kaczma2 Opublikowano 29 Listopada 2015 Opublikowano 29 Listopada 2015 Z poprawką ale pomalowałem. Jeszcze trochę postoi i przykleję. Tło było za blisko.
mike217 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Dziś polatałem a jutro jadę pływać. Pogoda dopisuje, pilnuję właśnie akumulatorów przy browarku
kaszalu Opublikowano 5 Grudnia 2015 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Niezła elektrownia i centrum zarządzania światem ! A gdzie będziesz pływał ? Daleko ? Może też coś jutro grzebnę śrubami ! A Smyku dłubie w stoczni koła ratunkowe , tratwy i napędy na silentblokach - fuuuul wyyypas !
mike217 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Będę pływać w Zamościu kolo rynarzewa na stawach u kolegi. Często tam pływam bo mam zapewnione doskonale warunki łącznie z prądem ,kawą i zadaszeniem.
mike217 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Pogoda dopisała jak nigdy w grudniu. Troszkę prądu w wodę puściłem Troszkę pomajstrowałem Testowałem też nowe śruby od Chińskich przyjaciół prosto z frezarki CNC, niestety te wyroby nie na te kilowaty... Tu na zdjęciu śruba 54mm po dodaniu gazu i jednym okrążeniu, wystarczyło że model wyskoczył bo dość wiało i bach.. 1
kaszalu Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Ja byłem w Pieczyskach, mocno wiało więc sobie pływanie odpuściłem - pospacerowaliśmy z żoną po brzegu . Ogólnie totalne pustki, sprzęt wyciągnięty na brzeg i tylko łabędzie żeglowały po wodzie .... A Twoja torpeda robi wrażenie !!
mike217 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Torpeda fali sie nie boi ,na pusto waży 7 kg. Aktualnie wozi ponad dwa kilogramy akumulatorów. Trymowany wal pozwala dopasować ten model jednym ruchem suwaka na nadajniku do kazdej fali .
kaszalu Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 To zrób fotkę tego rozwiązania z trymowaniem wału w celach poznawczych - chętnie się poduczę i może kiedyś skorzystam !
mike217 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Znajdziesz fotki tego mechanizmu na forum w temacie o tym modelu. W dziale szkutnicze popatrz na temat ofshore 45.
mike217 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Po oględzinach śruby okazało się, że pęknięcie zaczęło się od krawędzi natarcia i dalej śrubę ukręciło co widać po resztkach materiału tej łopaty. Przy piłowaniu tej śruby nie zauważyłem żadnych skaz. Uderzenie w wodzie w obiekt wykluczam bo byłby ślad po tym. Zmieliłem dziesiątki śrub i wiem już co nieco o uszkodzeniach. Niemniej i tak bywa , mam jeszcze jedną śrubę z tego rozmiaru nieruszoną , są to śruby frezowane z jednego kawałka duralu na 5 osiowej maszynie. Wymagają tylko delikatnej obróbki i wyważenia.
mike217 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Po oględzinach śruby okazało się, że pęknięcie zaczęło się od krawędzi natarcia i dalej śrubę ukręciło co widać po resztkach materiału tej łopaty. Przy piłowaniu tej śruby nie zauważyłem żadnych skaz. Uderzenie w wodzie w obiekt wykluczam bo byłby ślad po tym. Zmieliłem dziesiątki śrub i wiem już co nieco o uszkodzeniach. Niemniej i tak bywa , mam jeszcze jedną śrubę z tego rozmiaru nieruszoną , są to śruby frezowane z jednego kawałka duralu na 5 osiowej maszynie. Wymagają tylko delikatnej obróbki i wyważenia. Kaszalu coś dla Ciebie Wał jest trymowany dzieki zawiasowi na mimosrodowym walcu. Wał w modelu to oczywiście linka-wieloskrętka.
kaszalu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Dzięki, dzięki - fajne rozwiązanie - tak myślałem sobie podglądając Twoją relację w offshore że jest na mimośrodzie ! Na pływanie raczej się nie zanosi z uwagi na pogodę i ciemności egipskie po południu,więc trochę dłubiemy w czym kto może. Smyk piłuje mozolnie denniki pod napęd do Halnego , ja składam minitokarkę stołową do dorabiania różnych "dupereli" i parowczyka ... Eeeh, popływało by się torpedoobootem ....
mike217 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 ooo mam taki sam uchwycik.. to 50 z 1 kompletem odwracalnych szczęk?
kaszalu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tak - mam całą "rodzinkę" Fi 50 + 65 - trójszczękowe samocentrujące; fi 65 4-szczekowy samocentrujący i fi 65 4-szczękowy,szczęki nastawne indywidualnie ( do mimośrodów) ! W zamyśle machina parowa więc składam warsztat !
mike217 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 No mi brakuje właśnie takiego 4 sczękowca z nastawnymi szczękami . Samocentrujących mam kilka ale i tak najwięcej toczę w zaciskach. A mimośrody toczę albo na podkładkach pod szczękami albo jedną szczękę zamykam na spiralę uchwytu zwój lub dwa później.
kaszalu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tu masz link do uchwytu - mam ten właśnie i fajny jest do małych elementów ! Jest na gwincie M14x1 , stożek Morse'a z gwintem w komplecie ! http://www.uni-max.com.pl/uchwyt-4-szczekowy/d/
mike217 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 A da się ten stożek wykręcić? Na stożku średnio mi podejdzie bo we wrzecionie mam stożek ale 1:20 jakiś nietypowy i nie mam do niego tulei redukcyjnej na morse'a
kaszalu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tak jak pisałem w edycji - uchwyt ma gwint M14x1 i możesz go skręcić z tego stożka dorabiając jakiś inny trzpień do mocowania np. u Ciebie w tulei zaciskowej ! Dostawa też dojechała bez problemów - chyba można polecić tego dostawcę !
mike217 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 nooo własnie ta 50 mam tak zrobioną mam trzpień 12mm dorobiony i łapię z zacisk 12. Super dzięki za link!
kaszalu Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Fajnie że się przydał !! Ps. Tu masz fotkę szczegółów tego cacka !
Rekomendowane odpowiedzi