okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam. Mam problem, po ostatnim krecie przez swoją głupotę, regulator przestał obsługiwać silnik ;] Serwa chodzą lecz silnikiem nie kręci i silnik się nie loguje. Sprawdziłem silnik na innym reg. YEPa i działa. Szukałem przyczyny co się stało z reg i znalazłem. Ułamał / Oderwał się element na płytce. Zaznaczyłem go na żółto. Teraz moje pytanie, nie wiem jak się nazywa ten element, i czy mogę go zastąpić mostkiem z cyny, czy musi być ten element elektroniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Jest to kondensator. Zwierając końce na płytce możesz układ poważniej uszkodzić. Na początek wlutuj jakiś dowolny kondensator podobnie wyglądający z jakiejś płytki np. do komputera. Wlutowując inny, nawet złej wartości, nie powinieneś uszkodzić układu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Hmm bedzie ciezko bo to cholernie male. A czy kondensator nie ma powiedzmy + i - i skad wiedziec jak to wlutowac. Ale sprobuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 To jest ceramik a nie elektrolit czy tantal, więc o +/- się nie musisz martwić. Wlutuj dowolnie stronami i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Dzieki za odpowiedz. Mam stare plyty glowne od PC. Wylutuje i wlotuje. Dam znac czy dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Nie wiem jaką masz lutownicę, ale ten obecny możesz ogrzewać z góry aż zacznie pływać jak masz obawy przed przegrzaniem ścieżek. Z płyty wylutuj tak samo a wlutować już powinieneś bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Lutownice mam mala kolbowa z tego co kojarze to min MOC. Grot spilowany aby koncowka byla bardzo cieniutka. Jakos bede walczy ale musze znalesc czas bo narazie praca dom obowiazki a doba ma tylko 24h Dzieki za szybka odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Kondensator, który oznaczyłeś ma przypuszczalnie pojemność 47-100nF. Na tej fotce jest kilka innych rzeczy, które bym sprawdził: jakość lutów przy nóżkach układów (zaznaczone na czerwono). Jest także kondensator, który już chyba "pływał" w lucie (zaznaczyłem na żółto z prawej u dołu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Andrzeju ;] to jest zdjęcie podglądowe ;] Na szybkiego szukałem zdjęcia YEPa i takie znalazłem ;] Wszystkie luty u mnie są OK tylko ten jeden mi się oderwał ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (...) Na szybkiego szukałem zdjęcia YEPa i takie znalazłem ;] Wszystkie luty u mnie są OK tylko ten jeden mi się oderwał ;] W zasadzie, gdyby to był Twój moduł, odradzałbym używania go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 W zasadzie, gdyby to był Twój moduł, odradzałbym używania go Andrzeju nie denerwuj sie. Nie przesadzaj, każdy montowany automatycznie układ ma takie lutowanie. Wygląda to jak wygląda - stara szkoła się czepia - ale działa zwykle bezproblemowo do czasu aż się popsuje. Nie ma co straszyć chłopa. A że coś czasem krzywo leży na padzie, bywa i to wcale nie oznacza że coś jest nie tak. Było grubo miedzi w tym miejscu i się nie dogrzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Od początku latam na reglach YEPa i jeszcze żaden mnie nie zawiódł. Wiadomo nie są to może super regle ale dla początkującego osobiście polecam. Nie ma tragedii w lutach, widziałem gorsze. Może w piątek spróbuje przylutować brakujący element. Wrzucę zdjęcie i pochwale się swoimi zdolnościami odnośnie lutowania ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 To jest ceramik a nie elektrolit czy tantal, więc o +/- się nie musisz martwić. Wlutuj dowolnie stronami i będzie ok. No witaj ;] Wlutowałem ceramik od plyty głównej i regulator działa bez problemów. Było ciężko ale ważne że wszystko działa ;] Bardzo dziękuje za pomoc ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Ciesze sie, ze moglem pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi