marcini59 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Szykuje się fajna impreza w Nakle przy okazji pokazów naszych modeli http://www.naklo24.pl/Przystan_w_Kolorze_Blue,66638.html 1
kaszalu Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) W tym temacie !! Skontaktował się dzisiaj ze mną p.Jacek, przedstawiciel Referatu Turystyki i Sportu Starostwa Powiatowego w Nakle nad Notecią i zaprosił naszą ekipę na sobotę 13 lipca 2019 do udziału w imprezie organizowanej przez Starostwo w Przystani Powiatu Nakielskiego i przeprowadzenia pokazów modeli pływających RC . Kilka informacji wstępnych poniżej, resztę będziemy uzgadniać w najbliższej przyszłości. Przewidywany zwrot kosztów dojazdu z modelami do przystani i inne atrakcje ! Proszę szykować modele i bukować termin, resztę ustalimy później !! Dzień dobry, nawiązując do naszej rozmowy przedstawiam kilka informacji dotyczących pokazu modeli pływających. Pokaz planujemy 13 lipca br., Godziny 17.00-19.00, Wyznaczone zostanie miejsce wyłączone z ruchu jednostek pływających, Proszę o podanie kosztów dojazdów, Zapewniamy też uczestnikom talon na posiłek. Miejsce Przystań Powiat Nakielski ul. Notecka 4 basen portowy. Referat Turystyki i SportuStarostwo Powiatowe w Nakle nad Noteciąul. gen. H. Dąbrowskiego 5489-100 Nakło nad Notecią Port jest fajny, nowy i wart obejrzenia !! Można podglądać TU !!! http://przystan.powiat-nakielski.pl/ Resztę informacji będzie posiadał kolega Janusz Smyk "JAMYK" bo ja w tym terminie mam niestety zaplanowany wyjazd do Kołobrzegu, chociaż chętnie pojechał bym z Wami !! Koledzy: Andrzej 1, Cezary, Andrzej 2 ,Kaziu, Janusz, Marcin, Adrian, Michał, Waldek, oraz wszyscy inni chętni do udziału - ZAPRASZAM !! Plakat imprezy zamieścił powyżej Marcin ! W najbliższej projekcji wrześniowej szykuje się kolejne pływanie w Zabartowie - info szczegółowe później !! Pozdrowienia dla Wszystkich ! Edytowane 29 Czerwca 2019 przez kaszalu 1
WALDENGERD Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 SZALONYCH, PRZYJEMNYCH SPOTKAŃ SZYKUJE SIĘ PEŁNA MOC !!! - trzeba pomału szykować klamoty
kaszalu Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Jak szaleństwo, to szaleństwo !! Dzisiaj na kawie i winku u Andrzeja i Halinki w Aleksandrowie w basenie domowym odpaliłem poważną jednostkę z napędem parowym - S.S "Kaszalutek" !! Zabawa przednia, sami popatrzcie ! Nie wiem tylko czy to przez to winko czy inne napitki film się odwrócił i nie chce się właściwie uł żyć !! Ktoś wie co zrobić z tym odwracaniem ???? https://www.youtube.com/watch?v=FvxYogVWZPw&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=z4xRSP_mfw4&feature=youtu.be a tak kuterek pływał na zalewie koronowskim - parę epiej było widać w chłodnym powietrzu ! https://www.youtube.com/watch?v=acTCKrU3DwE Poniżej kilka zdjęć nie tylko z pływania - również prawie wykończona, większa, nowa i już żywa lokomobila gospodarza . Edytowane 30 Czerwca 2019 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Janusz ruszył do przodu z "Zaruskim" - maszty stoją, linia wodna wyznaczona, nadburcie przygotowane ! Coraz bliżej do oryginału !!
WALDENGERD Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 ENDRIU !!! Wracając do twojego fajnego bocznego filmu: Przede wszystkim musisz odpowiednio trzymać sprzęt, którym nagrywasz. Trzeba to robić tak, by jego wyświetlacz był w takiej samej pozycji jak ekran telewizora – dłuższe krawędzie na górze i dole, a krótsze po bokach. W ten sposób unikniesz nagrywania „leżących” filmów i konieczności ich obracania, co kończy się: np. Niezwykle chudym obrazem (oglądanym jakby przez szparę w drzwiach) i czarnymi paskami po bokach, które zajmą spora część ekranu. Taki film ciężko będzie oglądać lub tak jak u Ciebie: Film nagrywany telefonem, smartfonem, otwierasz go i… musisz przekręcić głowę lub monitor o 90 stopni, bo inaczej nie da się oglądać tego dzieła - wino Panie Dziejku, wino robi swoje. Dlaczego tak się stało? Zapewne dlatego, że podczas nagrywania źle trzymałeś swój telefonik i plik został zapisany w trybie „bocznym”. I jeszcze cosik - ale to w poniedziałek.... W ogóle to fajne filmiki - mimo, że jeden oglądałem w trybie bocznym i szyja bolała mnie w tą paówę przez 1 min. ( zamiast przekręcić PC ) - też zdarzają mi się różne dziwne rzeczy :rolleyes: Głowa do góry - jutro będzie lepiej ...... Ps. popróbuj w domu kręcenie z LOLĄ - TO WYCZAISZ poza tym masz w PC "Windows Movie Maker" - spróbuj obrócić ..... POWODZENIA
marcini59 Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 Panowie czy ma ktoś z was plany holownika H-300 Bogdan?
WALDENGERD Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 Marcin - wszystko co zdobyłem z archiwalnej aukcji allegro, jak spróbujesz jeszcze odrobinę powiększyć to cosik z tego może być: PLANY HOLOWNIK H-300.doc PLANY HOLOWNIK H-300 FORMAT A3.doc - i zdarzył się mały knot - 3 zdjęcie w kolejności to nie holownik - sorki :rolleyes: I parę fotek: POWODZENIA - Marcin - fajny holowniczek
kaszalu Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Trochę dłubię przy "zanętówce" dla kuzyna Tomka z Kołobrzegu . Powoli do przodu czyli "mała naprzód"
ostry_gl Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 Mam nadzieję, że tej zimy dłubanie przy sunfishu Cię czeka jak na "ambasadora" minisail na Polskę Północną przystało
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Żeby spełnić sugestię Łukasza o zimowym dłubaniu "Sunfisha" , muszę najpierw latem skończyć zanętową - więc kończę !! Nie ukrywam, że liczę też na jakieś "rybsko" od Tomka, wyciągnięte dzięki onej właśnie ! Na fotkach poniżej wzmocnienia usztywniające i "antyrezonansowe" kadłuba, montaż "flaków" oraz próby w basenie stoczniowym.... NAPĘD MA KOPA !!! Film z testów nagrał się w jakimś dziwnym formacie i nie jest zbyt dobrej jakości, ale coś widać !! https://www.youtube.com/watch?v=0IzL1xjSJTQ&feature=youtu.be Edytowane 6 Lipca 2019 przez kaszalu
JOKER 2 Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Panowie czy ma ktoś z was plany holownika H-300 Bogdan? Witam Mam komplet jeszcze na papierze światłoczułym + jeden arkusz z planów modelarskich + obwoluta od tych planów . Podaj adres na PW to ci wyślę . Pozdrowienia Edward
marcini59 Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Bardzo dziękuję za odzew Edward, plany już mam od Kazia "Kaczma2", pozdrawiam.
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) To teraz do roboty Marcin !!! I na następny sezon widzimy elegancki holowniczek na wodzie !! Sam też tak sobie poradziłem i dzisiaj pociągnąłem dalej zanętówkę. Wykończona instalacja elektryczna i oświetleniowa, założone serwo do załączania przedniego reflektora, wyregulowane klapy komór ładunkowych i szybkość podnoszenia i opuszczania , sprawdzone systemy RC. Jutro może próby na większym akwenie !! Film z prób stacjonarnych się przetwarza - będzie później ! Edytowane 6 Lipca 2019 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 PROSZĘ KOLEŻEŃSTWA - PRZYPOMINAM ŻE W NAJBLIŻSZĄ SOBOTĘ JEST IMPREZA W NAKLE !!!! SZYKOWAĆ KLAMOTY !!! INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE W POSTACH POWYŻEJ I U JANUSZA SMYKA !!
marcini59 Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 Normalnie profeska i to oświetlenie do nocnych połowów super Jakie zasilanie zastosowałeś?
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Diody oświetleniowe są 12 V - zasilanie ( z uwagi na niski pobór prądu przez diody ) jest z baterii głównej ( w pływakach 2 x aku żelowe 12 V równolegle po 2,5 Ah = 5 Ah ) , zrobione w ten sposób że można oświetlenie załączyć niezależnie od napędu ( czyli można pływać w dzień bez świateł i w nocy ze światłami) . Łódka pływa z założenia wolno ( chociaż można też mocno przyspieszyć) więc prądu powinno starczyć na długo - wypróbujemy !! Dodatkowo na mikroprzełączniku uruchamianym z nadajnika jest główny reflektor przedni który załącza się drążkiem sterowym w odpowiednim momencie ( ster cały czas jest pod kontrolą) - jest w gotowości zawsze gdy działa aparatura, czyli można korzystać i w dzień i w nocy . Widać to dobrze na filmie z prób stacjonarnych, ale się znowu "chaliera" przekręciła przy wgrywaniu na YT i trzeba to wyprostować - będzie trochę później !! Już mnie to wkurza, bo wgrany jest prawidłowo, na monitorze jest OK, jak się wgra na YT to jest odwrócony o 90 stopni - i czego on chce ??? Na razie nie wstawiłem, żeby was szyje nie bolały od przekręcania głowy przy oglądaniu !! Edytowane 7 Lipca 2019 przez kaszalu
J-23 Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 zrzut ładunku następuje jednocześnie z obu komór, czy można z jednej zanęcać ? a jeżeli z każdej z osobna, to czy kadłub się nie przechyli w stronę pełnej ? i czy komory są szczelne, czy podczas dopływania na łowisko woda wszystkie zanęty smakowo/zapachowe wypłuka ? i ile waży ten kadłub z osprzętem i jakie ma wymiary ?
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 Zrzut ładunku - zgodnie z wytycznymi kuzyna Tomka - z obu komór jednocześnie ! Nie ma problemu żeby zrobić każdą z osobna zarówno na jednym jak i na dwóch serwach. Zresztą gdyby był z każdej osobno, to z uwagi na znaczną stateczność poprzeczną kadłuba przechył jest minimalny - próbowałem w wannie obciążnikami !! Komory nie są szczelne, wody na dnie komory jest niewielka ilość, zresztą Tomek używa kul zanętowych które są dość ściśle sklejone i mu to nie przeszkadza. Zresztą wymyśliłem też patent który może zapobiec podmakaniu - poprzeczkopółeczka na klapie powyżej lustra wody, na której kule są oparte - sprawdzimy i ewentualnie zmodyfikuję ! Kadłub ma wymiary 800 x 350 , kompletnego z wyposażeniem na razie nie ważyłem ( ale sprawdzę i podam później) ! Jeszcze tylko drobne poprawki malarskie - łódka zgodnie z życzeniem armatora ma być cała biała ( chodzi o widoczność w nocy) - i jutro pewnie próba na jeziorze. 1
Rekomendowane odpowiedzi