mgr Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Musisz wziąć pod uwagę model jaki wybrałeś. A dokładniej jego parametry, takie jak pole powierzchni nośnej i jej obciążenie. Im większe będzie obciążenie powierzchni nośnej tym model będzie wymagał większej prędkości lotu - będzie też trudniejszy do sterowania, gdyż będziesz musiał szybciej reagować. Kolejna kwestia to napęd, jeśli elektryczny to dodatkowa waga zmniejszy Ci czas lotu, trzeba pewnie też będzie więcej ciągu aby zachować proporcje masa / ciąg silnika by model latał przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Witaj Skylfer, dorzucę swoje 3 grosze. Piszesz, że jesteś nowy w temacie i to widać. Każdy z nas kiedyś zaczynał. Ja jednak nie porywałbym się na dosć skomplikowany projekt (koszto- i czasochłonny) tylko zacząłbym od jakiejś pianki (np. Multiplex) i przede wszystkim symulator. Jak chcesz Corsaira to masz coś w dobrej cenie na początek: http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/SAMOLOT-ZDALNIE-STEROWANY/Samoloty-spalinowe-ARF/GREAT-PLANES-COMBAT-CORSAIR-ARF.html Ta gazetka jest obecnie w Empiku - 40 PLN http://www.airagestore.com/promotions/homepage/whats-new-and-hot/corsair-2379.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Jak już pisałem zdecydowałem się na model P-51D Mustang. Jestem już w trakcie budowy, później wkleję zdjęcia. Zastanawiam się, które podwozie zastosować - nie wiem czy któreś z nich nie jest przypadkiem obracane, ja potrzebuję takiego, które otwiera się po prostej. http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/SAMOLOT-ZDALNIE-STEROWANY/KOLA-PODWOZIA/Podwozia-i-akcesoria/GREAT-PLANES-PODWOZIE-CHOWANE-DLA-MODELI-KLASY-40.html?ob=p.priceAn&od=DESC http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/SAMOLOT-ZDALNIE-STEROWANY/KOLA-PODWOZIA/Podwozia-i-akcesoria/HOBBICO-Mechanical-Retracts-Main.html?ob=p.priceAn&od=DESC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 1-syf 2 moze byc-powiedzmy ze tez schit cos takiego szukaj tam u cie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zastanawiam się czy mogę w tym modelu zamontować klapy.. Lotki zaprojektowano na prawie całą długość skrzydła. Czy mogę podzielić lotki na pół albo wydzielić 1/3 z długości lotki na klapy? Czy byłaby wtedy za mała długość lotek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 pokażżżżżżżżżż modellllllllllllllllllllllllll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Skrzydło pod nim lotka no i plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 a jakies małe to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Model .40 rozpiętość skrzydeł 1450mm kadłub 1270mm lotka też właśnie za wąska mi się wydaje, aby jeszcze ją dzielić Wszystko co od wczoraj zmontowałem: Stabilizator poziomy i pionowy, lotka kierunku i lotka wysokości. + kawałek skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 wedle mnie to powinno byc tak to jest na 1540mm rozp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Noo tutaj lotka jest porządna. Dlatego pewnie w moim modelu nie ma przewidzianych klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 a mozna by bylo zmienic przed sklejeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Tylko bym musiał znaleźć kogoś kto by mi wyciął balsę w Gda w odpowiednim kształcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 sam se wytnij potem oszlifuj easy a z planów widać ze ten model nie jest dostosowany do chowanego podwozia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Jest jest. Na zdjęciu widać plany prawego skrzydła i to właśnie skrzydło zakrywa plany lewego skrzydła, na którym jest rozrysowane chowane podwozie. W instrukcji też jest jak zamontować chowane podwozie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Mechanizm podwozia jaki pokazałeś, wymaga dodatkowo zastosowania serw. Rozważ serwa dedykowane, np.: http://radio-modele.pl/podwozie-elektryczne-chowane-do-modeli-10-12kg,307,20358.html Podobnych używam osobiście i sprawdzają się lepiej niż mechanizm+serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 ano fakt Andrzej ma racje dobrze ze to zauważył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Andy, a jaka długość golenia w tym mechanizmie? Ewentualnie jakie serwa do tego podwozia, które ja podałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Niestety nie posiadam tego modelu - jeszcze. Dlatego tak bacznie będę spoglądał na Twoje postępy z prac.Długość golenia podaną masz w dokumentacji, a do sterowanego ustalisz na podstawie długości/wysokości mechanizmu na który się zdecydujesz. Ważnym jest sposób w jaki wypuszcza się golenie (od 14:24 min filmu):http://youtu.be/GoKQW8xqbu8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Z tym że ja potrzebuję podwozie nie obracane Nie chciałem zakładać drugiego tematu dlatego tutaj piszę. Obecnie składam P-51D Mustang. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi