mavericknt Opublikowano 28 Stycznia 2014 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Koledzy mam jeszcze taka prośbę czy była by możliwość przeskalowac te plany na 1,5m i wstawić części kadłuba stateczniki i końcówki skrzydeł na wirtualna deskę balsy. Bo kolega który miał mi to zrobić mówi że z tych planów nic się nie da zrobić. A coś bym podlubal na warsztacie.
Viper Opublikowano 28 Stycznia 2014 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Witam Zachęcony dobrym forumowym przykładem budowy modeli z planów postanowiłem i ja spróbować. Zawsze podobał mi się zero, znalazłem w sieci plany w pdf-ie. Na planie, poza samym planem modelu i krótką instrukcją sklejania są wyrysowane wszystkie wręgi i inne elementy balsowe i sklejkowe tylko że bardzo pomniejszone w stosunku do oryginalnego planu. Stąd moje pytanie, jak wyciać z pdf te plany samych części i przeskalować do skali własciwego planu, nie wiem czy dokładnie tłumaczę. Gdyby ktos mógł to łopatologicznie wytłumaczyć, albo tez jesli miałby czas i przeskalował to dla mnie to będe niezmiernie zobowiązany. Pozdrawiam
kojani Opublikowano 28 Stycznia 2014 Opublikowano 28 Stycznia 2014 ... Stąd moje pytanie, jak wyciać z pdf te plany samych części i przeskalować do skali własciwego planu, nie wiem czy dokładnie tłumaczę. ... Konwersja pdf do dxf lub dwg, przeskalowanie w programie CAD i wydruk w odpowiedniej skali. Jeśli prześlesz plany i będą się nadawały do konwersji (dobrej jakości pdf) to mogę Ci to zrobić po południu. Mogę również druknąć 1:1. Kojani
mavericknt Opublikowano 28 Stycznia 2014 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Plany są w którymś poscie wyżej na stronie 2. Plik Manta.dxf. Ps deska barlowa ma chyba szerokość 10 cm
kojani Opublikowano 28 Stycznia 2014 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Jakie grubości kadłuba i wingletów?
f-150 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Konwersję to możesz sobie zrobić i wyrzucić do śmieci.Niestety trzeba obrysować ręcznie w CAD. Kuba domyślam się że 1,5m rozpiętości.Przeskaluję Ci wieczorem,ale w zmianę grubości wycięć nie będę się bawił,bo wolał bym to narysować jeszcze raz.
Viper Opublikowano 28 Stycznia 2014 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Konwersja pdf do dxf lub dwg, przeskalowanie w programie CAD i wydruk w odpowiedniej skali. Jeśli prześlesz plany i będą się nadawały do konwersji (dobrej jakości pdf) to mogę Ci to zrobić po południu. Mogę również druknąć 1:1. Kojani Bardzo dziękuję Poproszę na priv o maila, na który mam wysłać plany.
kojani Opublikowano 28 Stycznia 2014 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Konwersję to możesz sobie zrobić i wyrzucić do śmieci. .. A robiłeś już takową ?? Bo wygląda na to, że nie - ja robiłem już nie jeden raz i wszystko jest OK. @Kuba Manta - w załączniku pdf i dxf rozmieszczone na arkuszu A0 w skali 1:1. Gdybyś chciał jeszcze coś zmodyfikować to daj znać. Kojani Manta_1500_A0.pdf Manta_1500_A0_.zip
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.