Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem otóż te śmigło:

http://abc-rc.pl/p/75/3702/smiglo-apc-6x5-5e-lp06055e-pasuje-do-modelu-pioneer-beta-apc-electric-series-smigla-stale-smigla-i-akcesoria.html

miało niby pasować, a tu o proszę nie chce wchodzić...:

post-13574-0-76645800-1405628007_thumb.jpg

post-13574-0-19938600-1405628021_thumb.jpg

napisami jest do przodu więc raczej dobrze wkładam, ale to nie ma znaczenia, bo druga stroną tylko lekko wchodzi, bo jest na samym początku o większej średnicy (nawet lekko za dużej), a potem znów jest ta małą co blokuje(widać na zdjęciu):

post-13574-0-00682600-1405628030_thumb.jpg

wchodzi leciutko właśnie dzięki tej średnicy większej na samym początku (ale to jest chyba źle wsadzane śmigło - nie ta stroną):

post-13574-0-28272000-1405628012_thumb.jpg

post-13574-0-67172900-1405628016_thumb.jpg

tak czy siak nie wchodzi... :(, te małe kółeczka sa zapewne do pomniejszania średnicy, ale tak czy owak one tez nie wchodza, poza tym po co mi zmniejszac skoro zwykłe mi nie pasuje, w ogóle jedne z tych kółek jest właśnie o średnicy tego śmigła, więc nie rozumiem po co w ogóle je dali?:

post-13574-0-47875500-1405628055_thumb.jpg

Tu zdjęcie śmigła orginalnego i tego kupionego:

post-13574-0-48140600-1405628061_thumb.jpg

przyłożyłem dwa śmigłą do siebie i widać, że na średnicy, gdzieś jest za grubo o 1-1,5mm:

post-13574-0-13998400-1405628632_thumb.jpg

^^^^nie udało mi się cyknąć tego z góry, ale jest na całym obwodzie tak^^^^^^

jakoś z góry mi nie wychodziło:

post-13574-0-92883800-1405628639_thumb.jpg

nie wiem co zrobić, zamawiałem tam paczkę i kupiłem przy okazji śmigło i teraz nie uśmiecha mi się kupować nowego i płacić znów za kuriera, ale skoro pisało, że ma pasować to czemu nie pasuje?! :(

za pomoc dziękuje

Opublikowano

No trochę się nie popisali, że tak napisali.

Do modelu pasuje, ale nie do oryginalnej piasty, która jest dość specyficzna.

Czas stać się prawdziwym modelarzem i zdobyć trochę narzędzi.

W tym wypadku odpowiednie wiertełko i przy takiej małej różnicy średnic przewiercisz to śmigiełko trzymając wiertło w ręku.

Opublikowano

Zmierz średnicę wału i kup piastę to wszystko się spasuje. Są małe szanse aby ta oryginalna pasowała do innych śmigieł choć mogę się mylić.

@PK999 wątpię aby to coś dało bo patrząc na jedno ze zdjęć widać ze wał piasty jest za krótki.

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Opublikowano

Zwykłymi nożyczkami da się to rozwiercić...

Da się i tępym śrubokrętem ale są do tego odpowiedniejsze narzędzia.

Sebastian może mieć rację - nie jestem pewien czy wystarczy długości piasty aby za tym śmigłem weszła nakrętka.

Ale latałem na śmigle APC i nie pamiętam aby były problemy z zamocowaniem.

Opublikowano

Da się i tępym śrubokrętem ale są do tego odpowiedniejsze narzędzia.

Że są to każdy wie, chodzi aby to zrobić szybko, w miarę dobrze i bez zbędnego wydawania $ :)

Opublikowano

Pamiętaj aby to zrobić osiowo i wyważyć potem śmigło bo będzie biło. Osobiście kupiłbym nowa piastę, kosztuje grosze, a tak szkoda silnika.

Opublikowano

Ja miałem to samo przy wymianie śmigła. Poszły w ruch nożyczki i śmigło pasuje, Beta lata już drugi sezon.

Kipi nową piastę i być może będzie miał nowe pytanie: jak zdjąć starą (bo ona jest na wciśnięta + klej) ?

Opublikowano

Podgrzać lutownicą piastę, podłożyć kombinerki, żeby oparły się o korpus silnika i śrubokrętem ściągnąć piastę.

Nie trudne.

Borowanie śmigła wbrew pozorom nie jest łatwą operacją. Otwór musi być wykonany osiowo, albo w życiu nie wyważymy śmigła, szczególnie iż w tym modelu do wolnoobrotowych nie należy.

Lepiej wymienić piastę. Skoro i tak zmieniamy śmigło, to warto też i piastę. Szczególnie iż fabrycznym zdarzają się "niedokładności wykonania",

• Lubię to 1
Opublikowano

Pamiętaj aby to zrobić osiowo i wyważyć potem śmigło bo będzie biło. Osobiście kupiłbym nowa piastę, kosztuje grosze, a tak szkoda silnika.

Nie warto wymieniać , bo tego nie zrobi na pewno zniszczy silnik .(piasta jest wciśnięta na klej nie ruszy tego )

Najprościej jak pisali koledzy nożyczki i rozwiercić otwór w śmigle taak robiłem tak latam bez problemów.  (i nie wyważałem)  Rozwiertak jest za drogi http://abc-rc.pl/p/188/3413/tools-rozwiertak-do-smigiel-great-planes-gpmq5005-akcesoria-do-smigiel-smigla-i-akcesoria.html

Tak przy okazji napisy na śmigle dawaj do kierunku lotu inaczej będzie słaby ciąg.

Opublikowano

Ruszy... Wystarczy odrobina ciepła i odpowiednie naprężenie.

Bywa różnie. Miałem 4 takie silniki z zestawu.

Z jednego piasta zeszła opisanym przez Ciebie sposobem bez problemu.

W dwóch oś wysuwała się z silnika a piasta ani rusz mimo grzania propanem, udało mi się zgiąć jedną oś.

W trzecim przypadku od razu wymieniłem oś na 3mm i weszła piasta samozaciskowa.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

przy takiej małej różnicy średnic przewiercisz to śmigiełko trzymając wiertło w ręku.

Bardzo głupia rada. Śmigło umieszczasz w imadle i dopiero wiercisz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.