Diakon Opublikowano 31 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2006 Witam . Przedstawiam Wam wskrzeszony mój pierwszy szybowiec RC, ale trochę zmodyfikowany :wink: . Przede wszystkim poprawce uległo usterzenia, a do tego (do teraz 8) ) poprawiam wzmocnienie skrzydeł. Tak prezentował się jeszcze wczoraj: Dziś skrzydełko okleiłem trochę taśmą; trochę, to znaczy do momentu gdzie kończą się wsadzone sosnowe listweki. Jeśli teraz skrzydło nie będzie sie bardziej uginać, to okleję skrzydełko do końca. Rozpiętość obecnie wynosi 146cm, waga - hmm, nie mam odpowiedniej wagi, ale skoro Ario wazył 290g, to myślę, że ten jakieś 300 - 350g. Profil to SD 7034. Szybuje bardzo ładnie... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Fajny modelik, sądząc po przodzie kadłuba to chyba motoszybowiec. Mam pytanko czym pokryłeś skrzydła?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Dziś skrzydełko okleiłem trochę taśmą; trochę, to znaczy do momentu gdzie kończą się wsadzone sosnowe listweki. Jeśli teraz skrzydło nie będzie sie bardziej uginać, to okleję skrzydełko do końca. okleił skrzydłą takim czyms jaki masz Nick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Kto mi zrobi tekiego deprolota ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Fajne ksztauty tylko kadłub troche inny bymdał Skrzydełka leza wyciete ale brak czasu aby na poczte isc - moze jutro ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Profil to SD 7034. Szybuje bardzo ładnie... Strasznie jestem ciekaw jak uzyskałes ten profil, masz może dokładniejsze zdjęcia skrzydła, szczególnie z boku "profilu", a jak wygląda u Ciebie krawędź spływu ( tego na zamieszczonej fotce nie widać ). Jak skrzydło zbudowane jest w środku, tzn ile i jakie dzwigary. Soryy za ilość pytań, ale jak wiesz 'pasjonuje" mnie ostatnio budowa motoszybowców depronowych, a juz szczególnie budowa płatów. Z doswiadczenia wiem że "utrzymanie" jakiegolkolwiek profilu w depronie jest sprawa niełatwą, pomijając oczywiście wszelkie wariacje, czyli profile CoRękaDała i powiedzmy profile "modyfikowane". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 z własnego doświadczenia wiem że profile płasko - wypukłe daje się w depronie dość dobrze odwzorować. W Islanderze mojego taty jest profil NACA - 2212, czy 2412 zmodyfikowany tak że ma płaski spód a krawędź spływu ma grubość ok. 1 - 1,5 mm. Całość z depronu Decora 3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 z własnego doświadczenia wiem że profile płasko - wypukłe daje się w depronie dość dobrze odwzorować Oki tylko że SD7034 nie jest profilem płaskowypukłym w dosłownym tego słowa znaczeniu, przyjrzyj mu się dokładnie, na dodatek mówimy o szybowcach, gdzie profil a właściwie jego prawidowe odwzorowanie to sprawa kluczowa. Śmiem twierdzić że każda próba uzyskania tego profilu w depronie to sprawa mało możliwa, zwróć uwagę na krawędź spływu SD7034, a właściwie jego spodnią część. Oczywiście mówię o odwzorowaniu profilu o cięciwie ok 15-20 cm, bo z cięciwą dajmy na to 100 cm nie ma żadnego problemu - to zupełnie inny wymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=135&start=0 - widzicie? To jest ten sam model, dodałem do nazwy "mod." jak "modernizowany", bo wzmocniłem skrzydło (nadal za słabo, ale o tym zaraz), no i usterzenie zmieniłem (do bani był kierunek ). Skrzydło pokryłem... papierem śniadaniowym , wiem, kabaret, ale ciężko by było czym innym chcąc mieć taki profil. Z racji, że papier lubi wilgoć i na dworze trochę marszczy się (no i psuje siłą rzeczy doskonałość) zacząłem skrzydło pokrywać taśmą, ale na razie tylko tam gdzie zainplantowałem sosnowe dźwigarki. Sam model jest już stary, starszy od ToTa (przynajmniej wcześniej go opisałem), i jak wspominałem został wskrzeszony. Samo skrzydło jakbyście zobaczyli, jest miernej jakości, więc pytania o krawędź spływu, itd. są nie na miejscu. W każdym bądź razie, wykonałem je z depronu 3mm, odpowiednio przyciętego skalpelem (papierem ściernym nie lubię się bawić). Żeberka jak i reszta z depronu 6mm, centropłat to po prostu kilka żeberek sklejonych ze sobą . sądząc po przodzie kadłuba to chyba motoszybowiec. Jest to SZYBOWIEC, motoszybowce mnie nie interesują, choćby ze względu na brak napędu i funduszy na jego zakup :wink: . Pasacik powstał dlatego, bo nigdzie nie widziałem w necie podobnych (prostych) szybowców z depronu, a Zefirek- szybowiec... no wiecie :roll: Skrzydła wzmaciałem sosnowymi listewkami, zostawiłem 45cm (końce skrzydeł) nie wzmacniane - w powietrzu już się tak nie uginały, więc pomyślałem, że wystarczyło. Dziś byłem polatać, trochę wiało, zwłaszcza w porywach, ale latało mi się jak dotąd najlepiej tym modelem. Jednak na większe wietry (tak jak dzisiaj) przydałyby się lotki... 8) Szła chmura z deszczem, więc chiałem wylądować (i iść do domu). Wylądowałem nieco twardo, ale mimo wszystko... znowu złamało się skrzydło zaraz za dźwigarem :evil: ; nie wiem czemu, wyglądało to dość dziwnie... Czyli trzeba je jeszcze wzmocnić i okleić do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Pasacik powstał dlatego, bo nigdzie nie widziałem w necie podobnych (prostych) szybowców z depronu No to jesteśmy obaj "prekursory" . Ja też nie znalazłem nic o budowie motoszybowców z depronu biorąc się za ToTa. A jako ze jest to jeszcze łąka " nie zasiana" może warto pobawić sie w tym temacie, co też czynię cały czas, przyznając że bardzo mnie ten temat wciągnął. Co do profili w tych modelach, skłaniałbym się raczej do określeń "profil wzorowany na SD7037", fraza SD7037 MODYFIKOWANY jest już dużym nadużycie. Bo skoro krawędź spływu jest inna, a sam profil mi podgięło w górę o 1 mm, to co to ma wspólnego z oryginalnym profilem. Pamiętajmy że odchyłka w granicach dzięsiątej części milimetra przy tak małej cięciwie juz radykalnie zmienia charakterystykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Co do profili w tych modelach, skłaniałbym się raczej do określeń "profil wzorowany na SD7037" I słuszna racja . Ale ja przyznam szczerze, że pora wyjść w moim wypadku z tego "dołka" jakim sa depronowe szybowce, a nie tylko głowę coraz wyżej wychylać, bo może i zbudowałbym nieco lepszy depro szybowiec, ale niewiele od tegoż. Wg mnie, podsumowując depronowe szybowce - można zrobić, rzecz to oczywista (czego z Motylastym pokazaliśmy :wink: ), nawet całkowiem dobrego; jednak mają swoje ograniczenia, będą ustępować takim balsowym. Dlatego też, w ostatnim czasie rozglądam się za jakimś stosunkowo prostym szybowcem z balsencyji, ale z racyji , iż znowu nie mogę znaleźć czegoś w sam raz dla siebie, to bedę musiał znów zaprojektować model wzorowany na jakimś - w tym wypadku chodzi o Delfina W. Schiera (jeśli chceta, to Wom wstowie toki jedyn plon, mojygo pióra, ale do tygó założyłbym nowy tymot :wink: ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Wg mnie, podsumowując depronowe szybowce - można zrobić, rzecz to oczywista (czego z Motylastym pokazaliśmy ), nawet całkowiem dobrego; jednak mają swoje ograniczenia, będą ustępować takim balsowym. Oczywistym masz tu rację, ja na to patrzę z trochę innej pozycji, jako że nalatałem i nabudowałem sie juz przez lata różnych szybowców, zarówno z balsy jak i z laminatu, przeto traktuje te depronowe jako swego rodzaju odskocznię i coś zupełnie nowego. Zamiarem moim jest dojśc do konstrukcji depronowej, która będzie niodróżnialna od tradycyjnej zarówno w formie jak i w treści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Co do profili w tych modelach, skłaniałbym się raczej do określeń "profil wzorowany na SD7037" I słuszna racja . Ale ja przyznam szczerze, że pora wyjść w moim wypadku z tego "dołka" jakim sa depronowe szybowce, a nie tylko głowę coraz wyżej wychylać, bo może i zbudowałbym nieco lepszy depro szybowiec, ale niewiele od tegoż. Wg mnie, podsumowując depronowe szybowce - można zrobić, rzecz to oczywista (czego z Motylastym pokazaliśmy :wink: ), nawet całkowiem dobrego; jednak mają swoje ograniczenia, będą ustępować takim balsowym. Dlatego też, w ostatnim czasie rozglądam się za jakimś stosunkowo prostym szybowcem z balsencyji, ale z racyji , iż znowu nie mogę znaleźć czegoś w sam raz dla siebie, to bedę musiał znów zaprojektować model wzorowany na jakimś - w tym wypadku chodzi o Delfina W. Schiera (jeśli chceta, to Wom wstowie toki jedyn plon, mojygo pióra, ale do tygó założyłbym nowy tymot :wink: ). Masz rację depronowe zostaw Motylastemu a sam zajmij się innymi konstrukcjami Może byś dorobił resztę konstrukcji do takiego kadłubika : http://www.allegro.pl/item154289928_kadlub_laminatowy.html Cena wydaje się być atrakcyjna nie napisane ile waży ale tego się można dowiedzieć wyglądanie dobrze resztę dasz radę sam zrobić . Pomyśl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Popieram pomysł OLA Sam myślałem nad taka zabawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 A ja proponuję coś innego. W "Modelarzu" był kiedyś opisywany szybowiec 1,5m "Michaś" czy jakoś tak, całkowicie z balsy, bardzo prostej konstrukcji - wiem bo zbudowałem. Co prawda w oryginale miał zbieżne uszy, ale ja zrobiłem prostokątne skrzydła z pojedynczym wzniosem. Model latał pięknie, teraz leży na szafie i się kurzy bo nie mam odpowiedniej gumy żeby go strzelać. Jeśli chcesz podeślę Ci plany i zdjęcia modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 jesli mowa o planach to ja mam troche...tez michasia (bardzo piękny model !! ) paweł moze zdjęcie twojego michasia wrzucisz ? :> mam pare planów z czasopism międzyinnymi z modelarza...diakon powiedz jakie interesują Cie rozpiętosci to cos sie znajdzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Mój Michaś miał trochę wydłużony kadłub, skrzydła miały powierzchnię ok.26dm2, a model gotowy do lotu ważył 420g ze standardowym odbiornikiem i pakietem. Serwa HS-81. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 2 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Chciałbym wykonać coś takiego: Byłby to szybowiec wzorowany na podstawie prostego szkicu i dwóch zdjęć Delfina zamieszczonego w Modelarzu chyba 6/05r. Zaznaczam, że to tylko wstępny projekt... Znowu bedę musiał coś samemu zaprojektować... No chyba, że mi znajdziecie coś w sam raz dla mnie! A co by mnie interesowało? Konstrukcja balsowa, rozpiętość od ok. 1,1m do 1,7m; prosta i solidna (w miarę :wink: ) konstrukcja; profil SD7037... Najlepiej na 3 mini Conrady (bo tyle mam), chyba, że jednak będę musiał dokupić... Może jakieś pomiędzy mini a standart (na usterzenie). Po moim skromnych doświadczeniach, mały przyrost wagi byłby przydatny (wiatr mi spycha moje szybowce), ale rzecz jasna nie kosztem ołowiu na nosie, tylko czymś pożytecznym, np: mocniejszym serwem. Na razie to tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 diakon plany poszły na maila jak jakies nie bedą sie otwierac to napisz to jeszcze raz wysle ...moze z nich nie skorzystasz ale moze ci jakos pomogą w czyms... :wink: powodzenia... pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Michaś pasuje jak w mordę strzelił Tylko w nim oryginalnie jest E205. Ale to też dobry profil. Co prawda zaraz się podniesie tumult że to staroć itp. co nie zmienia faktu że mam kilka modeli z nim i latają świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.