Artu Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Mam problem z podłączeniem aparatury MX-12 do komputera... to znaczy do symulatora na komputerze.Problem polega na tym, że nie jest ona, a raczej jej sygnał PPM "odczytywany", lub prawidłowo interpretowany.Podłączam ją poprzez oryginalny kabelek USB AeroSIM-RC. Dodam jeszcze, że z aparaturą TGY9XR współpraca symulatora jest bezproblemowa.Gdzieś na niemieckich forach "doczytałem" (brzmi dumnie), że problemem jest za niski poziom sygnału PPM, który "wychodzi" z tej aparatury...Podobno jest on w zakresie około 0.8V do około 1,8V (inne źródła podają od 0.3V do +/-1,2V) a powinien być 0V do około 3-5V.Jeszcze inni twierdzą, że w tej aparaturze jest "odwrócony PPM" i trzeba zrobić taki inverter : Spotkał się ktoś z Was z takim problemem ? I najważniejsze, jak to "naprawić" aby MX-12 działała z symulatorem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Informacja "dla potomnych": w MX-12 35MHz, jak i w większości aparatur Graupner jest "negatywna modulacja PPM" Niezbędne jest więc zastosowanie pokazanego wcześniej PPM Signal Inverter. Spełnia on również funkcję "wzmacniacza" sygnału PPM do akceptowalnej wartości. Po zastosowaniu invertera, otrzymujemy właściwy przebieg sygnału PPM: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 ja ta aparature podłaczalem przez PPjoy i SPP(smart propo plus)kablem jack-jack i nie było zadnych poblemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Tia, to podłącz kabel USB od AeroSim RC poprzez kabel jack-jack Ja wiem, że czytanie ze zrozumieniem jest trudną sztuką, ale się Postaraj... życie będzie znacznie łatwiejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Mógłbyś mi coś takiego zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi