AndyCopter Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 A to przepraszam bardzo, zakładałem że temat dotyczy Corsair'a. Mechanizmy elektryczne są również i do składania się bez obrotu w osi. Dobranie wysokości goleni jak pisałem wyżej.http://youtu.be/HwMBDfgGGkM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Tylko koszt nie bardzo mi się podoba te co znalazłem kosztują 250 zł Zna ktoś jakieś serwa do podwozia? Znalazłem w Polsce tylko: Hitec HS 75 BB Retract ale i tak nigdzie nie znalazłem dostępnego :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Jakieś postępy w budowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Mam stery kierunku i wysokości, stabilizator poziomy i pionowy oraz dwa skrzydła ukończone w 50%. Czekam na dostawę mechanizmu do podwozia chowanego i kół No i kupię kawałek balsy na szersze lotki żebym mógł klapy zrobić Na planach lotka jest szerokości 20mm - jakiej długości zakupić, aby dało radę wcisnąć klapy? 40mm? 50mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Wrzuć jakieś fotki. Co do balsy to sprzedawana jest jako deseczki 100x1000mm, chyba że myślisz o gotowych krawędziach spływu. Na planach powinieneś mieć zaznaczony zarys klap, zdejmij wymiar z planów. p.s. Szczerze powiedziawszy nie bardzo zrozumiałem co maja lotki do klap? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 A lotki do klap mają to: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/47894-f4u-corsair-40-wersja-kit/page-2&do=findComment&comment=516091 W tym modelu nie przewidziano klap i lotka na planach jest na całej długości skrzydła. Ta na planie ma zaledwie 2cm szerokości, więc z taką lotką nie ma co bawić się w klapy i dlatego muszę ją poszerzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaspian Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Myślę, że lepiej dać szerszą lotkę i mniejsze wychylenia w razie czego. Nie przesadzać znowu, aby nie wyglądało to nie proporcjonalnie, ale ja bym dał tak szeroką jak się da. Co do balsy - dostaniesz deseczki w sklepie dla plastyków na ul. Uphagena lub Miszewskiego. Dwa plastyczne blisko siebie, ceny bardzo podobne. Powiedz jakie potrzeba Ci wymiary, bo może takie ścinki znajdę w szufladzie. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Naszło mnie takie pytanie - czym różni się serwomechanizm do podwozia od zwykłego i dlaczego zwykłego serwa nie można dać do sterowania podwoziem chowanym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Pytanie - dobra aparatura? Warto za te pieniądze ją kupić? http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/WYPOSAZENIE-RC/Aparatury-drazkowe/nadajnik-9-12-kanalowy/SANWA-RADIO-SD-10G-MODE-2RX-1001-PROMOCJA.html I jakby ktoś był w stanie wytłumaczyć to co napisałem w poprzednim poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Naszło mnie takie pytanie - czym różni się serwomechanizm do podwozia od zwykłego i dlaczego zwykłego serwa nie można dać do sterowania podwoziem chowanym? Serwo do podwozia np. http://hitecrcd.com/products/servos/sport-servos/analog-sport-servos/hs-75bb-retract-servo/product Ma inny zakres ruchu w porównaniu do zwykłego serwa. Serwo to porusza się w zakresie 0-180 stopni, a serwo zwykłe powiedzmy -90 - 0 - 90. (Wartości przykładowe nie zawsze jest to 90 stopni.) Czyli mamy ruch od centrum w prawo i od centrum w lewo. Taki mały zakres ruchu serwa zwykłego nie wystarcza do schowania podwozia. Z kolei aby wykorzystać pełny zakres trzeba by w aparaturze specjalnie zaprogramować ruch, aby działało w zakresie -100-100% (czyli defacto aby uzyskać ruch 0-180 stopni). Da się to pewnie zrobić choć istnieje prawdopodobieństwo iż podczas podłączania zasilania podwozie będzie w stanach nieustalonych - będzie się składać/. rozkładać do momentu synchronizacji odbiornika z nadajnikiem. Dochodzi jeszcze sama kwestia prędkości ruchu - choć to można pewnie programować w aparaturze (Bynajmniej na sofcie OpenTx można.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Ok już rozumiem. Problem w tym że w żadnym sklepie w polsce nie mają aktualnie tych serw :/ a jak ta aparatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałczek Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 aparatura bardzo dobra ja mam taką i działa bez zarzutów na wszystkich serwach polecam warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 http://modelmotor.pl/serwo-35g-5-5kg-0-34s-hs-75bb-hitec.html?gclid=Cj0KEQjw4aqgBRCvwLDi_8Tc54YBEiQAs6DLvMGOMygrMIAJ9DHGSdmyZGK3MrIhQhUowfxOroHb4CoaAt5I8P8HAQ Oczywiście to serwo to tylko przykład. Znalazłem też coś takiego, tylko nie widzę informacji o kącie działania. http://rc-team.pl/serwa/28016-feetech-fs-0070b-podwoziowy-serwomechanizm-analogowy-fi-fs0070b.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Oo dzięki wielkie. W takim razie w poniedziałek wszystko zamawiam i myślę, że za 2-3 tygodnie będzie pierwszy oblot samolotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Sprawdź sobie tylko czy się wszystko zmieści, czy serwa nie za wysokie itd. Ja jakiś czas temu kupiłem mechanizm podwozia tzw "serwoless" i niestety czeka na inny model, bo za wysokie. p.s. Ewentualnie jak się lubisz bawić: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Przyszedł czas na wybór serw i pakietu zasilającego odbiornik. Takie serwa są w porządku ? http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/WYPOSAZENIE-RC/Serwa/Serwa-analogowe/Hitec-HS-311.html?ob=p.priceAn&od=ASC Można je zastosować do klap, lotek, sterów i gazu? Jaki pakiet zasilający? Najlepiej, aby potrafił zasilić odbiornik przez godzinę albo i trochę dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 co do odbiornika to zobacz jakie masz tam max zasilanie i pod to kup nie kupuj mocniejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Kwestia tego czy kupić NiMH zy LiPO? Czym one się różnią. Napięcie 4,8-6V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 ja mam NIMH przy swoim 2300mAh 6V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skylfer Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Benzyna czy elektryk? Jak benzyna to na ile czasu starcza taka bateria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi