RobUK Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 oblukałem kilka poradników jak zaprogramować radio i doszedłem do wniosku że zrobię to w najbliższym czasie, może w wweekend o ile pogoda nie dopisze bo szkoda stracić dzień lotny grzebiąc w radyjku. Bardzo spodobał mi się pomysł z płytką którą równolegle do płyty z prockiem się montuje bez lutowania i takową sobie myszę wystrugać. Plącze mi się pełno pinów po chacie więc je wykorzystam w końcu do czegoś mądrego coś takiego tyle że nie programator tylko samo połączenie Chociaż płytka zrobiona jest zmyślnie jeśli ktoś zamierza zająć się programowaniem na szerszą skalę .... warto się zaopatrzyć zamiast lutować. Bardzo pomysłowe, nie sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 No nie wiem po ile to znalazłeś, ale ja w pierwszym linku za 36$, a programator do AVR kosztuje w PL mniej jak 20zł z wysyłką. Może i bajer fajny, przykręcasz, ładnie wygląda ... ale mówiąc szczerze ja swoją zaprogramowałem samoróbką za parę zł, zrobiłem to raz, odlutowałem i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 faktycznie świetna sprawa,szybki i bezproblemowy montaż tu można kupić to ustrojstwo: http://www.smartieparts.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=331 Radku,mógłbyś napisać lub podać odnośnik gdzie kupiłeś swój programator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ja swojego nie kupiłem w całości, tak by to można przyjąć. Programowałem AVR`y, pierw miałem programator na rs232, kilka rezystorów, poxniej za jego pomocą sobie zaprogramowałem USBASP które mnie kosztowało kilka zł (procek i drobnica). Chcesz to kup jak najtańszy http://allegro.pl/programator-isp-usbasp-atmel-avr-tasma-win7-x64-i4356873372.html podobny. Chwila lutowania, zmieniasz soft i zapominasz o sprawie ... coś o tym wspominałem gdzieś tam wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Dlatego planuję zrobić sobie poprostu płytkę a nie kupować (chociaż ten akurat fajny i porządnie wykonany) którą przykręcę albo nawet nie tylko wcisnę na czas programowania a potem zdejmę i "po wszystkiemu". W miejscu gdzie są śrubki wstawię jakieś bolce co by się stabilnie i w odpowiedniej pozycji trzymało (albo jednak przykręcę) i wyprowadzę jakieś złącze - jakieś niewielkie z wystarczającą ilością pinów - do komory baterii i tam się będę wpinał z programatorem. Po diabła lutować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 dzięki . tak Radku,czytałem coś o tym kilka postów wcześniej i powoli skłaniam się ku temu żeby taką metamorfozę przeprowadzić mam jeszcze pytanie do ciebie czy po zmianie softu funkcja trener-uczeń uległa zmianie na tyle aby to radio po połączeniu poprawnie działało z radiami innych producentów? mam JR DSX9 i w połączeniu z 9x nie działa to prawidłowo,natomiast gdy połączyłem się z 9XR tu wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Nie wiem, nie mam kogo wpiąć na trenera, a w drugą stronę jest podobnie więc nie bardzo mogę Ci powiedzieć. OpenTX jest chyba w 9XR i 9XR Pro, tak więc może ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Chciałbym zapytać biegłych w temacie w imieniu starszego kolegi o możliwość ładowania nadajnika Turnigy-9X-V2-2.4-GHzChodzi o ładowanie koszyka 8 akumulatorków AA przez zewnętrzne gniazdo zasilania. Czy jest to możliwe bez wyjmowania koszyka i ewentualnie jaki zasilacz trzeba by zastosować. Chodzi o ułatwienie obsługi przez starszą osobę nie do końca kumatą w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Latanie na koszyku prosi się o kłopoty zawsze mi powtarzano. Nie lepiej zakupić lipola i się praktycznie nie martwić o problemy i ładowanie? Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Latanie na koszyku prosi się o kłopoty zawsze mi powtarzano. Nie lepiej zakupić lipola i się praktycznie nie martwić o problemy i ładowanie? Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Nie doprecyzowałem,że chodzi o pływanie a nie latanie a poza tym chodzi o nie powiększanie kosztów...a lipol + balancer to jednak koszty. Tak więc proszę o odpowiedż adekwatną do pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Można wykorzystać to gniazdo do ładowania całego pakietu. Potrzeba ładowarkę co najmniej typu Redox (Imax), które mają funkcję ładowania pakietów NiMH/NiCd. O wykorzystaniu jakiegokolwiek zasilacza nie ma mowy. W skład w/w ładowarek nie wchodzi pasujący kabel, ale można takowy zrobić z 2 tam występujących z krokodylkami (tylko wtedy nie mamy kabla do ładowarki pod aku np. w samochodzie) i zabezpieczyć krokodylki przed zwarciem. Ładowanie AA zazwyczaj jest prądem 0,1C (0,3C max bez kontroli temp. pakietu). Możliwe, że istnieją jakieś tańsze niemodelarskie ładowarki, które można wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Jestes pewny, że trzeba podłączać ładowarkę, a nie zwykły zasilacz 12V? Wtyk wygląda na standard 12V. Edit. znalazłe taki link http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1400026&page=2 http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=95&t=1434 Swego czasu jak miałem koszyczek z akumulatorkami to ładowałem na zewnątrz podobną ładowarką mikroprocesorową do tej. http://allegro.pl/szybka-ladowarka-aa-aaa-rozladowanie-wys-free-i4351645388.html Plus jest taki, że używam jej do wszystkich akumulatorków jakie mam w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Ładowarka jest (ponoć) wbudowana dopiero w 9XR. W 9X gniazdo jest podłączone przez diodę prostowniczą do pakietu. Dioda zabezpiecza w razie odwrotnej polaryzacji podłączonego zasilania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Przy okazji obniża napięcie i do pełna pakietu nie naładujesz. Ja zawsze wyjmuję i ładuję osobno imaxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Nie sprawdzałem, więc nie będę się spierać. Moim zdaniem ten spadek napięcia na diodzie jest nieistotny, gdyż ładowarka ładuje stałym prądem i koniec ładowania wykrywa przez tzw. Delta Peak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Witam a ja mam pytanie chcę zakupić 9x i odrazu zmienić soft przy okazji zakupu tylko niewiem na jaki, jak można poprosić o małą podpowiedź na co zmienić najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Przybyła Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Dla mnie ER9X jest OK. Innych nie testowałem jeszcze. Głównie zadowolony jestem z dowolności przypisywania kanałów, rozbudowanych mikserów, trymowania modelu w locie jednym przełącznikiem, spowalniania działania przełączników (np. powolne, a nie gwałtowne wypuszczanie klap itp.). Jeden mało istotny bug znalazłem, ale do obejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Lutowanie / dokładanie czegokolwiek TYLKO na czas wgrania firmware, moim zdaniem, jest bez sensu. Przez ten sam port do nadajnika wgrywa się przecież ustawienia modelu zrobione na komputerze. To jest dopiero wygoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 A w 9XR nie trzeba nawet lutować, to jest dopiero wygoda. Żebym jeszcze nie miał węża w kieszeni i dał 2 dychy na programator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 A w 9XR nie trzeba nawet lutować, to jest dopiero wygoda. Żebym jeszcze nie miał węża w kieszeni i dał 2 dychy na programator. Witam Mariusz widzę że też jesteś z Wrocławia i małe pytanko gdzie latasz ? , bo ja dopiero zaczynam przygodę z RC i trochę zielony jestem w tych sprawach zamierzam kupić jakąś aparature np.9x lub 9XR ale już sam niewiem bo trochę zgłupialem i jakiś motoszybowiec arf żeby zobaczyć co i jak ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi