Gość jantarr Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Witam. Podobnych tematów pewno już było, ale... niech będzie kolejny Przymierzam się do zakupienia pierwszego samolotu, a że jestem romantykiem, to chcę, by był tym pierwszym i ostatnim. Docelowo chcę go rozbudować do pełnowartościowego modelu FPV, ale na początku wypadałoby się nauczyć latać. Dużo się naczytałem, że bixler jest idealny na rozpoczęcie zabawy i zapewne już bym go trzymał w rękach gdyby nie to, że nie specjalnie nadaje się do FVP (przynajmniej takich informacji się doczytałem). I stąd też kolejny głupi temacik od żółtodzioba. Na początek chciałbym zakupić model z aparaturą, by potem małymi kroczkami brnąć w bardziej zaawansowaną zabawę. Da się spełnić moje zachcianki, czy trzeba obniżyć loty i zacząć od skromniejszego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 NIe chcę zapeszać, ale do fpv to prawdopodobnie bedziesz miał nastepny model. Na pierwszym nauczysz się latac, troche go wytłuczesz a potem kupisz nowy prosty. Bixler jak najbardziej nadaje się do fpv. http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=6656&start=0&sid=cdc9984a731dd7d28cb966c4f3961fdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Witam. Podobnych tematów pewno już było, ale... niech będzie kolejny Na początek chciałbym zakupić model z aparaturą, by potem małymi kroczkami brnąć w bardziej zaawansowaną zabawę. Da się spełnić moje zachcianki, czy trzeba obniżyć loty i zacząć od skromniejszego modelu? Już na początek aparatura nie będzie się nadawać do lotów FPV a jedynie do nauki latania. Czyli będziesz musiał dokupić aparaturę o dużym zasięgu wiec warto się zastanowić rzaz a dobra czy zabawka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Bixler nadaje się do FPV, mój kolega tak lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 A ja z chęcią posłucham dyskusji Sent from my GT-S7530 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jantarr Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Wyczytałem, że jest za mały, a co za tym idzie, ma zbyt małą masę startową do sensownej zabawy. Skoro tak, to pozostaje wybrać się na zakupy, chyba że tak jak wspomniał robertus, najpierw się wytresować, a potem z nowym sprzętem zwiedzać świat. Teraz stawiam pytanie, czy faktycznie samolot po nauce latania nie nadaje się do inwestowania w droższą aparaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Bixler jest jednym z najpopularniejszych na świecie samolotów do FPV tu z sąsiedniego forum możesz sobie poczytać http://www.rc-fpv.pl/search.php?mode=results Tylko nie zaprzątaj sobie przez najbliższy czas lotami FPV rozpocznij zabawę od symulatora, krok drugi zakup zestawu RTF np http://abc-rc.pl/p/62/2982/model-pioneer-1400mm-trenerek-rtf-kompletny-zestaw-rtf-gotowe-do-lotu-samoloty-i-szybowce.html jest to model, klon kultowego Easy Stara uznany na całym świecie za najlepszy do nauki latania. Dlaczego? to już poszukaj na naszym forum. Osobiście polecam zestaw RTF bo: -zaawansowane aparatury do ustawienia nawet podstawowych parametrów wymagają już trochę wiedzy -uczą robić prawidłowe ustawienia na mechanice modelu a nie byle jakości którą można poprawić w aparaturze -uczą latać bo nie ma możliwości zaprogramować w nich żadnych ułatwień Osobiście na takiej aparaturze rozpocząłem swoje pierwsze loty FPV Do czego będzie się nadawał model to ocenisz później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Popieram w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalonex Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Jeśli najpierw nie nauczysz się latać bez FPV to będzie kicha Ja od siedmiu lat jestem w tym hobby a dopiero dwa miesiące temu kupiłem pierwszego FPV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 To nie jest tak do końca prawda Michał, bo ucząc się latać modelem patrząc z dołu musisz sobie poprzez trening wyrobić odruchy na drążkach w zależności od pozycji samolotu względem pilota, czyli loty od siebie, na siebie, prawy, lewy więc trochę to trwa. Przy lotach FPV sterujesz zawsze tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jantarr Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 To, że jest rewers sterowania lewo/prawo to żaden problem, przeciwiczyłem to za dzieciaka na samochodzie rc, kwestia wyrobienia czułości sterowania, poza tym FPV musi poczekać, najpierw muszę nauczyć się latać. Ta aparatura w zestawie jest w miarę bezawaryjna? Gdziekolwiek niezajrzeć to jest wymieniana praktycznie jedna - turingy. Kupować od razu jakieś części zamienne? Wyczytałem, że pręt węglowy jest niezbędny, ale jaki dokładnie ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Widzę, że pomału wpadasz w szum informacyjny. Kup RTF, wszystko w pudełku. Na początek w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalonex Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Jeśli najpierw nie nauczysz się latać bez FPV to będzie kicha Ja od siedmiu lat jestem w tym hobby a dopiero dwa miesiące temu kupiłem pierwszego FPV Pietuch przepraszam tam powinien być przecinek "Jeśli najpierw nie nauczysz się latać bez FPV, to będzie kicha" Ja mam złe doświadczenie jeśli chodzi o samoloty typu "Bixler" miałem owego na początek i nigdy dobrze nie latał, a bardziej kretował. Naukę rozpocząłem na Małym trzy kanałowym modeliku "Mini Bee" od "RC System" Teraz mają bardzo fajne modeliki Podobne do "micro Radiana" i są one w dość dobrej cenie! Polecam na start tu kilka linków: http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4164,mini-bee-rtf-2-4-ghz-profipack-zestaw-rc http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4541,funtic-rtf-2-4-ghz-zestaw-rc http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4540,funtic-rtf-2-4-ghz-profipack-zestaw-rc http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p5307,robin-rtf-2-4-ghz-zestaw-rc Ps.: przy profipack dopłacasz za aluminiową walizkę do przenoszenia! (Fajna rzecz ale zwykłe pudełko też jest bardzo wytrzymałe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Tu jest trochę na temat tych samolocików http://pfmrc.eu/index.php?/topic/32760-robbe-arcus-supra-poczatkujacy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jantarr Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Samolociki może i fajne, ale.. albo brakuje lotek, albo śmigło jest z przodu, przez co podejrzewam, że silniczek może dostać w kość. Poza tym bixler ma duże wsparcie techniczne na forach, więc chyba zdecyduje się na zakup owego modelu. Ponawiam więc pytanie, co warto dokupić do zestawu startowego? Ile pakiet wytrzymuje, czy można wepchnąć większy niż 1300? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Ja mam w Bixlerze pakiet 2200 i sprawdza się super. Starcza na około 20-30 minut lotu, chociaż mój max to 40 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Z większych szybowców polecam, widzianego w akcji, pioniera xl. 2000 rozpiętości, dużą masa własna i nośność. Pakiet 4Ah wchodzi bez problemu. Jedyny minus, o ile dobrze pamiętam, brak klap i większy promień skrętu minimalnego od bixlera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Pionier XL, żeby dobrze latał musi mieć wymieniony zestaw napędowy. Inaczej brakuje mu mocy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi