Paweł Prauss Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 No OK, w tej ani tamtej chwili nie będę wkładał drugiej sprężyny - miejmy już ten temat za sobą . Dziś przyszły uszczelki tłoka - niestety, a może normalne to, że są gumowe? Moja stara czeska wydaje się być z innego materiału. I teraz pytanie zmieniać na te gumowe czy kupić lepsze? Drugie pytanie to opinia czy warto kupić od kolegi wiatrówkę Weichrauch czy jakoś tak WH 30 - bez symbolu S i do tego lunetkę 4x32 Sutter. Oba przedmioty mam w rękach i wyglądają jakby z szafy wyciągnięte. Kolega myśliwy chce za to ...100zł więc chyba nie ma się co zastanawiać. Chyba HW 30 miało być. To jedna z lepszych firm wiatrówkowych, tych ze sprężyną, jak nie chcesz to ja ją wezmę za 150 zeta. tu coś o niej znalazłem http://www.guns.com.pl/hw30_a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Już ją mam u siebie . Tak oczywiście oznaczenie HW 30 ale jak pisałem bez S. Lunetka też chyba nie najgorsza, a wszystko za 100zł Zaraz wkleję jej fotkę choć chyba nie ma potrzeby. Lunetka przełożona do Slavi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Gratuluję dobrego zakupu, miłego użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Będzie ona chyba większość życia leżała bo wstępnie kupiłem dla ojca na nasze ranczo. A ponieważ nie dba za bardzo o własne mienie ruchome więc może nie mieć za łatwego drugiego życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Slavka dostała nową lunetę i zaszalałem bardziej...kupiłem chronograf . Na ten moment nie potrafię przełączyć go na m/s i Jule więc wyniki anglosaskie: 633 fps i 4,80 ft/lbs. To ostatnie bardzo mnie zmartwiło bo po przeliczeniu tylko 5,52 J ??? . Wagę śrutu 0,35g musiałem przeliczać na grainy. Natomiast V przy tym śrucie to jakieś 192,938 m/s. Prędkość "nówki" to chyba 210 m/s więc jak na nową sprężynę to rewelacji nie ma. Pocieszam się tym, że uszczelka tłoka już wyrobiona więc będzie lepiej po wymianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 210m/s mierzone czy 210m/s z katalogu ? Bo oni te testy to robią bardzo często tak że mierzą prędkość np 40 razy i wybierają najwyższą. Jak przychodzi co do czego to się człowiek dowiaduje że to jest: "do 210m/s" Ja bym się nie przejmował. Rożnica jest niewielka jak dla tej klasy wiatrówki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 210 m/s podana w instrukcji. Udało mi się przełączyć na jednostki metryczne. Teraz wychodzi jeszcze gorzej ; jakieś 170 m/s i 4,6 J ale... strzelam śrutem bez podanej wagi : czeskie Diabolo i Broky. Ten z podaną masą - czerwont plastikowy korpus z grotem z jakiegoś stopu - 0,35g już się skończył więc tu też pewnie lekkie przekłamanie. Teraz wiatrówka waży 4kg z nową lunetą ale bez tłumika i dwójnogu. E D Y T A Oszukałem Was niechcąco - w instrukcji napisano : rychlost strely V 2,5 = 170 m/s Nigdy nie doszedłem do tego co znaczy owe V 2,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Może chodzi o odległość od wylotu lufy, niemniej zazdroszczę fajnego sprzętu, szkoda, że tak daleko mieszkasz bo chętnie bym swoje zabawki pomierzył... Poniżej załączam obiecane wcześniej lepsze zdjęcia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Paweł - nie ma sprawy, jak się nacieszę to mogę pożyczyć do testów. Wprowadziłem też masę śrutu do pomiarów i już wskazania były lepsze - prawie 6J Wczoraj dokonałem pomiarów na HW 30...miała lepsze niż Slavia... V - jakieś 171 m/s i energia 7,1 J. Mam też już nowe uszczelki tłoka; uniwersalne eralitowe - czy jakoś tak - niby do 630, 631 i 634 ale to g... prawda bo 631 i 634 mają inne mocowania i tłok z 631 trzeba przerabiać. Mam też typową do 631 tylko nie wiem kiedy założę. Teraz maszynka prezentuje się tak; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Fajny sprzęt:) Co do uszczelek to może miałeś na myśli ERTALIT. Co prawda nie słyszałem żeby robili z niego uszczelki, ale sam posiadam w swoim hatsanie 85 zestaw prowadnicy i korka centrującego z ertalitu od "alechemika". Poprawiła sie kultura pracy karabinka i zwiększyła powtarzalność. Oryginalna prowadnica od hatsana miała jakieś 5 cm i miała za małą średnicę. Efekt był taki że sprążyna wyginała sie w każdą stronę. Teraz jest duzo lepiej i mniej kopie. Życzę celnego oka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Z tym eralitem to się pomyliłem . Z tego materiału to ma być wykonana prowadnica , ja mam starą metalową. Natomiast tłok to Zepto czy jakoś tak. Bardzo chwalą go ale nie mam zamiaru przerabiać tłoka - chyba, że gdzieś dostanę taki już przerobiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Trochę wczoraj postrzelałem sobie - pierwszy raz z nową lunetą. Czyli raczej praca przy ustawianiu lunety niż zabawa, a było co robić. Niestety Slavia zrywa strasznie i mimo, iż krzyż mam w centrum czarnego pola to cześć trafień dużo poniżej... Chyba wrócę do starej sprężyny... Pierwsza tarcza to wstrzeliwanie się - cel taki wielki bo nie mogłem trafić w kulochwyt nastawiając lunetę. Strzały w kolejności od 1 do 6. Następna to już delikatna regulacja ale co z tego skoro pociski trafiały raz tu, a raz gdziebądź... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Do strzelania z lunetą potrzebujesz małego punktu celowania, powiedzmy kropka kilka mm średnicy. Taka tylko, żeby dobrze widoczna w szkle była. Inaczej będziesz siał po tarczy. Taka specyfika oka. Na jaką odległość to było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi