okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam. Mam problem, po ostatnim krecie przez swoją głupotę, regulator przestał obsługiwać silnik ;] Serwa chodzą lecz silnikiem nie kręci i silnik się nie loguje. Sprawdziłem silnik na innym reg. YEPa i działa. Szukałem przyczyny co się stało z reg i znalazłem. Ułamał / Oderwał się element na płytce. Zaznaczyłem go na żółto. Teraz moje pytanie, nie wiem jak się nazywa ten element, i czy mogę go zastąpić mostkiem z cyny, czy musi być ten element elektroniczny.
bubu2 Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 Jest to kondensator. Zwierając końce na płytce możesz układ poważniej uszkodzić. Na początek wlutuj jakiś dowolny kondensator podobnie wyglądający z jakiejś płytki np. do komputera. Wlutowując inny, nawet złej wartości, nie powinieneś uszkodzić układu.
okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Opublikowano 4 Listopada 2014 Hmm bedzie ciezko bo to cholernie male. A czy kondensator nie ma powiedzmy + i - i skad wiedziec jak to wlutowac. Ale sprobuje.
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 To jest ceramik a nie elektrolit czy tantal, więc o +/- się nie musisz martwić. Wlutuj dowolnie stronami i będzie ok.
okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Opublikowano 4 Listopada 2014 Dzieki za odpowiedz. Mam stare plyty glowne od PC. Wylutuje i wlotuje. Dam znac czy dziala
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 Nie wiem jaką masz lutownicę, ale ten obecny możesz ogrzewać z góry aż zacznie pływać jak masz obawy przed przegrzaniem ścieżek. Z płyty wylutuj tak samo a wlutować już powinieneś bez problemu.
okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Opublikowano 4 Listopada 2014 Lutownice mam mala kolbowa z tego co kojarze to min MOC. Grot spilowany aby koncowka byla bardzo cieniutka. Jakos bede walczy ale musze znalesc czas bo narazie praca dom obowiazki a doba ma tylko 24h Dzieki za szybka odpowiedz.
AndyCopter Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 Kondensator, który oznaczyłeś ma przypuszczalnie pojemność 47-100nF. Na tej fotce jest kilka innych rzeczy, które bym sprawdził: jakość lutów przy nóżkach układów (zaznaczone na czerwono). Jest także kondensator, który już chyba "pływał" w lucie (zaznaczyłem na żółto z prawej u dołu)
okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Opublikowano 4 Listopada 2014 Andrzeju ;] to jest zdjęcie podglądowe ;] Na szybkiego szukałem zdjęcia YEPa i takie znalazłem ;] Wszystkie luty u mnie są OK tylko ten jeden mi się oderwał ;]
AndyCopter Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 (...) Na szybkiego szukałem zdjęcia YEPa i takie znalazłem ;] Wszystkie luty u mnie są OK tylko ten jeden mi się oderwał ;] W zasadzie, gdyby to był Twój moduł, odradzałbym używania go
PK999 Opublikowano 4 Listopada 2014 Opublikowano 4 Listopada 2014 W zasadzie, gdyby to był Twój moduł, odradzałbym używania go Andrzeju nie denerwuj sie. Nie przesadzaj, każdy montowany automatycznie układ ma takie lutowanie. Wygląda to jak wygląda - stara szkoła się czepia - ale działa zwykle bezproblemowo do czasu aż się popsuje. Nie ma co straszyć chłopa. A że coś czasem krzywo leży na padzie, bywa i to wcale nie oznacza że coś jest nie tak. Było grubo miedzi w tym miejscu i się nie dogrzało.
okruszek Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Opublikowano 5 Listopada 2014 Od początku latam na reglach YEPa i jeszcze żaden mnie nie zawiódł. Wiadomo nie są to może super regle ale dla początkującego osobiście polecam. Nie ma tragedii w lutach, widziałem gorsze. Może w piątek spróbuje przylutować brakujący element. Wrzucę zdjęcie i pochwale się swoimi zdolnościami odnośnie lutowania ;]
okruszek Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Opublikowano 10 Listopada 2014 To jest ceramik a nie elektrolit czy tantal, więc o +/- się nie musisz martwić. Wlutuj dowolnie stronami i będzie ok. No witaj ;] Wlutowałem ceramik od plyty głównej i regulator działa bez problemów. Było ciężko ale ważne że wszystko działa ;] Bardzo dziękuje za pomoc ;]
idfx Opublikowano 10 Listopada 2014 Opublikowano 10 Listopada 2014 Ciesze sie, ze moglem pomoc Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi