J-23 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Opublikowano 13 Stycznia 2020 żaglówki są fajne, ale oprócz steru są te mechanizmy od żagla i nie wiem jak działają i jak je zrobić ? macie może jakiś schemat/plan wykonania tych mechanizmów
kaszalu Opublikowano 14 Stycznia 2020 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Poogladaj tu : Masz tutorial jak zbudować łódkę żaglową ! ? Tu rysunek z tej strony jak prowadzić szoty ( linki sterujące żaglami) na łódce .
kaczma2 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Opublikowano 14 Stycznia 2020 J-23, żaglówki typu RG65 i mniejsze, żaglami porusza zamocowane na serwie długie ramię na końcu przywiązana linka.przechodzi przez otwór w pokładzie pod bomem. Rozwidla się do bomu i do foka. Żaglami porusza także wiatr. W dużych żaglówkach stosowana jest winda żaglowa. Na początek, prosta, łatwa w budowie i transporcie, dobrze pływa żaglówka RG65 Jif65 Plan jest do wygooglowania. Właśnie taka mojej produkcji pływa na filmie po Kanale Bydgoskim . Mniejszą popularną klasą jest Footy Class.
kaszalu Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Dla kasowania luzów szota ( linki sterującej żaglem) aby nie spadał z rolki zwrotnej ! Bez naciągu od gumki lina może zsunąć się z rolki i zakleszczyć się na osi obrotu, co spowoduje brak możliwości manewrowania żaglami. Rysunek z tematu kol Skippera ( pozdrawiamy !! ?) : Edytowane 16 Stycznia 2020 przez kaszalu
kaczma2 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 J-23 podaj czy chcesz się rozeznać czy budować. Dla relaksu czy na zawody. Długość kadłuba: 30 cm; 65 cm. czy 100 i więcej cm. Od tego zależą propozycje. Dla każdej z klas inni organizują zawody.
J-23 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 na razie zbieram materiały, bo na ten rok zaplanowałem motoszybowiec ale żaglówki są super. myślę że kadłub ~70-80 cm lubię sobie popływać dla relaksu
kaszalu Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Dzisiaj nasz fotoreporter odwiedził Janusza w mateczniku jego pracowni, w której powstaje m.innymi model "Generała Zaruskiego" . Przy okazji fotoreporter został obdarowany przez właściciela owej "jaskini sztuki" niezłą dechą na stanowisko montażowe do jego pracowni !? Już pomalowałem !! ? Oby żył wiecznie !! ? Kilka fotek z wizyty poniżej . Edytowane 16 Stycznia 2020 przez kaszalu
kaczma2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 J-23, kadłub laminatowy żaglówki NSS 650 czyli RG65 kupisz na modelmast za 50 zł. a opis był w numerach 3 i 4 / 2009 Modelarza. 1
marcini59 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Dzień Dobry Kolejny etap pracy nad motorówką, czas na lakierowanie, planuje dwa kolory spód biały, boki zielony metalik a co mi tam ? ? 1
kaszalu Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 ... plus wypucowane pastą do zębów "mesingi' i będzie FULL WYPAS !! ?
J-23 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 kaczma2 ja kadłuba nie będę kupował, bo kiedyś jak wracałem ze sklepu to w krzakach znalazłem kawałek plastikowej rynny porzucony - to go przygarnąłem, bo w nim zobaczyłem kadłub żaglówki obciąłem brzegi, podgrzałem dziób, ukształtowałem, próbowałem skleić ale się nie udało więc skręciłem śrubką czubek i dalej ściegiem z drutu tak jak kaszalu w poradniku pokazywał teraz zaleję to żywicą w środku, z zewnątrz trochu szpachli, dokleję dupkę i "prawie" gotowy i nieprzemakalny będzie
kaszalu Opublikowano 18 Stycznia 2020 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Mały tutorial jak sobie dorobić fajne, małe nożyki do tokarki !
kaszalu Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Powalczyłem dzisiaj z doposażeniem modelarni - zabezpieczone i pomalowane dodatkowo drugie drzwi wejściowe - finisz coraz bliżej !!! ? Przetransportowałem znowu "trochę" ? wszelkiego dobra z zakamarków poprzedniej lokalizacji ...... Hmmmm -......... gdzie to się wcześniej mieściło ..... ?? ..... żona szczęśliwa z odzyskanej kubatury mieszkania !!!! ? Ja też, bo w końcu będzie można zostawić wszystko bez zwijania całego majdnu do szafy - życie stało się piękne !!! ? Cytat 1
WALDENGERD Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Ale fajowo - Endriu w dwójkę z Zosią - DO ODZNACZENIA - .... to przy najbliższej okazji .... Modele muszą jeszcze odrobinę poczekać .....
kaczma2 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Tylko żeby teraz tobie żona nic nie wciskała.
marcini59 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 U mnie kolejny kroczek do przodu przy łodzi parowej , dzisiaj prace przy kominie oraz jako odskocznia od modelarstwa składanie zwrotnic do kolumn głośnikowych w nowym projekcie kolumn DIY na głośnikach USHERa.?
kaszalu Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Fajny kominek z koroną w stylu Mississippi river ! ? Trzeba tylko uważać, żeby się w oko koroną nie dziabnąć jak się nad łódką pochylasz, bo można oko stracić !! ?
kaszalu Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Niedługo na Minisail.pl bardziej skondensowana relacja z budowy Januszowego "Zaruskiego" - zaglądajcie !! ? http://www.minisail.pl/index.php/category/warsztat/ 1
Rekomendowane odpowiedzi