M.Ch. Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Witajcie, szukam godnego następcy mojego Spektrum DX6i. Bardzo dobrze mi dalej służy, ale brakuje mi pewnych funckji i niedługo zabraknie kanałów. Rozważam kilka opcji: Spektrum DX 9 Hitec Aurora 9X Graupner MZ 18 lub MZ 24 Najważaniejsza jest dla mnie (jak chyba dla każdego) pewność połączenia z modelem. Wiem, że np. w DX 8 bywały z tym problemy i sporo ludzi ubiło swoje samoloty... Zakładam, nie studiując wszystkich manuali, że te aparatury mają raczej podobne funckje, no może MZ 24 ma ich więcej. Moje skromne subiektywne podsumowanie: Ad. 1: ZA: mam 4 odbiorniki. Teoretycznie nowe radio, a nie rozbudowana 8-ka PRZECIW: cena radia, ceny odbiorników, ceny telemetrii (i mała ilość czujników), miałem w rękach - taka jakaś plastikowa... Ad. 2: ZA: solidna w wykonaniu, cena radia, odbiorników i telemetrii PRZECIW: 4 odbiorniki Spektrum, które mam Ad. 3: ZA: solidna w wykonaniu, cena radia, odbiorników i telemetrii, zasięg (do 4000 m, czyli w sumie większa pewność na 500m) PRZECIW: 4 odbiorniki Spektrum, które mam, CENA MZ 24 (choć w zestawie jest też walizka i dodatki) Proszę użytkowników w.w. aparatur o sugestie i opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Do tego co już napisałem na PW dochodzi cena odbiorników - na Ebayu kupisz chyba za połowę tego co w naszych sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Od kiedy latam na odbiornikach HOTT nie zdażyło mi się nawet najmniejsze poruszenie sterów w wyniku straty/dzikiego sygnału. A to już dwa lata. Poprzednio na module HOTT w Mx 24s, obecnie w MC 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Z twojej listy w ciemno MZ24 , waliza , akumulator lipo , pasek , karta SD dwa odbiorniki i technologia na miarę XXI wieku od czasu gdy latam hottem (prawie 3 lata) zero problemów polecam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 A ja latam z graupnerem HOTT jeszcze dłużej i znacznie częściej niz koledzy powyżej Spektrum do kasacji od razu jeszcze Tranis moze byc ze względu na możliwości. Jesli chodzi o stabilność polecam HOTT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy_hh Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Skoro Spektrum ci dobrze służy i masz do niego odbiorniki to bierz Spektruma. Koledzy latają na Hitecu i też nie narzekają. MZ24 bym nie kupił, bo mi się nie podoba wizualnie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 A może w tym budżecie Taranis i moduł Orange DSM2/DSMX? Sam używam tej konfiguracji i jak do tej pory się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy_hh Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 A po co kombinować??? przecież po zakupie tego taranisa i wymianie modułu cena bedzie prawie taka jak za spektruma. A może w tym budżecie Taranis i moduł Orange DSM2/DSMX? Sam używam tej konfiguracji i jak do tej pory się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 ale możliwości o niebo większe .. praktycznie nieograniczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Możliwości możliwościami. Ale Taranis ma to co ma graupner i aurora - Slidery po bokach radia. Latając szybowcami nie wyobrażam sobie radia bez tego. Do tego nie wymieniasz modułu tylko masz dwa. W radiu siedzi na stałe XJT a Ty dokładasz moduł spektrum. I masz nadajnik dwusystemowy. [EDIT] ja nie namawiam tylko sugeruję. Zresztą posiadacz DX18 powiedział, że jak by nie miał DX18 to by kupił taranisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 A ja obstaje przy swoim. Spektrum do śmieci, HOTT do kupienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy_hh Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Dlaczego twierdzisz, że śmieci??? dlatego że ty masz HOTT???? Przecież pisze kolega, że używa Spektruma i jest zadowolony. Masz jakieś poczucie wyższości, że używasz graupnera??? Sam mam graupnera i pierwsze co w nim zrobiłem to wymieniłem moduł na Jeti. A ja obstaje