kaczma2 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Po tygodniowej przerwie na wczasy nad morzem wróciłem do pracy nad modelem. Cały kadłub oklejony styropianem. Okazuje się, że styropian o tym kolorze jest dużo lepszy do obróbki. Może trochę cięższy od białego. Wczoraj, poniedziałek, szlifowałem. Wyszło, że na wrędze górnego i dolnego pokładu jest zagłębienie. Widać na tym zdjęciu. Może uda mi się wyrównać. 2
kaczma2 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Po tygodniowej przerwie na wczasy nad morzem wróciłem do pracy nad modelem. Cały kadłub oklejony styropianem. Okazuje się, że styropian o tym kolorze jest dużo lepszy do obróbki. Może trochę cięższy od białego. Oszlifowany i przycięta linia nadburcia na dziobie. Doklejony styropian w zagłębieniu dla wyrównania powierzchni. Teraz przykleję dolny pokład i nakleję kawałki styropianu na nadburcie. Zacząłem toczyć pływaki boi rybackich. Trochę skomplikowane. Musi być kształt owalny i jeszcze przewiercone w zdłuż. 1
kaczma2 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca 4 boje zrobione do malowania. Jeszcze 2 do zrobienia. 2
kaczma2 Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca Zrobiłem na tokarce słupki pachołków i zmontowałem. Przy pomocy nowej lutownicy 80W połączyłem dwie ramy. Jeszcze będzie połączenie rurkami ramy z dachem nadbudówki i wtedy będzie stabilnie. 3
kaczma2 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Po zrobieniu kilku drobnych prac, pozaklejałem nadburcie. Po wycięciu na drucie oporowym listewek ze styropianu, wklejanie poszło szybko. 4
kaczma2 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Zrobiłem, zlutowałem taką oto konstrukcję. 2,5 godz. Na końcu z prawej strony będzie rolka. Widać na planie. Do haczyków, pośrodku będzie przyczepiona linka opuszczająca i podnosząca oraz drążek stabilizacyjny, przód, tył.
kaczma2 Opublikowano Poniedziałek o 13:27 Opublikowano Poniedziałek o 13:27 Była znowu tygodniowa wczasowa przerwa w budowie modeli ale już w niedzielę wykorzystując dobrą pogodę, frachtowiec Mercantic doczekał pierwszego pływania. Zrobił tylko półkole bo nadpłynął ponton motorowy. Wystarczyło to aby stwierdzić, że trzeba dociążyć model do linii wodnej. Śruba chlupała. Słaba reakcja na ster. Po poprawkach powinno być dobrze.
kaczma2 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu W kutrze Andrea Gail z budową skok do przodu Położyłem laminat. Jest pokryty cienką folią żeby łatwiej sprawdzać czy tkanina dobrze przylega. Szpachlówka samochodowa Finish wyżarła styropian i musiałem nałożyć drugi raz.
Rekomendowane odpowiedzi