dali Posted January 3, 2007 Share Posted January 3, 2007 Witam Kolegów. Mam małe pytanko dotyczące akumulatorów. Cały czas latałem na zwykłych aku, ale mam zamiar kupić pakiet li-poli możecie mi doradzić, jakiej firmy? Znalazłem trzy typy, co o nich sadzicie. 1.FULLYMAX 1700 20C 2.DUALSKY 1800 20C 3.YUNTONG 2100 20C Pozdrawiam Dali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel_W Posted January 3, 2007 Share Posted January 3, 2007 Na naszym lotnisku większość używa fullymax-ów i są bardzo zadowoleni, jeden z kolegów który używał KOKAM-ów i teraz używa fullymax-ów jest z nich bardzo zadowolony i mówi ze są o wiele lepsze. Duży wybór fullymaxów jest w sklepie P. Iwanejki www.rcskorpion.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted January 3, 2007 Share Posted January 3, 2007 ja ze względy na to gdzie kupuje itp biore Dualsky Link to comment Share on other sites More sharing options...
attyla Posted January 3, 2007 Share Posted January 3, 2007 Fulymax lub dualsky co bardziej pasuje, yuntong zdecydowanie nie polecam miałem 1 pakiet i miał tragiczne osiągi od nowosci został wymieniony na nowuy i dalej nie jest dobrze po prostu słabe ogniwa zdecydowanie nie polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted January 3, 2007 Share Posted January 3, 2007 FullyMax sa chyba tańsze od dualsky a jakość ta sama ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 dokładnie tak jak mówi Ertman. Fullymaxy są tańsze i lżejsza od Dualsky Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarekJ Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 A ja zapytam: czy któryś z wypowiadajacych się Kolegów wykonał przynajmniej 200 ładowań danego pakietu, bo dopiero wtedy można wypowiadać się na temat jego jakości. No, chyba że padł znacznie wcześniej - ale to dotyczy tylko negatywnych opinii . Ja osobiście mogę polecić Kokamy. Na jednym z pakietów tej firmy wykonałem ok. 200 lotów przy prądach nieco poniżej granicznych, podawanych przez producenta. Pakiet ma 2 lata, ok. 90% pojemnosci i nadal pełną wydajność pradową. Nie wiem jak jest z jakością obecnych wyrobów tej firmy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 Ja sie wypowiem Mam KOKAMy 1500 15C - nie uzytkuje ich od poczatku, ale mają za sobą rok czasu, latane 4 razy w tygodniu, pojemność jeszcze 1450. Mam pakiet Dualsky 1320 12C ładowane pradem 0,8A latane srednio 3-4 razy w tyg. pojemność 1290 i jeden pakiet haj wyżej tylko ładowany czasem pradem i 2,5A, rozładowywany pradem około 20A i niestety po rokui ponad 200 ładowaniach ma tylko 540mAh. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariolotnik Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 Hej... Ja latalem na akumulatorkach e-tech, bardzo fajne (latalem na nich caly sezon codziennie po 2-3 loty i nie zauwaylem spadku mocy, dopiero niedawno sie popsly) i w miare tanie, teraz kupilem fullymaxsy, jak narazie (po 7 ladowaniach) spisuja sie bardzo dobrze, zbaczyy jak bedzie pozniej ;-) Porownojac do dualski'ego, fullymaxsy sa tansze, i lzejsze... Nie ma co przeplacac. No oczywiscie nie wiem jak z trwaloscia tego pakietu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 jeden z moich full maxow ma juz 80 ladowan i dalej szystko z nim OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doman Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 Ja polecam FullyMax. Kolega lata i bardzo chwali. DualSky'ów nie lubię. 2 nowe pakiety padają :cry: Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 Widzę że koledzy używacie li-poli a ja jestem chyba już dinozaurem bo nadal Nicd i mam zamiar po 4-rech latach ich używania znów je kupić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel_W Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 Instruktor - a ja polecamjako napędowe KAN-y. Są od 150mAh do 3000mAh, ja mam pakiety 1050 i 1800. Sprawdzają się. A wogóle to offtopujemy i zaraz nas wykopią Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarekJ Posted January 4, 2007 Share Posted January 4, 2007 Bo w wielu przypadkach jest to rozsądny wybór. Ja też do dzisiaj latam niektórymi modelami na NiCd. Promyk pierwotnie też był zasilany 13 ogniwami Sanyo 1250 SCRL i przy nieco większej wadze miał znacznie większy power niż na lionkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted January 5, 2007 Share Posted January 5, 2007 Kwestia gabarytowości modelu - bo po co dawać do szybowca 300g ołowiu i li-pola jak można dać NiCd ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted January 5, 2007 Share Posted January 5, 2007 Instruktor - a ja polecamjako napędowe KAN-y. Są od 150mAh do 3000mAh, ja mam pakiety 1050 i 1800. Sprawdzają się. A wogóle to offtopujemy i zaraz nas wykopią A gdzie takowe zakupujecie ale KANy Ni-Cd ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted January 5, 2007 Share Posted January 5, 2007 Dobre pytanie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali Posted January 5, 2007 Author Share Posted January 5, 2007 Witam. Polecam stonkęhttp://sklep.batimex.pl/?jezyk=PL Tam są KAN, ale tylko, że NiMH. A właśnie dzięki za informacje dotyczące lipoli. Pozdrawiam Dali Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted January 5, 2007 Share Posted January 5, 2007 Jakoś nie mam odwagi NiMh dać do spalinki :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzako Posted January 5, 2007 Share Posted January 5, 2007 Widziałem w jakimś sklepie, tylko już nie pamietam w jakim bardzo fajne użądzonko zażadzające energią. Podłączało się do niego 2 pakiety i w razie gdy jeden się rozładuję bądz popsuje to włancza zasilanie z drugiego... Jeśli się boisz, żę pakiet padnie z powodu drgań to można by spróbować z dwoma pakietami... trzeba by mieć wielkiego pecha aby dwa pakiety padły w jednym locie ;D Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.