Pietuh Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Po doświadczeniach nabranych w wątku Panda postanowiłem zrealizować projekt stale odkładany na pózniej tzn samolot który może lądowac w każdych warunkach terenowych a przede wszystkim na wodzie. Próby z SS2000 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/38535-idealna-platforma-do-krecenia-i-pstrykania/ nie były zadowalające więc wybór padł na Seawid 300 firmy Hype. Założenie proste, ma być nieskomlikowany bez bajerów elektronicznycz bo wiadomo woda, łatwy w transporcie, zasięg video i rc około 3,5 km ale na wysokości 50-100m i uzyskać możliwie jak najdłuższy czas lotu.Model mało znany więc podaję link do dystrybutora http://www.hype-rc.de/pol/shop/product/028-1000/bk-seawind-300c-arf-bl-servos.html Zastosowałem małe zmiany i na pierwszy ogień poszedł przyciężkawy silnik 1200kV 200W i zamienił go Ray3530./10 1400kV 340W na śmigle 9x6 wydaje mi się lepszym i lżejszym rozwiązaniem tym bardziej, że nadajnik video pójdzie na ogon i byłby problem z wyważeniem na zalecanej baterii 2200-2500mAhW tym setapie wyważenie gotowego do lotu ( aku 2200 i nadajnik 400mW ) jest idealne.Link video to sprawdzony prze ze mnie w bojach Boscam 400mW na ktorym przy antenie koniczynce spokojnie latam 3km na wysokości 80-120m na odbiór pójdzie odbiornik z anteną panelową ( taką za 40zet ) , docelowo będzie Diversity z koniczynką i panelem lub helikalem ( jeszcze w fazie testów )Całość zasilać będzie aku 3s 3400mAh o wadze około 170g i aby to uzyskać, taki pakiecik trzeba zrobić samemu tu instrukcja: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=19915 Liczę na długość lotu w granicach 25-30min a planowane loty FPV w połowie czerwca jak dojdą baterie i inne klamotki.Baza naziemna widoczna na zdjęciu zostanie upchana do walizeczki o rozmiarach 300x250mm (mobilność)Oblot wkrótce i jeżeli okaże się w locie poziomym jest zbyt nerwowy to dostanie stabilizator lub przedłużone skrzydło.Wszelkie uwagi mile widziane, zwłaszcza zabezpieczenia elektroniki przed wilgocią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Z tego co widziałem, Seawindy Kolegów latały jak przecinaki (albo oni tak nimi latali ) Czy będzie Tobie to odpowiadać to lotów FPV? Zabezpieczeń elektroniki jest wiele sposobów. Regulatory można pomalować płynną taśmą izolacyjną Platidip. Malowałem nią też odbiornik z bardzo dobrym skutkiem. Mam na myśli brak zakłóceń. Można też zapsikać, lub wypłukać elektronikę w Corrosion X. Poza tym regulatory w termokoszulkach można zabezpieczyć na końcach HotGlutem. Ten termoklej jako jeden z nielicznych chwyta się koszulek silikonowych kabli. PlstiDip niestety nie trzyma się silikonu. Serwa można samemu zabezpieczyć wypełniając wazelinką. Oczywiście należy wspomnieć o zabezpieczaniu odbiornika w baloniku, np prezerwatywie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Czyli stare metody wciąż jare , ale tej izolacji w płynie jeszcze nie stosowałem. Widziałem Seawindy w locie ale te mniejsze bodajże Great Planes i rzeczywiście to przecinaki, ale ten, z tego co obejrzałem w necie potrafi wolno się wozić po niebie, a wszysyko będzie wiadomo po oblocie, w razie czego zwiększę rozpiętość i dodam stabilizator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi