hubert_tata Opublikowano 20 Lipca 2014 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zakupiony na Allegro poleżał sobie troszkę, ale w końcu prace ruszyły.Zgromadzone wyposażenie z HK:silnik heli 850Kv pakiet raczej 4s bo mam takich więcejna kierunek i wysokość tanie standardowe serwabędą lotki (wznios zmniejszony o połowę) - tanie mikroserwasystem dźwięku (opcja - do decyzji w trakcie budowy)Zacząłem od skrzydła.
Irek M Opublikowano 20 Lipca 2014 Opublikowano 20 Lipca 2014 Latałem nim ale jako spaliną najpierw LA 46 potem FS 60. Latał naprawdę świetnie. Kadłub i całą resztę mam nadal i pewnie poleci jeszcze. Nie zapomnij o lotkach - nie ma ich przewidzianych w planie.
hubert_tata Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Opublikowano 21 Lipca 2014 Lotki planowałem od początku - zmniejszyłem wznios skrzydła. A dzisiaj nawet je "obrobiłem": Co do planów, to mam nauczkę. Zawsze budowałem połówki skrzydeł (kadłuba) symetryczne względem siebie (plan zwykle zawierał jedną połówkę). Tu jest rozrysowane skrzydło i tak to robiłem ==> efekt to różnice w rozmieszczeniu żeber +/- 5mm i w efekcie długości lotek około 5mm
Irek M Opublikowano 21 Lipca 2014 Opublikowano 21 Lipca 2014 To jaki jest teraz wznios? W moim był dosyć duży ale nie było najmniejszego problemu ze zbyt dużym wzniosem. Był jednak raczej mulasty przy beczce ale gdy zmiksowałem z kierunkiem to już niemal akrobat zrobił się
hubert_tata Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Opublikowano 22 Lipca 2014 Wznios był robiony na oko i na podkładki z kaset magnetofonowych - widać na zdjęciach. O ile dobrze policzyłem jest to 2,4 stopnia.
hubert_tata Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Opublikowano 28 Lipca 2014 Kadłub: najpierw zrobiłem skuchę - wręga ma wchodzić między pokazane strzałkami wzmocnienia Poprawiłem to dopasowując drugą połówkę
hubert_tata Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Usterzenie:No i pierwsze przymiarki całości:Waga modelu w stanie powyżej - 640gWyposażenie - max 960gNa gotowo wyjdzie około 1800g
hubert_tata Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Jednak będzie moduł dźwiękowy.Obudowa głośnika typu zamkniętego (oczywiście bez żadnych obliczeń, ale przynajmniej postarałem się by była szczelna i sztywna).Z tego względu trochę więcej kombinacji z mocowaniem głośnika - wybrałem miejsce z przodu pod akumulatorem.
hubert_tata Opublikowano 1 Września 2014 Autor Opublikowano 1 Września 2014 Vicek w zasadzie skończony. W zasadzie wszystko poszło gładko, jedynie malutki kłopot to folia. Gruba i mocna Oratex świetnie się obkurcza i fajnie wygląda, ale mam wrażenie, że tu trochę za gruba. Ster kierunku jest mocno pokrzywiony i boje się go "prostować", z tych samych powodów wszędzie folia jest na razie napięta na 3/4 W modelu zostały do zrobienia ozdoby (odciągi, pilot z "kabinką" i uzbrojenie, kalkomanie ...), czyli prawie nic, bo nie planuję go waloryzować. W tym stanie, gotowy do lotu z 4S2650mAh waży równo 1800g. Wyważenie idealne, ale już mniejszy akumulator spowodowałby konieczność doważenia na przodzie - model mimo długiego przodu jest ciężki na tył.
hubert_tata Opublikowano 20 Września 2014 Autor Opublikowano 20 Września 2014 Uzupełnienie zdjęć z końca budowy - gotowy model, ale bez ozdóbek.Dzisiejszy oblot:Model wykonał dziś kilka lotów i prawie wszystkie były niezbyt udane.Pierwszy lot to walka o życie, brakowało zakresu trymowania wysokości.Nie miałem czego dodać jako obciążenie przodu.Pomogłą zmiana zaklinowania skrzydła, ale będę jeszcze go "trymował", bo jest warto, skoro wytrzymał 4 kiepskie lądowania bez uszczerbku Film z 5 lotu - już w miarę ok.
Irek M Opublikowano 20 Września 2014 Opublikowano 20 Września 2014 Wiem co mówisz o walce o życie... mój pierwszy lot moim Vicomtem był porównywalny: z jednej strony być jak najwyżej by się nie rozbić, a z drugiej jak najszybciej wylądować . Masa początkowa mojego - dwie warstwy papieru japońskiego, cellonowany, malowany Humbrolem i lakierowany poliuretanem + silnik OS 46 La - 2400. Potem większa ze zmianą silnika i dodaniu pływaków. Na lotki był bardzo mulasty ale gdy zmiksowałem z kierunkiem to już był ogier nie Vicomte .
kesto Opublikowano 20 Września 2014 Opublikowano 20 Września 2014 Ten statecznik pionowy to od tego modelu, czy od wiekszego brata?
hubert_tata Opublikowano 20 Września 2014 Autor Opublikowano 20 Września 2014 Ten statecznik pionowy to od tego modelu, czy od wiekszego brata? Od tego, jest powiększony tylko o kilka mm z przodu na dole, bo inaczej wymyśliłem sobie układ ster kierunku/ster wysokości
Rekomendowane odpowiedzi