yarecki61 Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Właśnie zakupiłem model Sunrise F3A - 1000mm ze sklepu ABC-rc.Moje pytanie dotyczy doboru silnika i regulatora.W necie znajduję sprzeczne informacje w tej materi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 W ofercie tego sklepu wybierz sobie silnik elektryczny ~300-400W z zakładki "silniki elektryczne od 200W do 500W" i do wybranego silnika regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufik Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 AndyCopter Stroc sie chopie z takimi poradami... Silnik: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=34228 Regulator : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=37254 i do tego śmigło apc 10x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Serdeczne dzięki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Jarek Kiedyś kupiłem ten model plus dedykowany do niego silnik o mocy 180 watt- nieporozumienie. Zmieniłem na silnik ok 300 watt- było lepiej ale też nie to. Przerobiłem mocowanie silnika i wrzuciłem tam silnik kupiony w giantshark.com no name i siedzi do dzis. Pamietam tylko ze max ciag to około 1600 gram przy smigle 10x5, 3S i esc 30Amp. Dopiero taki zestaw pozwolił na normalne latanie. Wczesniej od połowy lotu musiałem dawać pełny gaz aby jakoś leciał w pionie. Po zmianach latał bez meczarni na pół gazu ze sporym nadmiarem mocy przez cały czas lotu. Większy silnik i aku 2200 3S pozwoliły też na uporanie sie z problemem srodka cieżkosci który w tym modelu występuje. Oryginalnie jest ciągle za bardzo z tyłu- wada projektowa położenia skrzydeł- jest o tym na rcuniverse. Ostatecznie zrobiłem tym modelem może 20 lotów i zawisł na scianie chyba dwa lata temu . Nie podoba mi sie w locie. Na ziemi jest sliczny i dlatego też go kupiłem . Może zrobię jeszcze jedno podejście do niego .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 AndyCopter Stroc sie chopie z takimi poradami... Silnik: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=34228 Regulator : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=37254 i do tego śmigło apc 10x5 Wg opisu dla modelu: Do lotu wymagane: Regulator ESC min 20A Silnik KM0283010 - 375W Serwa 1,6kg/cm - 9g - 4szt Przedłużacze serw Zasilanie - li-pol od 3S 1500mAh do 3S 2200mAh Ładowarka Radio min 4 kanałowe Jarku, tego typu silniki są w ofercie sklepu gdzie zakupiłeś model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Ja wybrałbym to co podał w linku abc-rc Andrzej Gdy ja kupowałem ponad dwa lata temu w uk sklepie niestety nie było tak dobrej informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufik Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Podałem sprawdzony setup z rc groups, ale jak wolicie Jarkowi wciskać ramki z abc, które sam może przeczytać to powodzenia. Chciałbym zobaczyć wasz silnik do tego modelu z abc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Podałem sprawdzony setup z rc groups, ale jak wolicie Jarkowi wciskać ramki z abc, które sam może przeczytać to powodzenia. Chciałbym zobaczyć wasz silnik do tego modelu z abc... Hej hej kolego trochę się zagalopowałeś. Nikt nikomu tutaj "nie wciska" niczego -jak to ująłeś. Jest tam gdzieś wyżej jakakolwiek wypowiedż o tym że zestaw podany przez Ciebie jest zły? Nie ma niczego takiego. Jest tam cokolwiek o tym że tylko ten z abc jest dobry? Nie ma. Gdzie widzisz tam namawianie do kupowania w abc? Ja wybrałbym zestaw polecany przez Andrzeja. Ty wybrałbyś ten z rcgroups. I tyle. Jest tam jakieś "wciskanie" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufik Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Andrzej niczego konkretnego nie polecil. Ze wciskaniem mialem na mysli podana specyfikacje w abc, ktora czesto jest wxieta z kosmosu. Ponadto w ofercie nie widze odpowiadajacego silnika. Czytajcie ze zrozumieniem, nie macie 8 lat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Oj Rufik Rufik.... miłego dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Zainteresowały mnie trochę parametry tego silnika: Silnik: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=34228 Czy może ktoś z szanownych kolegów pokusił się pomierzyć parametry w czasie pracy ? Pytam bo producent podaje graniczne wartości prądu i napięcia i jest to prąd 18A i napięcie 15V. Stosując prosty wzór otrzymujemy moc 270W, do podanych 336 troszkę brakuje Teraz zakładając , że zasilimy go z pakietu 4cell w pełni naładowanego (4 x 4,2V) otrzymamy prąd 18A i napięcie zasilania 16,8V, co już wykracza poza wartości graniczne. Moc takiego zestawu to nadal nie jest 336W a tylko niewiele ponad 302W. Podchodząc do obliczeń od drugiej strony to wychodzi, że 336W otrzymamy dopiero z 4cell (16,8V) przy prądzie 20A. Ciekaw jestem jak jest w realu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Może 18A to prąd przy którym silnik pracuje bez żadnych skutków ubocznych typu przegrzanie itp. a 336W to moc którą jest w stanie wytrzymać przez określony czas. (20A) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekcrs Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AtSZzrsraF1-dDJzNGVEMnZnRzNzMkJab2dfRjlxMnc&usp=sharing#gid=0 opis HK wygląda na przekłamany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Mam dwa takie silniki zainstalowane w TwinStar II. W tym temacie jest to opisane http://pfmrc.eu/index.php?/topic/21693-twinstar-ii-inne-wyposazenie/page-2 jak do tej pory oba spisują się znakomicie. Na pakiecie 4000 na połowie gazu, najdłuższy lot trwał ponad 17 minut. Godne polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi