kaszalu Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Na zawodach najczęściej taki "pirs" wykonany jest z desek położonych na styropianowych pływakach. Lekko, prosto i łatwe do transportu ! A basenu Astorii to na razie nie ma - został tylko duży wykop i leją fundamenty pod nowy obiekt - dawno nie byłeś Kaziu na Królowej Jadwigi !
kaczma2 Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Nie chodzi mi o dokowanie na zawodach. Chyba, że masz na myśli tą specjalną klasę. Tylko o takie coś jak na filmach. Całe porty ale nie w tak dużym układzie. Układ w kształcie litery L.
kaszalu Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 U nas chyba marzenie .... W innych krajach norma ....
kaczma2 Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 Coś takiego, z tym, że dużo mniejsze w kształcie szerokiej litery U nie L. Wtedy jeden bok łatwiej przymocować do brzegu i całość jest stabilna.
kaszalu Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zajrzyjcie na stronę Minisail ! http://www.minisail.pl/index.php/2018/12/01/modyfikacje-modelu-lodzi-zaglowej-entz-wykonana-przez-kol-janusza-jamyka-bydgoszcz-2018/ 1
WALDENGERD Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Fajna relacja z poprawek - mnie to też czeka ... A poza tym, ENDRIU - wszyćkiego, wszyćkiego naj-najlepszego - jak było na Andrzejkach.... 1
kaszalu Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Bardzo dobrze, leczymy z żoną "podbite kopytka" ........woooody ...... Impreza baaardzo udaaaanaaaa...... I dzięki za życzenia !
kaszalu Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Dzisiaj postanowiłem wypróbować dwie mikromaszynki parowe - jedno i dwucylindrową w układzie "V" z wahającymi cylindrami . Próby na sprężonym powietrzu, z wstępnym dotarciem maszynek . Podczas próby smarowanie dość obfite, pozwalające na wypłukanie resztek poprodukcyjnych . Po próbach na ręczniku papierowym widać co z nich wylazło !!! Po oczyszczeniu i przesmarowaniu pracują elegancko !! https://www.youtube.com/watch?v=kUxRR3IPni0&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=rkINtbB7WMY&feature=youtu.be Poniżej zasada pracy maszyny parowej z wahającym cylindrem - maszyna jednostronnego działania. A tu podobna maszyna dwustronnego działania ! http://www.animatedengines.com/oscillatingsteam.html Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez kaszalu
ostry_gl Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Takie cacko, że szkoda że nie ma żagli bo wiesz gdzie by pasowało Szukałem kiedyś jachtu z silnikiem parowym jak jednostką wspomagającą. To byłby ciekawy projekt. Pozdrawiam, Łukasz 1
kaszalu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Łukasz - dodaj do tytułu "MiniSail@Steam" i będzie pasowało !! Dzisiaj odwiedziłem Andrzeja z Aleksandrowa i jego nową lokomobile - DUŻE POSTĘPY !! Jeszcze trochę i będziemy rozpalać pod kotłem !! Poniżej kilka fotek do pooglądania ! Edytowane 2 Grudnia 2018 przez kaszalu
ostry_gl Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Andrzeju, ja Ci podsuwam pomysł na poważny projekt, a Ty mi tu zmieniasz temat 2
kaszalu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Już się poprawiam i zaczynam pilnie studiować literaturę !!
jamyk Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Łukasz Andrzej jest jeszcze po Andrzejkach i laniu wosku. 1
ostry_gl Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Rozumiem miałem na myśli jakiś kuter z tradycyjnym napędem śrubowym, ale te bocznokołowce też mają swój urok
kaszalu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Cokolwiek to oznacza..... Ale słowo się rzekło, kobyłka u płota ...... Łukasz - mówisz i masz !!! Duża ciekawostka, bo wybudowany w Polsce, w stoczni kutrowo - jachtowej p. Celarka w Chałupach nad zatoka pucką, kuter parowo - żaglowy XSIAŻĘ XAWERY !!! Już go kocham bo łączy obie moje pasje - żagle i napęd parowy !! Wart modelarskiego wykonania - panowie do dzieła !! Warto poszukać jeszcze w necie - jest trochę materiałów ! Poniżej cytat ze strony p. Kulińskiego : .......Ale wracajmy do malutkiego parowca panów Celarków. Ma się nazywać XIĄŻE XAWERY. Konstrukcja drewniana, wysoki smukły komin i 15 m kwadratowych żagli. Gabaryty: LOA - 10,75m, B - 2,65 m, zanurzenie - 0,8m. Napędzać go będzie maszyna parowa York Compound, zasilana parą z kotła ogniorurkowego, dwupaliwowego (węgiel lub olej napędowy). Na pewno każdy zapyta - ile będzie potrzeba paliwa ? Pan Aleksander szacuje, że jakieś 20 kg na godzinę...... Edytowane 2 Grudnia 2018 przez kaszalu
ostry_gl Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 To już Ty musisz wybrać, widziałem modele z żaglami rejowymi na zawodach w Czechach, ale to trudny temat, nie ma mniejszych jednostek?
ostry_gl Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Piękny minisail już rezerwuje dla niego miejsce na serwerze
kaszalu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Jeszcze film z Xawerym na zatoce puckiej.
kaszalu Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Janusz "Jamyk" już się przeniósł do swojej nowej modelarni !! Też tak chcę !!! Edytowane 3 Grudnia 2018 przez kaszalu
Rekomendowane odpowiedzi