Jump to content

Turnigy 9X-Wybuch tranzystora


polpakpol
 Share

Recommended Posts

Aparatura działała i spisywała się bardzo dobrze.

Dokupiłem więc do niej podświetlenie i pakiecik Li-Fe 9.9V

Wykonałem kilka lotów i postanowiłem naładować Li-Fe.

Po naładowaniu podpiąłem go do aparatury, zamknąłem klapką i chciałem zobaczyć czy wszystko jest ok, więc włączyłem aparaturę, nie minęła sekunda i coś w środku wybuchło  :o

Natychmiast wyłączyłem apkę ... co się okazało pomyliłem polaryzację i na + dałem -  :angry:

Poprawiłem wtyczkę, włączam aparaturę i co ?? TRUP :/ Podświetlenie się świeci i poza typ aparatura nie daje oznak życie :/ Postanowiłem rozebrać aparaturę i sprawdzić co wybuchło.

Najpierw przed jej rozkręceniem wyjąłem moduł nadawczy i ku mojemu zdziwieniu w środku coś brzęczało (latało luzem w środku modułu) po obwąchaniu modułu czuć spaleniznę więc rozkręcam.

Po rozkręceniu okazało się, że tranzystor wybuchł, zadowolony że to tylko tranzystor postanowiłem włączyć aparature bez modułu ale ona dalej się nie włącza :/ Czyli nie dość że padł moduł to jeszcze aparatura  :unsure: Po rozebraniu aparatury nie widać żadnego spalonego elementu oraz żadnej spalonej ścieżki. Jak padł mikrokontroler (ATmega 64) to kaplica  :(

Miał ktoś podobny przypadek i wie czy aparatura nie ma jakiegoś zabezpieczenia lub co mogło ulec uszkodzeniu ?? 

 

Znalazłem ciekawy wątek o takiej samej usterce: http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=printview&t=26579&start=30

 

Jutro posprawdzam napięcia, szczególnie na scalaku 78L05

post-9571-0-19510400-1410558235_thumb.jpg

post-9571-0-39109700-1410558261_thumb.jpg

post-9571-0-84407500-1410558299_thumb.jpg

post-9571-0-61209100-1410558345_thumb.jpg

post-9571-0-05196200-1410558396_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Czy podczas pomiarów mogę sobie wziąć bezpośrednio masę z pakietu ??

 

Będę mierzył wg tego:post-9571-0-71835500-1410560527.jpg

 

Czy muszę odlutowywać te nóżki z lewej strony aby dokonać pomiaru ??


Okey, bez odlutowywania nóżek tam gdzie powinno być 5V oraz 3.3V jest napięcie tylko 1.1V 

Pewnie po odlutowaniu bez obciążenia będzie wyższe ale czy wyniesie 5V ?

Link to comment
Share on other sites

Ludzie kombinują z wyświetlaczami zmianą softu itp a nie pomyślą o wlutowaniu diody w kierunku zaporowym równolegle do pakietu i umieszczeniu bezpiecznika pomiędzy pakietem a tą diodą. Układ taki był stosowany powszechnie w CB Radiach i działał bardzo dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Ludzie kombinują z wyświetlaczami zmianą softu itp a nie pomyślą o wlutowaniu diody w kierunku zaporowym równolegle do pakietu i umieszczeniu bezpiecznika pomiędzy pakietem a tą diodą. Układ taki był stosowany powszechnie w CB Radiach i działał bardzo dobrze.

Moją leciwą JR X-378 dwa razy uratował fabrycznie montowany bezpiecznik - tzn. za drugim razem bezpiecznik już nie był fabryczny ;-)... i tylko dzięki temu  dzielnie dożywa  starości.. :-)

Link to comment
Share on other sites

Spoko, wiem co Cie zmylilo bo i w szeregu się stosuje jak prądy male i spadek nap. nie ma większego wpływu :-) faktycznie zastanawiające (albo oczywiste) jest, ze bardzo malo markowych sprzętów zabezpieczonych jest przed odwrotna polaryzacja.

Link to comment
Share on other sites

To moje pierwsze zakupy w tego typu sklepie więc nie wiem czego się spodziewać...

Jakieś doświadczenia ?

Domyślam się, że niektóre elementy trzeba sprowadzić, czy coś ale niby wszystko mają na stanie :)

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.