.bercik. Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Zainspirowany tematem "RC skaydiving" postanowiłem zbudować sobie skoczka RC . Na podstawie zdjęć znalezionych w sieci wykonałem kopię popularnego BAZIEGO . Projekt rysowałem w darmowym LibreCAD a później wysłałem do firmy która zajmuje się cięciem laserem . Po trzech dniach przyszła paczka z wyciętymi elementami , oczywiście nie obyło się bez problemów ale to z mojej winy . Niektóre elementy musiałem poprawić piłką i pilniczkiem i oczywiście skorygowałem te zmiany na projekcie . Tyle na wstępie , poniżej foty puzzli i wstępnie poskładany korpus skoczka. ps. szukam imienia do skoczka , może ktoś ma jakąś propozycję 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Dzisiaj dałem czadu i podciągnąłem z robotą . Na fotkach łapki i zmontowany korpus .W dalszych postach myślę że skoczek będzie skompletowany , muszę tylko zakupić parę elementów , Zapomniałem dodać że jakby ktoś miał ochotę na budowę skoczka to podeślę mu pliki PDF lub DXF . CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Jeśli mogę zaproponować imię, to pasuje mi do niego Mścisław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Muszę przyznać iż troszkę jestem zaskoczony propozycją imienia "Mścisław" , ale muszę zadać pytanie skąd Ci się to wzięło , skąd taki pomysł , czym się kierowałeś ? ( jestem w szoku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Bo "Kazek" zarezerwowałem dla mojego nowego projektu. "Mścisław" jest takie słowiańskie, znaczy patriotyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 OK - dopisuję do listy "Mścisław" , gdy skończę projekt zrobimy głosowanie (już padło kilka propozycji na priv) . :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Dzisiaj znowu ruszyłem z robotą . Zrobiłem łapki oraz dzwigienki . Nie przypuszczałem że będzie z tym tyle roboty , ale udało się ten mechanizm doprowadzić do szczęśliwego końca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 No fajnie fajnie i więcej cjaku ja gada "PYSIU" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Kompletny, totalny......... zachwyt. Podziwiam. A co do imienia/nazwy to chyba jednak lepiej zostać przy oryginale: Bazi. To jednak Bazi A jaki pomysł na głowę? Ja myślę o takiej http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_176&products_id=9299 Pozostaje obserwować. I budować swojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Fajny ten "Łeb od pilota" ale ja ide w kierunku cięcia kosztów i prawdopodobnie coś wymyślę nisko budrzetowego , na razie muszę uruchomić sterowane łapkami a potem przyjdzie czas na estetykę , czyli główka kombinezon itd. pozdrawiam bercik ps W tajemnicy powiem iż mam już szablon na żebra spadochronu , ale o tym po tem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Miałem kilka pytań na priv odnośnie programu CAD i firmy która wycinała mi elementy , otórz program Libre CAD jest darmowy i można go pobrać ze strony : http://librecad.org/cms/home.html , lekcje rysowania znajdują się na YouTube np : https://www.youtube.com/watch?v=rWVMXlU79YQ , a firma która wycinała mi elementy ogłasza się na serwisie aukcyjnym : http://allegro.pl/sklep/34208611_moderat . Gdyby ktoś chciał wszystko robić ręcznie to Libre CAD umożliwia eksprtowanie rysunku do PDF . Wszystkie rysunki rysowałem do formatu A4 ażeby można było wydrukować na domowej drukarce . pozdrawiam roman ps. A ty się Witek nie obijaj !! Jakie postępy u Ciebie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 witaj Romku!czytając twój temat od razu zrobiło mi się weselej bo nie jestem osamotniony w spadochroniarstwie RC.jestem pod wrażeniem twoich prac a patrząc na zdjęcia widzę że twój skoczek wygląda identycznie jak mój Bazi . gdybyś potrzebował wszelkich porad lub coś zmierzyć to wal śmiało,chętnie pomogę.mam na zbyciu głowę która będzie pasować do skoczka,miałbym też gotowy spadochron (w sumie mam ich trzy ) będę śledził temat i czekam na efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Pasowała by nazwa Miś ten od Barei:-) bo go bardzo przypomina, tylko tamten źle skończył:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Pasowała by nazwa Miś ten od Barei:-) bo go bardzo przypomina, tylko tamten źle skończył:-( Nazwa dobra tylko Bercik nie ma słomy na wdzianko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Z czego chcesz zrobić czaszę spadochronu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Gdy przeczytałem i zobaczyłem co osiągnąłeś...szybko przeanalizowałem swoją koncepcję skoczka. Bardzo krytycznie. Nauka Libre CAD, narysowanie wszystkiego - to zajmie trochę czasu. Laserowe wycinanie ok - super sprawa ale nijak mi to wyszło do obcinania kosztów . Zwłaszcza wycinanie. Szukałem u siebie w Poznaniu (cięcie kosztów wysyłki) i najtańsze to nie było. Zdradzisz ile kosztowało cię wycięcie Baziego? Będę ciągnął swój pomysł bo chodziło mi o mniejsze wymiary skoczka. Już narysowałem wszystko na sklejkach, wyciągam piłę z Lidla i jadę!!! Zmieniając odrobinę temat. Pytanie trochę do Andrzeja. Porzucamy wątek skydiver i zostajemy u Bercika?Jeżeli nie nic przeciwko. A czasze Andrzeja są zaje......!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Zapytaj jeszcze Łukasza o cięcie. Szamotuły daleko nie są http://e-grawerka.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Witku,w sumie to dobrze by było połączyć wszystko w jeden temat dotyczący RC SKYDIVING i podpiąć go w odpowiednim miejscu.uważam że zapobiegłoby to dublowaniu wątków i zaśmiecaniu forum.tą kwestię pozostawiam kol.Bercikowi oraz moderatorowi forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Witam ponownie . Można by połączyć te tematy , jedyną wadą takiego rozwiązania było by to iż zrobi się z tego ogromny "tasiemiec" z różnymi problemami . W tej postaci jak to jest chciałem zaprezentować tylko budowę skoczka i na tym temat zakończę .Jak mi coś wyjdzie z budową spadochronu to chciałem rozpocząć znowu nowy wątek dotyczący szycia czaszy. Może żle rozumuję ale tak to sobie wyobrażałem . Co do kosztów cięcia to zmieściłem się poniżej 100zł (4 formatki sklejki A4 o grubości 3mm). Rozlokowanie na materiale i materiał daje firma "moderat" . Oczywiście niektóre elementy trzeba zrobić samemu i w tym momencie widziałem że warto było za resztę zapłacić . Konstrukcja ma wiele zakładek , spasowanie wszystkiego przy ręcznym wykonywaniu zajęła by sporo wysiłku i czasu . Dzięki za miły odzew , myślałem że będę ten temat budowy skoczka ciągnął sam . Praktycznie skoczek jest zrobiony , czekam tylko na "stawy kolanowe" czyli amortyzatory , po tem tylko serwa , łebek (dzięki Andrzeju za propozycję-przemyślę to) i na tym temat zostanie wyczerpany , chyba że Witek pociągnie go dalej swoim rozwiązaniem . Odnośnie Libre CAD to do moich potrzeb nauka trwała około 3h (nigdy nie rysowałem rysunków technicznych nie licząc tych w technikum o profilu elektrycznym - 30 lat temu), skoczka rysowałem tydzień , dziennie około 1h (gumkę ołówek i linijkę mogę schować głeboko do szuflady ). ps Witku - jeśli chcesz to zeskanuj mi twój projekt , spróbuję to przerysować w CAD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Romku,to aby nie łączyć tematów też ma jakiś sens i tu się z tobą zgadzam.z tasiemcami różnie bywa i mimo że wątek jest długi to nie zawsze jest pomocny,myślę że czas wszystko zweryfikuje... póki co spadochroniarstwo RC to niszowa dyscyplina i wymaga sporego zaangażowania i wiedzy.gdybym ja miał takie umiejętności w projektowaniu i czas to również pokusiłbym się o wykonanie samemu skoczka.zdecydowałem się na kupno oryginalnego i jednocześnie drogiego zestawu,przyznam że nie żałuję. ubolewam trochę nad tym że nasze grono niestety jest rozsiane po całym kraju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi