Skocz do zawartości

Odczyt danych Vario MX-20 Hott - brak wykresu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam prośbę o pomoc w odczytaniu danych z Vario hott (zewnętrzne) w formie wykresu. Oprogramowanie Graupnera Firmware_Upgrade_grStudio_Ver-4.0 pozwala na prześledzenie lotu w aplikacji na "żywo", co oznacza przegląd parametrów lotu w czasie rzeczywistym, ale brak możliwości zobrazowania całości lotu na wykresie, np, mieszczącym się na jednym ekranie.

Może jest jakieś oprogramowanie lub możliwość wyprowadzenia danych do .xls lub .csv z pliku BIN?

Przykładowy lik BIN mogę wysłać na maila - nie jestem w stanie załączyć pliku lub rar (forum nie przepuszcza)

pozdrawiam

T.

Opublikowano

Dzięki Jurku za link. Pomocnicze pytanie, czy można bezpośrednio zgrywać pliki BIN z karty SD zainstalowanej w nadajniku przez kabel USB (WIN7)? Czyli przez podłączenie nadajnika do komputera, czy system widzi tę kartę jako dysk? Po próbach organoleptycznych jakoś to nie widać tej karty.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie o programowanie Vario Hott (zewnętrzne). W trakcie latania aparatura wydaje dźwięki (beep) oznaczające wznoszenie/opadanie. Trochę to jest irytujące na dłuższą metę. Czy można te beep-y wyłączyć z poziomu obsługi telemetrii w aparaturze?

Jak zaprogramować ustawienia modułu vario (nie posiadam żadnego boxa do programowania hott). Takie są ustawienia fabryczne w tym module. Mam też identyczny moduł w innym szybowcu i tam fabrycznie ustawiono (pewnie przez przypadek) brak beep-ów.

Nie wiem jak te ustawienia zmienić.

Opublikowano

można, telemetry->voice triger-> vario i dodajesz przełącznik

a vario to user setup->sensivity i ustawiasz wartość wznoszenia. pewnie masz na off

Opublikowano

Do menu vario wchodzisz przez menu telemetrii. Najpierw jest menu odbiornika i klikasz strzałką w prawo az dojdziesz do menu vario lub innego modułu ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podpowiedzcie jak uczynić by dane z vario zapisywane były na karcie SD? Po próbach robionych w domu na ekanie w radiu wyświetlane były jakieś odczyty (w miare poprawne) ale po wejściu na kartę SD i po jej przeszukaniu żadnych plików o rozszerzeniu *.bin nie znalazłem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zeby dane byly zapisywane na karcie SD musi byc uruchomiony stoper "Flight", wtedy tez bedzie migala ikonka zapisu

Dzięki ! 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Również borykam się z kwestią zapisu danych telemetrycznych na kartę SD. Mam ustawiony stoper/timer uruchamiany z drążka C1.

Jest liczony czas lotu i czas pracy silnika. Mimo to na karcie nie pojawia się żaden zapis.

Zastanawiam się czy nie powinienem na karcie utworzyć specjalnego folderu...

Instrukcja milczy w tej materii... Będę wdzięczny za sugestie.

Aparatura: Graupner MX-16 Hott

Opublikowano

Rozpracowałem przyczynę niepowodzeń.

Karta SD musi zawierać folder LogData. Jeżeli wkładamy czystą kartę musimy utworzyć folder o takiej nazwie.

Kolejny podfolder z nazwą modelu utworzy się automatycznie a w nim pojawi  się zapis z telemetrii.

W dalszym ciągu nie wyjaśniłem kwestii braku komunikacji aparatury z komputerem przez kabel USB.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam, odgrzeje temat, czy ktoś ma wiedzę jak zmienić tonacje variometru 33601 podłączonego bezpośrednio do aparatury MX-20 ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.