arkozi Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Cześć. Jako, że zrobiło mi się trochę miejsca na strychu zrobiłem tam sobie mini warsztat. Zima jednak nadciąga, a że temperatura jest tam taka jak na dworzu, to wpadłem na pomysł żeby dogrzewać się piecykiem na butlę gazową. Wie ktoś może na ile w takim ustrojstwie starcza 11kg butla? Pracowalbym przy niej góra do 2 godzin dziennie w godzinach wieczornych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Nie chcę krakać, ale masz tam porządny komin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 jest i kawał komina, można by też zrobić przy nim ścianki z jakiejś grubej folii coby ciepło tak szybko nie uciekalo, ale chyba taki piecyk kolo biurka byłby lepszym pomysłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 A jaki to piecyk? Bo ja bym jednak wykombinował nagrzewnicę elektryczną, bezpieczniej jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 A coś w tym stylu miałem na myśli, kupić sobie na olx. http://olx.pl/oferta/piecyk-gazowy-grzejnik-pokojowy-piec-lpg-okazja-CID628-ID4phKT.html#ae79e25b17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 To jest chyba tzw. katalityczny o mocy około 4 kW. One zużywają około 0,3kg gazu na godzinę. A może kup coś takiego: http://olx.pl/oferta/nagrzewnica-elektryczna-farelka-power-tec-2000w-CID628-ID7vPBH.html#5091b14b61;promoted Włączasz i działa. I nie przejmujesz się wentylacją, tlenkiem i dwutlenkiem węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Ciekawe jak dużo większy rachunek byłby z tą nagrzewnicą i jak by się to miało do kosztów gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Średni koszt 1kWh to 60 groszy, czyli 2 godziny grzania tą nagrzewnicą elektryczną to 2,4 PLN. Koszt napełnienia butli turystycznych to około 10 PLN/kg gazu. Liczę codziennie 1 godzinę grzania, bo ten piecyk jest 2x mocniejszy od nagrzewnicy elektrycznej., czyli 1 x 10 PLN x 0,3 = 3 PLN. Tyle samo zapewne wyjdzie przez 2 godziny dziennie, jak skręcisz ten piecyk do połowy. Przy zastosowaniu dużych butli kuchennych 11kg koszt wymiany butli to około 60 zł, czyli 1h = 60PLN / 11kg x 0,3 = 1,64 PLN Zatem jeśli będziesz grzał codziennie 2h, to prądem wyjdzie 68 PLN/miesiąc, gazem z butli turystycznej 90 PLN/miesiąc, a gazem z butli 11kg 49 PLN/miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Ok dzięki Tomku za wyczerpującą odpowiedź teraz zastanowię się co z tym wszystkim zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Szczerze bałbym się zarówno ze względów bezpieczeństwa pożarowego jak i zdrowia. Zapach z piecyka gazowego potrafi przyprawic o ból głowy i złe samopoczucie.To niby tylko 2 godziny ale może być różnie. Ale to Twoja sprawa:) Z tego co wyczytałem w sieci z pierwszego lepszego linku to szybkość spalania to ok 0,3kg/h czyli butla 11 starczy na jakies 36 godzin ciągłego ogrzewania. Zakładając 2 godz dziennie to butla wystarczy Ci na ok 18 dni. Wszystkie dane podaję w przybliżeniu gdyż czas i szybkosć spalania będzie/może się różnić w zależności od piecyka. Nie musisz grzać na w pełni otwartym kurku Wtedy starczy na dłużej. Z kolei jeżeli pomieszczenie bedzie ogrzewane tylko przez 2 godz dziennie to przez noc na pewno wystygnie więc straty ciepła będą większe bo będziesz zaczynał nagrzewać codziennie od nowa. P.S: nie wiem jak masz ocieplony ten strych. Elektryczne ogrzewanie wyszłoby drożej ale dużo bezpieczniej. Edit: długo pisałem bo klienci mnie zagadali:P Ogólne wnioski takie ja u kolegi Tomasza. Pozdrawiam. Edytowane 26 Października 2014 przez Donaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Czy w analizowanym budynku jest instalacja gazowa na gaz ziemny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Mam taki piecyk katalityczny w pracy. Posiada on dwa stopnie grzania. Przy tym mniejszym, duża butla starcza na jakieś ~ 2 tyg grzania po 8h dziennie. Co do efektów ubocznych spalania takiego ustrojstwa, na pewno nie jest to do końca zdrowe, jednak do tej pory nic mi się nie stało Grunt to od czasu do czasu przewietrzyć pomieszczenie w którym znajduje się piecyk. Dodam jeszcze, że ogrzewane pomieszczenie w moim przypadku to jakieś 20m2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Zgodnie z przepisami, w jednym budynku może być jeden rodzaj gazu. Płynny (p- , lub metan. Zachowują się one inaczej, i inaczej powinny mieć rozwiązaną wentylację. Propan Butan powinien być wentylowany dołem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Szczerze mówiąc, to dach będzie niebawem całkiem zmieniany, jest to stara konstrukcja i "wentylacji" jest aż nadto hehe Co za tym idzie ogrzewanie całego pomieszczenia po prostu nie wchodzi w grę. Zależy mi tylko na tym, żeby stał sobie koło biurka i żeby ręce nie grabiały. Myślę, że nagrzewnica elektryczna raczej odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Lepszy będzie promiennik podczerwieni z ukierunkowaniem ciepła. Z tego piecyku to ciepło pójdzie w górę i ucieknie przez szczyt nieocieplonego dachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ja sobie do letniaka w którym zirganizowalem sobie modelarnie zakupiłem właśnie promiennik gazowy montowany na butlę. Coś a w tym stylu https://lh5.googleusercontent.com/proxy/kpDH_7bTv6GZd79XttUJhW1zPv-4_wWSdygEoBboCPQrGwHJ3nUszVrhFsUvVqnPk7KT8JSvMN4YAG2R1JCk-HiQ-CrwhpPdtyWTbEjFsWVHUghQ1-tGlr6_QzcJ-2k1IqBqH-eCWGfaAFqM-FiVnCyp2ULczWvR=w534-h490-nc I sam testuję na ile starczy butla :-) Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 O, czegoś takiego jak ten promiennik jeszcze nie widziałem. No to Sebastian czekam na jakieś info o Twoich obserwacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Na razie ciężko powiedzieć coś więcej poza tym że jak na razie jest zadowolony bo na codzień w letniaku panuje bardzo zbliżona temperatura co na zewnątrz. Od 3 dni go używam i w komfort pracy jest bardzo zadowalający. Temperatura w środku 20+* przy 1/2 mocy. Do tego muszę go co jakiś czas wyłączać bo robi się za gorąco ☺ Ciekawy jestem zużycia gazu ale to się okaże za jakiś czas. Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 No to zapowiada się ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 U mnie link Sebastiana się nie otwiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi