. Delte można złożyć z wyposażeniem bez aparatury, ale z jednym pakietem koło 150zl. Wszystko zależy od tego co upchniesz. Drugi plus jest taki że szybko się ja buduje, więc czasem nie ma sensu naprawiać . Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Potwierdzam, listewki w marketach budowlanych to sprzedają chyba z marżą 10000% ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Potwierdzam, listewki w marketach budowlanych to sprzedają chyba z marżą 10000% ;-) Prawda. Za to mają często i w dodatku tanio bardzo fajne rurki i profile pcv i alu. Trzeba tylko patrzeć na półki z wyobraźnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiaro Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 To może zapytam po prostu tak : do tego konkretnie modelu http://www.motylasty.pl/toto000a.html jakie mam możliwości co do materiału zamiast tego gładkiego depronu 6 mm ? I czy zmiana go na inny wiąże się z jakimiś zmianami później jak i ogólnie problemami ze złożeniem tego samolotu Po prostu co powinienem zrobić ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Kupić paczkę podkładów pod panele 6mm i zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Idź do castoramy, bierz podkłady pod panele kilka sztuk, do tego klej polimerowy dragon, rolkę taśmy zbrojonej i będzie latać. Co do skrzydła proponuję poczytać o profilu kfm3, szybki w budowie, prostszy od "fabrycznej" konstrukcji skrzydła w toto. Dwa wieczory i masz czym latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi