Skocz do zawartości

Funky Koval niebawem w kinie ... i na moim polu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Małe wirniki blisko SC a duże na tyle ??, chmmm -  zgodne to z "orginalem "  ale te małe miały by tu najwięcej do dźwigania chyba ze rezygnujemy z lotu i zostawisz to TYLKO jako qadrocopter -problemem i tak  było by wyważenie  a szkoda-mógł być ciekawy płatowiec..:)

Wybór pojazdu fajny ale bym szedł raczej w samolot a nie heli -pewniejszy sukces  i mniejsze koszta.....

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To punkt widzenia ekonomistów. Wolę podejście polegające na szukaniu nowych wyzwań i rozwiązań. Ostatecznie to Rob zdecyduje. A my możemy zbudować własne wersje.

Opublikowano

Chyba raczej realistów :)  ale ROB naturalnie że ma tu ostatnie zdanie ,to była z mojej strony tylko sugestia  i ukazanie słabego punktu jakim jest ułożenie i wielkość wirników .

Opublikowano

Można zastosować inne zespoły wirnik-silnik dla dziobu i inne dla rufy. Dobrane w taki sposòb żeby ich wydajność była podobna.

Opublikowano

Hej,

Zasadniczo problem nie istnieje, przynajmniej tak ja to widzę.

Tłumaczę dlaczego. Jeśli możliwym jest ustawienie kontrolera tak aby silniki z przodu dawały ciąg pozwalający utrzymać  poziom to musi być dobrze. Jedynie trzeba zastosować silniczki o odpowiednich parametrach.

Tutaj pytanie do QUAD-kopterowców:

Czy próbowaliście kiedykolwiek zmieniać średnicę śmigieł w taki własnie sposób ?

Dwa większe z tyłu i dwa mniejsze z przodu ?

Nie martwię się o część dziobową. Będzie ona pozbawiona obciążeń, to raczej taka atrapa będzie niż element biorący udział w całości. siłą rzeczy ŚC będzie ulokowany mniej więcej w środku krzyżaka napędu co nie będzie wymagało jakiejś nadzwyczajnie wzmożonej pracy silników z przodu. Będę próbował na testowym egzemplarzu. Pamiętajcie jednak, że będzie tam też stabilizator więc automatycznie siła nośna powinna być regulowana automatycznie i pojazd powinien trzymać poziom.

Ale dość gadania, trzeba wziąć się do roboty. Muszę jeszcze zamówić jakiś kontroler, silniki i ESC.

Jaki kontroler polecacie ? w miare przyzwoity, dający się kontrolować. Mam na myśli taki, żebym mógł w jakimś stopniu różnicować np obroty silników.

Są takie ?

Wiesz, ja próbuję zrobić Tricoptera z jednym mniejszym śmigłem i coś mi słabo idzie. Ale zrobić się da bo widziałem takie rozwiązania.

Zastanowiłeś się jak to miałoby działać? Bo sterowanie quadem i samolotem inaczej się odbywa.

Będziesz miał kontroler quada, np KK2.01 z hobbu king to będziesz mógł zawisnąć i poruszać się w zawisie, czy nawet latać. Teraz do tego chcesz dodać napęd EDF. Jak chciałbyś nim sterować? gazem się nie da  bo gaz w quadzie odpowiada za wznoszenie. Jakiś mikser chcesz zrobić? Albo EDF sterowany gałką jakąś?

Widziałem takie projekty i ludzie robią  jakieś układy sterujące, programują, piszą kod itd...

Myślałem zastosować jeden z potencjometrów (kanał 6 czy 7 nie wiem który tam jest podpięty) i regulować ciąg w ten sposób :)

Przecież się da :)

Oczywiście takie rozwiązanie dalekie jest od doskonałego ale w końcu to ma być zabawa a nie projektowanie statków kosmicznych na sprzedaż.

A jak się uda ..... będzie to jedyny taki model chyba na świecie :)

Opublikowano

Zasmucę Cię, że nie będzie. Jak dobrze poszukasz na youtubie to znajdziesz quadcoptera z dodatkowym silnikiem pchającym do wspomagania lotu poziomego.

Mnie marwią jedynie rozmiary śmigieł jakie chcesz zastosować.

Opublikowano

Nie sugeruj się do końca tymi rozmiarami, może się jeszcze wiele zmienić :)

A filmik jednoznacznie pokazuje, że QUAD z dodatkowym pchającym śmigłem ... lata !

Więc uszy do góry i zobaczymy. do stracenia mam nic albo niewiele. W najgorszym wypadku będę miał quada ;)

Jeśli się jednak nie uda z różnymi wielkościami śmigieł pozostanie zamontować wszystkie takie same i powiększyć dziury w kabłubie :(

Opublikowano

taki mam plan :)

Dlatego pytam QUADkopterowców czy mają jakies doświadczenie w tej kwestii i o ile KV musi być większe w takim przypadku :)

Opublikowano

i wogóle jakie KV dla QUAD'a powiedzmy należy brać pod uwagę :)

spooooro pytań przede mną na które muszę znaleźć odpowiedzi :)

czy poprostu duże kv, czy zależnie od wielkości konstrukcji ....

Opublikowano

No i właśnie mnie oświeciło, przecież mogę spokojnie zrobić wszystkie takie same tylko zewnętrzny otwór będzie wyglądał na większy a wewnętrzna średnica może być taka sama jak przednich :) i kłopot z głowy :)

post-8100-0-53342900-1408911658.jpg

O coś takiego :)

Silniki z KV np 1400 ( wystarczy ? )

Jeśli  powiedzmy standardowo silniki mają 650 KV a śmigła powiedzmy 9 x 4,7 to jak dam 1400 KV i śmigła 5"

Opublikowano

Myślałem też jak zrobić jakieś kanały do napędu pchającego ... i wymyśliłem.

W miejscu gdzie następuje przejście do głównej części kadłuba (tej najszerszej) po obu stronach zrobię niewielkie maskowane otwory wzdłuż po obu stronach postaram sie to wmodelować i pokazać.

Powinno wystarczyć aby był przepływ powietrza do silnika "popychacza".

a jak nie to na całej szerokości zrobię szczeliny wlotowe. Zobaczymy.

Zacznę i tak od przygotowania konstrukcji nośnej (QUAD'a)a dopiero potem będę obudowywał kadłubem.

Opublikowano

Rob to co ci poslalem sie nada czy niezbyt

Teoretycznie może by się nadało, zobaczę jak dostanę odpowiedzi z kilku miejsc w kwestii silników.

Kanał na wprost możesz przeprowadzić przez kabinę. Ma duże okna mogą. Tylko kanał będzie długi. 

W sumie to chyba nie będzie przeszkadzało chociaż bardziej skłaniam się do wlotów na krawędzi o której pisałem wcześniej czyli w miejscu załamania przy "głównym" kadłubie jeśli tak mogę to nazwać.

.

Opublikowano

Nie najgorzej :)

Ale trochę wąziutkie te paseczki :)

Czekam narazie na kontroler, ESC i silniki. Większość mam już poplanowaną więc jak tylko dostanę sprzęt zacznę relacjonować. Póki co .... cierpliwości :)

Zasmucę Cię, że nie będzie. Jak dobrze poszukasz na youtubie to znajdziesz quadcoptera z dodatkowym silnikiem pchającym do wspomagania lotu poziomego.

Mnie marwią jedynie rozmiary śmigieł jakie chcesz zastosować.

A propo's tego filmiku, gościu opowiada, że z tym kontrolerem co własnie lata (bez ACC) nie ma problemu bo mu automatycznie nie utrzymuje QUADa w miejscu podejmując akcję stabilizowania jedynie GYRO utrzymuje go w osi poziomej. Czyli taka konstrukcja jak najbardziej smigała będzie :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują .... że wkrótce pojawi się sprzęt i rozpoczynam budowę :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.