user Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Witajcie, mam straszny metlik jeżeli chodzi o modele i firmy produkujące aparatury. Co jestem już do czegoś przekonany - czytam i stwierdzam, że jednak to nie to. Chciałbym zakupić nową aparaturę do około 1000 zł. Aparatura oczywiscie 2,4 GHz. Aparatura na długie lata więc minimum 6 kanałów i podstawa, to bezawaryjność i trwałość oraz konfigurowalność. Aby obsłuzyła wszystkie rodzaje modeli (jeżdżące, pływające, elektryki, spaliny itd). Było by super gdyby np do małych modeli możnabyło "spiąć" ją z jakimś tanim np 2-3 kanałowym odbiorniczkiem... Moje obecne typy, to: MX-12 Futaba T6EX Optic 6 Spektrum DX6I Futaba T6j Do której z nich dostanę więcej różnych (tanich) odbiornikow? Nie wiem co myslicie o moich typach ale proszę o porady. Prosze także nie polecać mi Turnigy 9x... Bałbym się chyba bał na tym chińskim wynalazku puszczać jakiś poważniejszy model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 witam!na tym forum jest wiele wątków które odpowiedzą na twoje pytania,wystarczy tylko poszukać. w kwestii radia Turnigy 9x proponuję najpierw poczytać... zdziwiłbyś się kolego jak to radio jest praktyczne i funkcjonalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 czytałem :-) i niewiele mi to dało, bo kazdy chwali co innego... i nic z tego nie wynika. A co do turnigy, to jest to zbyt tanie radio jak na swoje bardzo bogate funkcje - przynajmniej ja takie mam zdanie. I uważam, ze gdzieś tkwią chaczyki, które są właśnie często opisywane na róznych forach np. słaba jakość wykonania, problemy z zimymi lutami, konieczność wgrywania zastępczego softu, problemy z trymerami itd. Najbradziej skłaniam się obecnie chyba do Futaby T6j. Powiedzcie mi proszę jak ma się to radio do bezkwarcowych Futab z Faaast? Czy jest ono warte swojej ceny oraz nie okaże się za jakiś czas zbyt przestażałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 MOIM zdaniem w tym przedziale cenowym(jeżeli możesz dołożyć parę groszy jeszcze) najlepiej (no.. tylko odbiorniki nie są za tanie) byłoby kupić Graupnera MX-16. Poczytaj o nim Co do Turnigdy, pewnie zaraz zleci się rzesza ludzi broniących tego radia... Ale powiem krótko, widziałem, i sam doświadczyłem, kilka rozbitych modeli przez tę aparaturę Mając taki budżet lepiej kupić coś "pewniejszego". Natomiast jeżeli chodzi o tanie odbiorniki - chińczyk sprzedaje odpowiedniki do Futaby, ale na ile one są dobre to nie wiem, znam tylko jedną osobę, która korzysta z jednego takiego, jak narazie bez problemów (lata piankolotem koło nogi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 MX-16, to jest przedział cenowy w który praktycznie wchodzi też Futaba T8j... Tylko teraz znowu które lepsze? I Czy np Futaba T6j i T8j to jest to samo (poza ilością kanałów) - czy może są jeszcze jakieś różnice? Czy mógłbym prosić o jakiś namiar na te chińskie odpowiedniki do Futaby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 www.hobbyking.com Znajdziesz tam również chińskie odbiorniki do aparatur innych producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horhe Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Ja też się zastanawiałem niedawno co kupić, tylko myślałem bardziej o Hitecku Eclipse 7 Pro. Koniec końców wybrałem MX-16 Hott w sumie to w ciemno. Aparaturka ładnie wykonana, osiem kanałów, dowolnie można wybrać mode od 1 do 4 i w pakiecie dostałem dodatkowy odbiornik na 6 kanałów. Ale w sumie innej apki nigdy w rękach nie miałem więc nie mam punktu odniesienia. Z wad mogę wymienić tylko brak instrukcji po polsku - właściwie to nie było instrukcji w żadnym języku. Na szczęście można ściągnąć z oficjalnej strony instrukcję po angielsku, a w necie jest też po polsku do bardzo podobnej MX-20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Nowa dx 6,nie mylić z 6i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Poczytaj o taranisie : 16/32 kanałów, praktycznie brak ograniczeń konfiguracji, oprócz modułu własnego mozliwość podpięcia moduły dowolnego w standardzie JR. Wszytkie odbiorniki X - 16 kanałowe - Bardzo dobry tor ACSST przez niektórych uznawany za lepszy od FASST. Cena radia wraz z 1 odbiornikiem zalezy od sklepu i waha sie od 700 - 1100 pln. A co do myslania ze drogie to dobre pozwole sobie zaśmiać sie głośno.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Poczytaj o taranisie : 16/32 kanałów, praktycznie brak ograniczeń konfiguracji, oprócz modułu własnego mozliwość podpięcia moduły dowolnego w standardzie JR. Wszytkie odbiorniki X - 16 kanałowe - Bardzo dobry tor ACSST przez niektórych uznawany za lepszy od FASST. Cena radia wraz z 1 odbiornikiem zalezy od sklepu i waha sie od 700 - 1100 pln. A co do myslania ze drogie to dobre pozwole sobie zaśmiać sie głośno.... w pełni się zgadzam i pośmieję się razem z Tobą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 A czy aby to radio nie jest czymś na podobę Turnigy? Fakt ma masę opcji i tanie osbiorniki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 kolego,pod tematem który założyłeś jest jak byk temat dotyczący TARANISa.przeczytaj go od początku a wszystkiego się dowiesz. proszę,zaoszczędziłem ci trudu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/38459-frsky-taranis/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Koledzy, nie przeszkadzajmy Michałowi kupić "markowej" aparatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Dokładnie. A potem będzie można mu podrzucić kilka wątków z forum o tym jak to się zepsuło to co właśnie kupił... :-) A poważniej - trochę ma racji. Teoretycznie markowa aparatura powinna więcej wytrzymać i dłużej posłużyć. Jednak to teoria. Praktyka jest taka, że wszystko może się zepsuć. A w statystykach psucia działa efekt skali - im czegoś jest więcej na rynku, tym częściej ktoś napisze, że się zepsuło. I potem mamy 10 wątków o wadliwym Turnigy i dwa wątki o wadliwym Grauperze czy Futabie. A tego, że Turnigy jest nie 5 a 10 razy więcej niż Graupnera to już nie ważne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Niedawno rozmawiałem z modelarzem który powiedział mi że szuka jakiejś nowej aparatury bo z turningy ma problem polegający na tym, że często podczas lotu traci kontrolę nad modelem na 1-2 sekundy a potem znowu wszystko działa - wiem to należałoby wrzucić do działu "komu nie powinno się sprzedawać nadajników RC". Jeżeli miałbym wybierac pomiędzy Turnigy a Taranisem to ze względu na jakość wykonania i możliwości sprzętu wybrałbym Taranisa. Jeżeli ktoś ma więcej kasy na sprzęt to dlaczego nie firmową? Ja między innymi kierowałem się pzy wyborze łatwością obsługi i np. nie chce mi się wgrywać updatów softu do nadajnika i odbiornika bo np. odbiornik nie współpracuje z nowszym softem nadajnika jak i nie chce mi się myśleć który odbiornik mam wybrać aby współpracował z jakimś tam modelem nadajnika tej samej firmy, nie lubię też dodatkowych elementów wiszących na antenkach odbiorników jak i odbiorników złożonych z kilku spiętych elementów (satelity), nie jestem programistą i nie bawi mnie spędzanie czasu nad programowaniem w nadajniku danych wejściowych, wyjściowych i zależności pomiędzy nimi - wolę w tym czasie latać, itd. Każdy ma swoje preferencje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 A co do turnigy, to jest to zbyt tanie radio jak na swoje bardzo bogate funkcje - przynajmniej ja takie mam zdanie. I uważam, ze gdzieś tkwią chaczyki, które są właśnie często opisywane na róznych forach np. słaba jakość wykonania, problemy z zimymi lutami, konieczność wgrywania zastępczego softu, problemy z trymerami itd. Najbradziej skłaniam się obecnie chyba do Futaby T6j. Powiedzcie mi proszę jak ma się to radio do bezkwarcowych Futab z Faaast? Czy jest ono warte swojej ceny oraz nie okaże się za jakiś czas zbyt przestażałe? Używam od kilku lat "Turnigy" i nie zauważyłem słabej jakości wykonania, nie znalazłem ani jednego zimnego lutu, zmiana softu zajmuje chwilę i daje ogromne możliwości programowania radia, trymery działają jak należy. Nie wiem skąd bierzesz takie informacje. Masz? Używasz? Czy słyszałeś? Nie zamieniłbym tego radia na "pewniejszego" Graupnera czy Futabę i nie chodzi tu o kwestie finansowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Wypadałoby zrobić prosty test. Położyć w zamkniętym pomieszczeniu na stole obok siebie nadajnik Turnigy, Taranis, Graupner np. MC 20, Futabę T14SG, i jakiś inny a potem wpuścić delikwenta na parę godzin do pomieszczenia i zobaczyć z jakim nadajnikiem w ręce wyjdzie. Ciekawy jestem ile osób wyszłoby z Turnigy Każdy inny wybór - poza darmowym może byc obciążony finansami posiadanymi na zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Dobry test został zrobiony http://www.rcmodelreviews.com/turnigy9xv2review.shtml Raczej profesjonalnie. Wynik jest jasny (pomimo oryginalnego software i linku RC): Product: Turnigy 9X version 2 Purchased from: HobbyKing Overall rating: 4.5/5 Value for money: 6/5 (ie: astounding) Ja też jestem zadowolony, pomimo, że załapałem się na "wpadkę" z oprogramowaniem (jedna z wersji er9x była wadliwa, a ja wrzucałem aktualizację od razu jak się pojawiła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Wypadałoby zrobić prosty test. Położyć w zamkniętym pomieszczeniu na stole obok siebie nadajnik Turnigy, Taranis, Graupner np. MC 20, Futabę T14SG, i jakiś inny a potem wpuścić delikwenta na parę godzin do pomieszczenia i zobaczyć z jakim nadajnikiem w ręce wyjdzie. Ciekawy jestem ile osób wyszłoby z Turnigy Każdy inny wybór - poza darmowym może byc obciążony finansami posiadanymi na zakup. Najłatwiej dać? , 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Podam mały kontrargument do dyskusji; skoro tanie jest kiepskiej jakości to co powiecie o nowym pojeździe marki Tesla oznaczonym liczba 3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi