Skocz do zawartości

Laminować blender?


ficek

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko po przerwie, ostatnio stała się tragedia, spadł mi blender (szczęście w nieszczęściu że sama góra) no i się połamał tak że dno jest walnięte i kawałek bocznej ścianki odlamał się całkowicie. Wpadłem na pomysł naprawy tego włóknem szklanym. Ale nie wiem czy żywica l285 + dedykowany utwardzacz są bezpieczne dla zdrowia pod takim względem, że jak będę miksował w nim składniki spożywcze to coś nie przejdzie i nie zatruje?
Ja mam takie zdanie że jak już zastygnie to nic nie będzie. Ale wiedza o którą opieram moje argumenty to tylko tyle że używałem jej często do wzmocnień w modelarstwie, więc nie wiele wiem jeśli chodzi o temat który poruszyłem ;).
To jak kleić czy nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z karty charakterystyki:

"Produkt szkodliwy, niebezpieczny dla środowiska naturalnego. Istnieją ograniczone dowody działania rakotwórczego. Produkt powoduje podrażnienie skóry i oczu. W kontakcie ze skórą może wywoływać uczulenia. Działa toksycznie na organizmy wodne; może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym."

Decyzję pozostawiam Tobie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hehe, kurde, tak to jest jak etykieta opakowania jest brudna od żywicy ;/. Dziękuję za informację, czyli ten pomysł odpada. Może ktoś jest kreatywniejszy ode mnie i podsunie jakiś realny, nieszkodliwy pomysł? CA też odpada.
Jeśli ktoś potrzebuje to mogę przesłać zdjęcie delikwenta ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żywica absolutnie odpada, wiele z nich ma w swoim składzie rtęć lub paskudniejsze metale ciężkie. A te podczas procesu blendowanią będą się ścierały do pożywienia i odkaładały w układzie nerwowym lub watrobie! Kleje również odpadają, to co nie szkodzi przy użytku zewnętrznym- klej CA reaguje z sokami trawiennymi- szkodzi od wewnątrz! Najbezpieczniejsza będzie obróbka termiczna lub kleje z atestem do stosowania z żywnością.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.