Y/F-22 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witam. Ostatnio mam ochotę na spróbowanie czegoś nowego co nie będzie się szybko nudziło - do głowy wpadł mi pomysł w wejściem w modelarstwo rakietowe. Może to za duże słowa jak na mnie, po prostu chcę kupić gotowy model niedrogiej rakiety i spróbować się z nim zaznajomić oraz obeznać jak to działa, myślałem o rakiecie ze spadochronem (musi być wielka frajda jak wszystko się uda i wyląduje ona na spadochronie). Szukam modelu który będzie w stanie unieść kamerę-brelok, być może nawet i bez obudowy lub tylko z częścią, w każdym razie myślałem nad umieszczeniem jej z boku rakiety tak aby patrzyła w dół na silnik. Boje się, że kamera wprowadzi opór na tyle duży, że zacznie zmieniać tor lotu rakiety. Moje pytanie - za jaki model rakiety się zabrać (gotowy sklepowy, na razie nie porywam się na budowę) aby bezpiecznie zrealizować wyżej podany cel ? Liczę, że spadochron raz może się rozwinąć a raz nie, nie chodzi mi o stratę breloka (zresztą on dużo wytrzyma) tylko o to aby lot był bezpieczny i w miarę przewidywalny, nie chciałbym aby brelok u boku zniszczył jej właściwości lotne przez co lot stanie się niestabilny, nieprzewidywalny a co za tym idzie niebezpieczny dla mnie i otoczenia. Które z rakiet polecacie pod breloka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Rakieta sklepowa to zawracanie głowy. Dzieciaki "zbudowały" któregoś saturna czy innego. Cała zabawa polega na takim obrobieniu dziobu rakiety, aby był połączony bez żadnego oporu. Bezpieczeństwo porównywalne do fajerwerków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Ale pytanie po co to wszystko ? Stabilnego lotu wznoszącego raczej nie nagrasz, a spadanie na spadochronie czy taśmie to już jedno wielkie dyndanie i wirówka. Nie tak dawno, któryś z użytkowników wrzucił tu na forum taki lot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 samo latanie też wydaje mi się z lekka nudne... Ani to sterować, ani poszybować, ot - fruuu-bziuuuu i tyle. Wielkie mi halo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Jak potrenujesz to i modelem wystartujesz w pionie - bo pewnie tę fazę chciałbyś filmować. Dodatkowo sfilmujesz widoki w szybowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Nie nie nie, nie mam aż takich pragnień, po prostu chcę się pobawić bo tego jeszcze nie próbowałem. Wiadomo, że po otwarciu spadochronu będzie wirówka tak jak napisałeś. Film widziałem, wystarczy mi zwykłe nagranie pracy silnika dla czystej zabawy, to nie są duże koszta, w sklepach widuję rakiety za 20-50 zł a przecież nie latałaby codziennie a góra 2 razy w tygodniu gdy najdzie mnie ochota. Po prostu szukam modelu na tyle odpowiedniego gabarytowo aby brelok mu nie przeszkadzał podczas lotu (wagowo i aerodynamicznie), chciałbym liznąć innej gałęzi modelarstwa a od czegoś trzeba zacząć, breloka akurat po prostu przy okazji posiadam i fajnie byłoby nagrać cokolwiek z pokładu rakiety. Nie jestem obeznany w rakietach i silnikach w nich stosowanych (moc, czas pracy) dlatego pytam w jaki model i silnik celować aby się w miarę sprawdziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Moje chłopaki obecnie trenują rakiety wodne. Efekt dużo fajniejszy a koszty niższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Po prostu szukam modelu na tyle odpowiedniego gabarytowo aby brelok mu nie przeszkadzał podczas lotu (wagowo i aerodynamicznie), Od razu rób dwie atrapy breloka i montuj jako przeciwwaga co 120 stopni, ale i tak może się nie udać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=531_532&products_id=9708 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Na razie postanowiłem spróbować bez kamery możliwie jak najtaniej, wybrałem rakietę WENUS ponieważ jest największa (najdłuższa) z tych tańszych pod silniki 1/2A 5-3 (1,2 Ns) a w sumie większa powinna się lepiej prezentować, silniki też są tanie, 2 odpalenia w tygodniu to koszt 5 zł (silnik 2,70 zł), pasują do niej także silniki 2,5 Ns. Nie wiem, chyba dobry wybór na początek ? Może i nie ma spadochronu tylko taśmę, mniej frajdy (ale pewnie mniej problemów), ale radochy będzie co niemiara. http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=531_532&products_id=7206 http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=531_533&products_id=7207 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Ale na jaką wysokość poleci Ci rakieta obciażona kamerą na silniku A? 50m, o ile po wypaleniu startowego silnik będzie miał wystarczający ciąg.Żeby była jakaś zabawa to trzeba co najmniej silnik C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Ja zanim przesiadłem się na RC zajmowałem się modelarstwem rakietowym. Do lotów bez kamery używałem silników klasy C, a rakiety robiłem sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 5ns to minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekcrs Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 poczytaj sobie troszkę o paliwach saletrzanych i innych z nawozów, świetnie wychodzą, kupa radochy i łatwe w budowie, większość artykułów dotycących silników robionych znajdziesz na http://forumpirotechniczne.pl/ swego czasu troszkę się bawiłem nawet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi