cZyNo Opublikowano 10 Czerwca 2014 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Planowaliśmy sie wybrać większa grupą na latanko do Austrii. Niestety koledzy sie wykruszyli i pojechałem tylko z niejakim Kamyczkiem Jako ze obaj jesteśmy dość niegrzeczni, matka natura nie była nam przychylna i wyniki zawodnicze nie spełniły naszych wcześniejszych założeń. I nie tylko naszych. Czasy były od 33s (Radek Plch) do 129s (niestety Lucasa - jeden z najlepszych pilotów na świecie) - i to mówi o wszystkim. Jednak towarzysko i widokowo była to bardzo rewelacyjna impreza. Wspaniali piloci z rożnych krajów europy, słońce, śnieg, termiki i latanie przed, w czasie i po zawodach. Kto nie był to nie zrozumie jak tam sie lata i jak olbrzymia jest to frajda. Po powrocie Kamil jako czcziciel Sudetów stwierdził - ojej jakie małe kretowiska są dookoła Aby więcej nie pitolić - załączam kilka fotek: Panorama: Tabliczka: Widoczek: Tato i syn: Żyjątka: To nie model: To też nie: A to model nieumiejętnie obsługiwany w silnej termice: No i na koniec - śnieg latem: 1
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 11 Czerwca 2014 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Muszę powiedzieć że na te zawody zdecydowałem się w ostatniej chwili po namowach Jerzego . To jest kultowe miejsce dla modelarzy szczególnie do latania makietami szybowców . Tym razem muszę powiedzieć ,że warunki które panowały nie dały szansy wielu świetnym pilotom . Tym razem wszystkim rządziła termika i duszenia i to takie jakich można się spodziewać na ponad 2 km wysokości . Nie łatwo sobie wyobrazić że model o masie ponad 3kg w ciągu 30 sekund czasu startowego nabierał ponad 50m wysokości żeby za kilkanaście sekund następny zawodnik modelem o 1kg lżejszym mimo 5-6m/s na krawędzi spadał jednostajnie pod kątem 20 stopni w dół . Ja miałem tą wątpliwą przyjemność wylosować w moich startach 3 duszenia i 2,5 komina reszta to jakaś ciężka do opisania pralka .. Satysfakcję mam z tego że dolatałem każdy lot konkursowy i zrobiłem horyzont poza tym piękne widoki , towarzystwo Jurka i wielu świetnych pilotów rekompensują troszkę niedosyt z wyniku . Mogło być o wiele lepiej ale wiatr termika wylosowały kolejność i taką opinię miała większość czołowych zawodników F3F.
Shock Opublikowano 11 Czerwca 2014 Opublikowano 11 Czerwca 2014 No cóż tu napisać..nic tylko pozazdrościć takiego wypadziku,widoków i latania w takiej scenerii . Chyba jednak macie prawdziwego (pozytywnego) hopla na punkcie tego f3f .
piromarek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Cześć. Fenomenalne widoki. Już się tam widzę z moim lękiem wysokości. Chyba z linką w pasie, zakotwiczoną do latarni bym się nie bał że spadnę. Na ostatnim zdjęciu to "Szerpowie" ?
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 12 Czerwca 2014 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Widoki były super , szerpowie z nas marni 1500m pod górę z 20kg na plechach i byliśmy wypompowani do cna . Widok Alp , rekompensuje marne jak dla mnie warunki do F3F które panowały na zawodach , muszę jednak przyznać że termikę to mają taką na miarę ponad 2km nad poziomem morza model albo zabiera się w górę w spiralnym wznoszeniu typu 6m/s albo po trafieniu w duszenie spada z podobną prędkością tyle że do dyspozycji jest sporo ponad 1km do dołu . Co ciekawe jak przylazła termika można było latać wszędzie i z każdej strony góry , ale podczas duszenia gdy przy krawędzi wiało ok 6m/s pusty model spadał jak kamienny posąg . 1
janegab Opublikowano 13 Czerwca 2014 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Widoki były super , szerpowie z nas marni 1500m pod górę z 20kg na plechach i byliśmy wypompowani do cna . Widok Alp , rekompensuje marne jak dla mnie warunki do F3F które panowały na zawodach , muszę jednak przyznać że termikę to mają taką na miarę ponad 2km nad poziomem morza model albo zabiera się w górę w spiralnym wznoszeniu typu 6m/s albo po trafieniu w duszenie spada z podobną prędkością tyle że do dyspozycji jest sporo ponad 1km do dołu . Co ciekawe jak przylazła termika można było latać wszędzie i z każdej strony góry , ale podczas duszenia gdy przy krawędzi wiało ok 6m/s pusty model spadał jak kamienny posąg . FOTKA...WSZECH CZASÓW..
Rekomendowane odpowiedzi