Artanis Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Chciałbym się dowiedzieć z eketronicznego punktu widzenia jak działa regulator. Ogólnie dostaje sygnał z odbiornika i steruje silnikiem, ale no właśnie, jaki sygnał dostaje z odbiornika? PWM? Ale z tego co przeglądałem instrukcje, sygnał jest przesyłany 3 pinami, więc nie wiem po co ten trzeci. Generalnie chciałbym zamiast gotowego odbiornika użyć uC i chciałbym wiedzieć jak sterować regulatorem. Druga kwestia, zbudowałem robota kołowego, tam do sterowania silnikami użyłem mostków H, bo uC nie dałby rady dać tyle prądu, czy regulatory pełnią właśnie taką funkcję mostka H, czy jest to bardziej skomplikowany/funkcjonalny element? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Tu masz notę microchip-a na temat sterowania http://ww1.microchip.com/downloads/en/appnotes/00857a.pdf Szukaj jako BLDC (brushless motor controller). Sygnał do regulatora idzie jednym przewodem, pozostałe 2 to zasilanie dla odbiornika i serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Nie napisałeś jaki regulator Cię interesuje: do silników szczotkowych czy bezszczotkowych. Te pierwsze rzeczywiście pracują w oparciu o mostek H. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Tutaj masz opisane jak użyć serwa(regulatora - sygnał sterujący jest ten sam) w robotyce: http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=3&aid=20 Mirek był trochę szybszy z pytaniem o regulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artanis Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Fajno, poczytałem o BLDC i mogę odpowiedzieć na swoje drugie pytanie, że to technicznie są 3 pół-mostki A z punktu widzenia sterowania, te regulatory (przykładowo http://www.perfecthobby.pl/991-emax-esc-18-a) są na tyle sprytne, że dostają PWM na wejściu i same się zajmują przełączaniem faz na silniku z prędkością proporcjonalną do zadanego pwm'a? Swoją drogą, jak patrzę na zdjęcie z tego linka, zakładam, że A,B,C idzie do silnika, +,- do akumulatorów, a pozostałe 3 przewody BATT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Swoją drogą, jak patrzę na zdjęcie z tego linka, zakładam, że A,B,C idzie do silnika, +,- do akumulatorów, a pozostałe 3 przewody BATT? Czarny masa, czerwony +5V(wyjście), biały PWM (wejście) Mówisz, że chcesz użyć mikroprocesora do sterowania tym regulatorem - powiedz co to za procesor i język programowania - będzie zapewne łatwiej pomóc. Regulator taki wystarujesz procesorem dokładnie tak samo jak serwo - a w necie jest6 dziesiątki tutków jak to uczynić w dowolnym języku i na dowolnym procku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artanis Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Konkretnie chcę użyć Arduino i nawet znalazłem do tego tutorial http://techvalleyprojects.blogspot.co.uk/2012/06/arduino-control-escmotor-tutorial.html Dobrze zrozumiałem, że czerwony (+5V) mogę użyć do zasilenia Arduino, dzięki czemu nie będę potrzebował osobnej baterii tylko dla uC? (jednocześnie nie używać czerwonego, jak podepnę USB, bo mogę coś zjarać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Bardzo dobrze rozumiesz Choć skoro układ ma być zasilany z razem z regulatorem to nie podłączaj zasilania (+5V) z USB bądź puść je przez diodę, wtedy nie ma szans aby coś upalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artanis Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Świetnie, bardzo mi się podoba działanie regulatorów, oszczędzą mi sporo roboty Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi