polpakpol Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Aparatura działała i spisywała się bardzo dobrze. Dokupiłem więc do niej podświetlenie i pakiecik Li-Fe 9.9V Wykonałem kilka lotów i postanowiłem naładować Li-Fe. Po naładowaniu podpiąłem go do aparatury, zamknąłem klapką i chciałem zobaczyć czy wszystko jest ok, więc włączyłem aparaturę, nie minęła sekunda i coś w środku wybuchło Natychmiast wyłączyłem apkę ... co się okazało pomyliłem polaryzację i na + dałem - Poprawiłem wtyczkę, włączam aparaturę i co ?? TRUP :/ Podświetlenie się świeci i poza typ aparatura nie daje oznak życie :/ Postanowiłem rozebrać aparaturę i sprawdzić co wybuchło. Najpierw przed jej rozkręceniem wyjąłem moduł nadawczy i ku mojemu zdziwieniu w środku coś brzęczało (latało luzem w środku modułu) po obwąchaniu modułu czuć spaleniznę więc rozkręcam. Po rozkręceniu okazało się, że tranzystor wybuchł, zadowolony że to tylko tranzystor postanowiłem włączyć aparature bez modułu ale ona dalej się nie włącza :/ Czyli nie dość że padł moduł to jeszcze aparatura Po rozebraniu aparatury nie widać żadnego spalonego elementu oraz żadnej spalonej ścieżki. Jak padł mikrokontroler (ATmega 64) to kaplica Miał ktoś podobny przypadek i wie czy aparatura nie ma jakiegoś zabezpieczenia lub co mogło ulec uszkodzeniu ?? Znalazłem ciekawy wątek o takiej samej usterce: http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=printview&t=26579&start=30 Jutro posprawdzam napięcia, szczególnie na scalaku 78L05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Nie ma zabezpieczenia. Padają zwykle same regulatory 7805 i kondensatory tantalowe - to o dziwo powierzchownie wygląda u Ciebie ok. Moduł naprawisz bez problemu a w nadajniku trzeba mierzyć i szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Kondensatory tantalowe to te żółte, jak je sprawdzić ? Regulatory powinny podawać 5V na wyjściu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Jak sama nazwa wskazuje - 7805 (V) Kondensatory nie strzeliły więc na 80% są ok. Mierz napięcia, w temacie który podałeś wszystko jest ładnie opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Czy podczas pomiarów mogę sobie wziąć bezpośrednio masę z pakietu ?? Będę mierzył wg tego: Czy muszę odlutowywać te nóżki z lewej strony aby dokonać pomiaru ?? Okey, bez odlutowywania nóżek tam gdzie powinno być 5V oraz 3.3V jest napięcie tylko 1.1V Pewnie po odlutowaniu bez obciążenia będzie wyższe ale czy wyniesie 5V ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Ludzie kombinują z wyświetlaczami zmianą softu itp a nie pomyślą o wlutowaniu diody w kierunku zaporowym równolegle do pakietu i umieszczeniu bezpiecznika pomiędzy pakietem a tą diodą. Układ taki był stosowany powszechnie w CB Radiach i działał bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Umieszczenie diody to będzie następny mój krok po naprawie nadajnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy. Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Ludzie kombinują z wyświetlaczami zmianą softu itp a nie pomyślą o wlutowaniu diody w kierunku zaporowym równolegle do pakietu i umieszczeniu bezpiecznika pomiędzy pakietem a tą diodą. Układ taki był stosowany powszechnie w CB Radiach i działał bardzo dobrze. Moją leciwą JR X-378 dwa razy uratował fabrycznie montowany bezpiecznik - tzn. za drugim razem bezpiecznik już nie był fabryczny ;-)... i tylko dzięki temu dzielnie dożywa starości.. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Pewnie Turnigy specjalnie go nie zamontowało aby użytkownik kupił drugą nową aparaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyromskij Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Zamiast diody lepiej dać MOSFET (nie będzie spadku napięcia ~0,7V jak w zwykłej diodzie) tak jak tu na filmie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Jaki spadek napiecia ?? dioda rownolegle do pakietu a przed nia bezpiecznil. Nie dioda w roli bezpiecznika .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyromskij Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Idfx-mój błąd niedoczytałem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Spoko, wiem co Cie zmylilo bo i w szeregu się stosuje jak prądy male i spadek nap. nie ma większego wpływu :-) faktycznie zastanawiające (albo oczywiste) jest, ze bardzo malo markowych sprzętów zabezpieczonych jest przed odwrotna polaryzacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Na RCGroups jest opisana diagnostyka i naprawa T9x po odwróceniu polaryzacji wraz z listą elementów do wymiany. Repair Your Fried Turnigy/Flysky/Eurgle 9x Radio (aka Reverse Polarity and You) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Wielkie dzięki Wojtku, na pewno się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Dobrze, po kolei sugerowane podzespoły przez użytkownika z RCgroups to: http://www.digikey.com/product-detail/en/TAJB226K016RNJ/478-1682-1-ND/564714 http://www.digikey.com/product-search/en?WT.z_header=search_go&lang=en&site=us&keywords=LM78L05ACZNS-ND&x=11&y=18 http://www.digikey.com/product-detail/en/UA78L05ACPK/296-11118-1-ND/382184 http://www.digikey.com/product-search/en?WT.z_header=search_go&lang=en&site=us&keywords=NJM78M05FA%23-ND&x=11&y=18 Ostatecznie wybrałem sklep: http://sklep.avt.pl/ Wszystko można kupić na sztuki i z Polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Znając AVT... trochę poczekasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 To moje pierwsze zakupy w tego typu sklepie więc nie wiem czego się spodziewać... Jakieś doświadczenia ? Domyślam się, że niektóre elementy trzeba sprowadzić, czy coś ale niby wszystko mają na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 zobacz tez tme.pl- następny dzień i masz u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Patrzylem na tme ale tam chyba mieli nie na sztuki tylko np. Min. 25 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi