Skocz do zawartości

Przygotowania do pierwszego razu :) Podsumowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie!

Zacznę od tego, iż zgłębiam temat konkretnie lecz dopiero od około miesiąca.

Zakupiłem:

1/ Apkę Turnigy 9XR z pakietem Li-Po Turnigy 2650 mAh 11.1V + Interfejs + Symulator RealFlight

2/ Nadajnik + odbiornik FrSKY z telemetrią

4/ 2 pakiety do modelu 2200 mAh Li-Po

5/ buzzer napięcia baterii modelu z odczytem pojemności

6/ ładowarkę Eco Six

Chyba wszystko, co wystarczy do latania.

Na symulatorze idzie mi już moim zdaniem dobrze jak na początkującego.

Zawracam, startuje, ląduje, ogarniam manewry od siebie i do siebie, proste akro.

Jutro dostanę model, poskładam, podłączę apkę, potestuję ruchy lotek, silnika, itp.

Ustawiłem EXPO na apce wszystko oprócz gazu na 65% mocy.

Wszystko robię na spokojnie, uważnie, mam nadzieję na jak najmniejsze straty. :-)

Piszę dlatego, żeby zapytać czy macie, jako doświadczeni modelarze, jakieś rady na pierwsze kroki. :)

Czy jest coś o czym powinienem jeszcze pamiętać?

PS. Czytałem, że dobrze spotkać się z kimś doświadczonym aby obadał wszystko, dla minimalizacji strat. :-)

Ktoś z Warszawy ma wolne popołudnie? Chętnie się spotkam.

Pozdr.

K.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pierwsza rzecz to sprawdzenie reversów przed lotem, druga to rzucenie modelu bez silnika najlepiej w wysokie trawsko jako rzutka aby zobaczyć czy jest dobrze wyważony i jak reaguje na stery, można przy okazji wytrymować jeżeli się uda. Trzecia sprawa to rzucenie modelu pod wiatr dość dynamicznie i najlepiej poziomo, absolutnie nie rzucaj dziobem do góry i to tym bardziej górnopłata bo skończy się na przeciągnięciu i zwinięciu w korek. Znajdź sobie duży teren na którym będziesz mógł pokołować i dać czadu do momentu aż się zacznie odrywać, jakby co to zawsze możesz wyłączyć silnik i model siądzie na pas o ile nie będzie już za wysoko. Przy pierwszym locie radzę nie schodzić z silnikiem poniżej połowy przepustnicy bo nie czując modelu możesz go łatwo przeciągnąć. Lądowanie najlepiej na dużym terenie, podchodź na motorku a wyłącz go tuż nad pasem przed dotknięciem kołami ziemi, nawet jakby był kapotaż to może chociaż śmigło i silnik przetrwa.

Opublikowano

Ja ze swojego małego doświadczenia dodam , ostrożnie z gazem :) trenerek powinien na połowie gazu ładnie polecieć jak będzie źle wyważony albo skłon za mały lub za duży a dowalisz gazu to fiknie pętle lub kret i tyle . Model ma wznosić się powoli unikać przeciągnięcia bo zwali się na ziemie . Wylecieć wyżej nie latać nad ziemią , niebo przyjaciel każdego samolotu .      

Opublikowano

Zależy gdzie latasz. Jak faktycznie nad łąkami i trawą to podwozie bym zdemontował. Trzeba sprawdzić wyważenie czy się nie zmieniło.

Jak masz twarde lotnisko to możesz startować z kół. Na pierwszy raz to jest chyba lepsze rozwiązanie. Delikatnie z gazem i sterem wysokości. Rozpędzaj model,powinien w sumie sam oderwać się od ziemi, lub delikatnie zaciągnij i na delikatnym kącie wznoszenia rób kółka. Jak wyważenie jest właściwe to model powinien być sterowalny w sam raz, nie mułowaty i nie narowisty.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie porady.

Złożyłem cały zestaw, naładowałem baterię, zbindowałem nadajnik, przypisałem kanały.

I mam wielki problem.

Zacina mi się serwo od Elevatora.

Nawet po odkręceniu śrubki i wyjęciu drucika, tak jakby przeskakuje. Nie idzie płynnie.

Zobaczcie filmik:

http://vimeo.com/104102940

Model nowy, dopiero co dostałem go ze sklepu.

Serwa były już zamontowane. ARTF

Wiecie co może się dziać?

Help!

Opublikowano

...i żeby nie było wiatru i załóż buzerek i nie leć pod słońce.

Przemku u mnie czyli w UK zawsze wieje pada czasem słońce świeci to co mam mieć według Ciebie za model

Opublikowano

Co do porady przed lotem, to polecam przed wystartowaniem w głowie wymyśleć jak polecisz. Czyli "startuje pod wiatr, robię kilka kółek przed sobą w prawo i potem próbuje wylądować też pod wiatr" bo czasami z całej tej ekscytacji sam nie będziesz wiedział co chcesz zrobić i zaczniesz coś improwizować :-P

Opublikowano

Trudno powiedzieć, sprzęt jest nowy. Po prostu podłączyłem kabelki i to już się działo... Nie rozbierałem serwa na części.

Pech?

Opublikowano

Przemku u mnie czyli w UK zawsze wieje pada czasem słońce świeci to co mam mieć według Ciebie za model

No to lataj nisko i powoli ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.