przy swoim. Spektrum do śmieci, HOTT do kupienia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin851 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 W każdym jednym temacie o wyborze apki cZyNo widzi spektrum jako "śmieć" a HOTTa stawia nad wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Hehe. Tak uważam bo rozmawiam z ludźmi którzy latają wiecej niz okazjonalnie. Zawsze pisze ze HOTT jest dobry bo latam z nim od kilku lat (to juz chyba ponad 700godzin wylatane) i nie miałem ANI JEDNEGO problemu z zasięgiem czy czymkolwiek (nie licząc pstryczkow od zmian faz lotu ktore bardzo często uzywam - jeden wlasnie sie zużył). Jak i znajomi którzy tego używają. Wiec nie jest to opinia bo MAM takie radio, ale opinia bo UZYWAM intensywnie. Wiec Marcine nie sa to wyssane informacje z palca czy jakies tam moje widzimisie. Nadajniki Graupnera sa brzydkie ale cała elektronika i pomysł na system sa doskonale. Teraz gdybym miał kupować cos nowego i nie miał tylu odbiorników to zastanowił bym sie jeszcze nad Jeti czy moze Transiem (choc tu bym sie mocno zastanawiał). I nie brał bym niczego co ma mniej kanałów niz 12. A Specrtum ze swoim DSM w życiu bym nie kupił. Koniec kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Temat rzeka i każda skowroneczka chwali swój ogonek ... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ile godzin wylatales na swoim radiu? Czy mozesz spokojnie powiedziec ze jest niezawodne? Ja o swoim moge. A gdybym miał jakiekolwiek zastrzeżenie to bym go nie chwalił. Latam cały rok w rożnych warunkach blisko ziemi lub ścian i każdy nawet drobny problem z aparatura prowadził by do uszkodzenia modelu. A nic takiego (z winy aparatury) sie nie dzieje Kolega zapytał o 3 systemy ja jednoznacznie sie opowiedzialem za jednym. Nie ma tu żadnej rzeki czy ogonka tylko pytanie i odpowiedz. Nieprawdaż panie moderatorze? To Pan robi rzekę... A...hiteca nie znam to i sie o nim nie wypowiadalem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin851 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 SPOKO Fakt faktem też bardzo dużo dobrych opinii o Graupnerze słyszałem Wystarczyłoby jakbyś polecił tego dobrego HOTTa ale bez porównywania spektruma do śmieci i nie byłoby tej dyskusji Ja mam narazie nalatane 108 godzin i też zero problemów z czego jestem bardzo zadowolony - do 700 mi daleko zobaczymy później 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jurek o module DSM2/X (z HK) mogę powiedzieć, że jeszcze mnie nie zawiódł. Używam go dwa lata. Wcześniej to samo radio ale na 35MHz (Optic 6 - radio też mnie nie zawiodło) Latam i indywidualnie i na zawodach w porywach do 15 modeli w powietrzu z różnymi systemami i nie miałem problemu z zasięgiem. Ostatnie dwa tygodnie jestem na lotnisku średnio 3h dziennie (w weekendy od rana do wieczora). Moduł mam wsadzony do taranisa i znowu ani radio ani moduł mnie nie zawiódł. (moduł ten sam - dorobiona przejściówka ze złącza futaby na jr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ile godzin wylatales na swoim radiu? Czy mozesz spokojnie powiedziec ze jest niezawodne? Ja o swoim moge. A gdybym miał jakiekolwiek zastrzeżenie to bym go nie chwalił. Latam cały rok w rożnych warunkach blisko ziemi lub ścian i każdy nawet drobny problem z aparatura prowadził by do uszkodzenia modelu. A nic takiego (z winy aparatury) sie nie dzieje Kolega zapytał o 3 systemy ja jednoznacznie sie opowiedzialem za jednym. Nie ma tu żadnej rzeki czy ogonka tylko pytanie i odpowiedz. Nieprawdaż panie moderatorze? To Pan robi rzekę...A...hiteca nie znam to i sie o nim nie wypowiadalem Jurku (jeżeli moge po imieniu) .. ;-) nie życzę Sobie zwracania się "na PAN" i to jeszcze "moderator". Nie zapominaj proszę, ze na forum występuje tez zupełnie prywatnie bez wzgledu jaka funkcje obejmuje. Zaczepki typu " bo moderator" pojawiają się kolejny raz, stad moja uwaga. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi