TommyTom Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Witajcie, mam prośbę o pomoc w odczytaniu danych z Vario hott (zewnętrzne) w formie wykresu. Oprogramowanie Graupnera Firmware_Upgrade_grStudio_Ver-4.0 pozwala na prześledzenie lotu w aplikacji na "żywo", co oznacza przegląd parametrów lotu w czasie rzeczywistym, ale brak możliwości zobrazowania całości lotu na wykresie, np, mieszczącym się na jednym ekranie. Może jest jakieś oprogramowanie lub możliwość wyprowadzenia danych do .xls lub .csv z pliku BIN? Przykładowy lik BIN mogę wysłać na maila - nie jestem w stanie załączyć pliku lub rar (forum nie przepuszcza) pozdrawiam T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 data explorer - pomoże Ci wielce zreszta jego mozliwości sa znacznie wieksze niż tylko obsługa Graupnera http://www.nongnu.org/dataexplorer/ na stronach graupnera jest do niego link - opisany jako "PC software for Windows, Linuks ... for telemetry data" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Dzięki Jurku za link. Pomocnicze pytanie, czy można bezpośrednio zgrywać pliki BIN z karty SD zainstalowanej w nadajniku przez kabel USB (WIN7)? Czyli przez podłączenie nadajnika do komputera, czy system widzi tę kartę jako dysk? Po próbach organoleptycznych jakoś to nie widać tej karty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 kabel usb z aparatury i program HoTT Manager. ale ja zawsze przekładałem kartę do kompa - bo wersja 1 jest wolna w transmisji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Jeszcze jedno pytanie o programowanie Vario Hott (zewnętrzne). W trakcie latania aparatura wydaje dźwięki (beep) oznaczające wznoszenie/opadanie. Trochę to jest irytujące na dłuższą metę. Czy można te beep-y wyłączyć z poziomu obsługi telemetrii w aparaturze? Jak zaprogramować ustawienia modułu vario (nie posiadam żadnego boxa do programowania hott). Takie są ustawienia fabryczne w tym module. Mam też identyczny moduł w innym szybowcu i tam fabrycznie ustawiono (pewnie przez przypadek) brak beep-ów. Nie wiem jak te ustawienia zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 można, telemetry->voice triger-> vario i dodajesz przełącznik a vario to user setup->sensivity i ustawiasz wartość wznoszenia. pewnie masz na off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Jurek, a czy menu user setup jest w aparaturze, czy w menu vario? Jak sie dostać do menu vario? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Do menu vario wchodzisz przez menu telemetrii. Najpierw jest menu odbiornika i klikasz strzałką w prawo az dojdziesz do menu vario lub innego modułu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Podpowiedzcie jak uczynić by dane z vario zapisywane były na karcie SD? Po próbach robionych w domu na ekanie w radiu wyświetlane były jakieś odczyty (w miare poprawne) ale po wejściu na kartę SD i po jej przeszukaniu żadnych plików o rozszerzeniu *.bin nie znalazłem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Zeby dane byly zapisywane na karcie SD musi byc uruchomiony stoper "Flight", wtedy tez bedzie migala ikonka zapisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Zeby dane byly zapisywane na karcie SD musi byc uruchomiony stoper "Flight", wtedy tez bedzie migala ikonka zapisu Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Również borykam się z kwestią zapisu danych telemetrycznych na kartę SD. Mam ustawiony stoper/timer uruchamiany z drążka C1. Jest liczony czas lotu i czas pracy silnika. Mimo to na karcie nie pojawia się żaden zapis. Zastanawiam się czy nie powinienem na karcie utworzyć specjalnego folderu... Instrukcja milczy w tej materii... Będę wdzięczny za sugestie. Aparatura: Graupner MX-16 Hott Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 trzeba uruchomić timer Flight, wtedy dane telemetrii sie zapisują. Czytamy instrukcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Rozpracowałem przyczynę niepowodzeń. Karta SD musi zawierać folder LogData. Jeżeli wkładamy czystą kartę musimy utworzyć folder o takiej nazwie. Kolejny podfolder z nazwą modelu utworzy się automatycznie a w nim pojawi się zapis z telemetrii. W dalszym ciągu nie wyjaśniłem kwestii braku komunikacji aparatury z komputerem przez kabel USB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Witam, odgrzeje temat, czy ktoś ma wiedzę jak zmienić tonacje variometru 33601 podłączonego bezpośrednio do aparatury MX-20 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi