Skocz do zawartości

Skok w bok - DAF 95/400 AXi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie coś znalazłem pod choinką:

01.jpg

Nic, tylko ktoś mi zrobił głupi kawał. Nie dość że nie samolot a samochód, nie dość że plastikowa redukcja w dziwacznej skali (1:87) a nie RC... zaraz, a kto powiedział, że nie można z tego zrobić RC! Coprawda tematyka nie za bardzo na modelarski.net się nadaje, ale wzbogacimy forum :)

No to do dzieła!

Przyczepa

Budowa przyczepy nie przysparza najmniejszych problemów, wszystko jak leci należy wykonać wg instrukcji (oprócz sklejenia samego kontenera - diabli wiedzą, póki co, jakie bebechy tam wejdą - może zasilanie, może odbiornik?):

02.jpg

04.jpg

Conajwyżej można wiertełkiem 0,6mm ponawiercać narożniki kontenera:

03.jpg

Wykonanie przyczepy tak jak to pokazano na zdjęciach zajmuje jeden dzień w układzie popołudnie - schnięcie farby przez noc - przedpołudnie)

Samochód

Zacząłem od układu kierowniczego:

05.jpg

Piasta koła i oś.

06.jpg

Oś piasta i tuleja zwrotnicy

07.jpg

Tak należy przyciąć przednie koła aby pomieścić zwrotnice

08.jpg

Kompletna zwrotnica prawego koła

No dobra, na dziś dość, bo oczka nieprzyzwyczajone...

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie dziwie się Plesesie, że oczęta Ci się zmęczyły :D . I tak przypuszczam, że przez jakąś GRUBĄ lupę to robisz...Tylko mam wątpliwości, czy Ci te elektroniczne bebechy się do tego zmieszczą? :shock:

Opublikowano

Tu jest kilka zagadnień:

1. To jest mój model i to ja dobieram naklejki.

2. Nie patrzę na świat przez "pryzmat" kufla z piwem.

3. Od paru lat mam dowód osobisty i dla mnie piwo przestało być czymś wyjatkowym, do czego by się wzdychało.

4. (chyba najważniejsze) nie opowiadaj cobyś zrobił, tylko siądź na d... i zrób!

Opublikowano
Tu jest kilka zagadnień:

1. To jest mój model i to ja dobieram naklejki.

2. Nie patrzę na świat przez "pryzmat" kufla z piwem.

3. Od paru lat mam dowód osobisty i dla mnie piwo przestało być czymś wyjatkowym, do czego by się wzdychało.

4. (chyba najważniejsze) nie opowiadaj cobyś zrobił, tylko siądź na d... i zrób!

ROmku co cie tak uraziło ?? stwierdzenie kolegi ERTmana ??

Daruj mu w nowym roku :D

Opublikowano

Nic mnie nie uraziło, przecież nie napisałem, że czuję sie urażony, obrażony czy też, że mi ktokolwiek w jakimkolwiek stopniu ubliżył (zaręczam, że gdyby tak było walnąłbym prosto z mostu). Po prostu uznałem, że upchanie sterowania RC w modelu skali H0 jest pewnym wyzwaniem dla mojego warsztatu modelarskiego i w najlepszej wierze chciałem krok po kroku opisać cały proces z nadzieją, że może znajdzie się kiedyś taki sam "mądry" jak ja, a wówczas będzie miał gotowca jak to zrobić.

Tekst w stylu:"będzie uczył chomika" nic nie wnosi konstruktywnego w proces budowy, jedynie ukazuje, że wypowiadacz nie ma pojęcia o skali zjawiska - pomiędzy kierownicę a fotel kierowcy nie zmieściłaby się bowiem średnio rozwinieta mucha "plujka".

Kolejny tekst:"ja bym zmienił naklejki", nie dość że znów nic nie wnosi, to dodatkowo nawiązuje do słów jakie słyszymy codziennie z ust wszelakich polityków cotoby oni nie zrobili - więdz kurna siądź i zrób a nie gadaj bez sensu i celu.

No chyba, że obydwie te wypowiedzi miałybyć w swych założeniach śmieszne... ups, przepraszam, mruk ze mnie, dowcipu nie zrozumiałem :(

Opublikowano
No chyba, że obydwie te wypowiedzi miałybyć w swych założeniach śmieszne... ups, przepraszam, mruk ze mnie, dowcipu nie zrozumiałem

Takei miały byc :)

A co do chomika to wybiegłem na przód, bo licze że i radio w odpowiedniej skali do modelu przygotujesz :D

Opublikowano

Hmmmm, mnie śmieszą cokolwiek bardziej wysublimowane dowcipy, np:

W kuluarach sesji ONZ spotkali się ministrowie spraw zagranicznych i ministrowie transportu Japonii i Francji. Tematem rozmowy były szybkie koleje w obydwu państwach. W momencie gdy minister spraw zagranicznych Francji rzucił retoryczne pytanie o bariery rozwoju kolejnictwa i zaległo milczenie, podszedł do grupki minister spraw zagranicznych Rosji z pytaniem: "A sabakę to wy jobali?". Pytanie wzbudziło tak wielką konsternację wśród pozostałych, że dopiero po dłuższej chwili minister spraw zagranicznych Francji odparł: "Niet, Igorze Iwanowiczu, a pacziemu spraszywajetie?" Na co Igor Iwanowicz odparł: "Nu dlia poddierżenia rozgawora"....

Ten dowcip przytoczyłem tu celowo - coraz częściej bowiem obserwuję "Igorzenie" tego forum, nistety :-(

Opublikowano

Nie rozumiem kawału ale chyba jestem za głupi... :roll:

Widząc zdjęcia aż się oczom nie chce wieżyc. Takie to maluśkie !

Myślę że mogą byc problemy (przynajmniej mi się wydaje) ze zmieszczeniem

całego układu sterującego. Można by pomyśleć o włożeniu tam "wnętrza"

z mic-maca takiego jak ten :

http://www.microcars.pl/zakupy_online.php

lub z podróbki:

http://allegro.pl/item154240239_mini_samochodzik_zdalnie_sterowany.html

http://allegro.pl/item153869926_minicar_subaru_wrx_zdal_ster_tanio_okazja_.html

Co Pan o tym myśli ?

Opublikowano
Można by pomyśleć o włożeniu tam "wnętrza"

z mic-maca

A jaki sens ma "opakowanie" wnetrza innym samochodzikiem i to w dodatku fabrycznym? Gdzie tu leży jakakolwiek modelarska trudność? Pozatym nie interesuje mnie nieproporcjonalne sterowanie.

bedzie to wyzwanie aby zbudowac w pelni sprawny system kierowniczy

Nie przesadzaj, to jak raz jest trywialny problem. Jaja zaczną się chociażby przy przełożeniu napędu na dwie niezależnie zawieszone tylne osie i na mechanizmach różnicowych do nich.

w jaki sposob chcesz to napedzac?

Cierpliwości, zobaczysz na zdjęciach za jakiś czas.

Opublikowano

Robi sie ciekawie! Powiedział bym: wręcz intrygująco, jak w kryminale.

Strasznie jestem ciekaw tych szczegółów i nie moge się doczekać nowych fotek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.