idfx Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Witam ! Przymierzam się do zakupu serw do budowanego modelu. Napotkałem wiele komentarzy typu : "To serwo się nie nadaje do modelu 3D czy akrobata bo jest zbyt wolne." Nie bardzo wiem czym się kierować przy zakupie. Czy normalne czy cyfrowe itp. Czy mógłby mi ktoś pomóc dobrać odpowiednie serwo około 12 - 14 g. ? (oczywiście metalowe zębatki). EDIT: Obecnie pytam o serwa lotek, ale w sumie ten sam problem będzie dotyczył sterów. Dziękuję i pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArabaT Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 na lotki, jaka grubość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Kacper, napisz co za model lub podaj rozmiary. Ile chcesz wydać na serwo? Z pierwszych informacji ode mnie - tylko cyfrowe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 15 mm grubość lotki na natarciu Kacper, napisz co za model lub podaj rozmiary. Ile chcesz wydać na serwo? Z pierwszych informacji ode mnie - tylko cyfrowe! http://pfmrc.eu/index.php?/topic/47742-jitterbug-sprawozdanie-z-budowy/ na serwo myślę, że tak 80 zł max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Witaj, w takim modelu spokojnie mogłoby siedziec serwo 20-30g. Ale po co nabierać masy... Nie używałem ich, ale firma uznana: http://www.savoxusa.com/Savox_SH0255MG_Micro_Digital_Servo_p/savsh0255mg.htm Dane techniczne: typ serwa: micro plus zasilanie: 6V wymiary dł/szer/wys: 22,8x12x29,4 mm. moment kg-cm: 3,9 kg prędkość sec/60st.: 0,13 sec łożyska: 1BB zębatki: metalowe waga: 15,8 g W jednym z polskich sklepów za ok. 83 PLN Ja często kieruje się sugestiami jakie dają topowi producenci modeli. Przy 3D: Extreme Flight, Precision Aerobatics, Aeroworks itp. Jak im się sprawdza, to nam też będzie. Można poznać parametry i poszukać tańszych odpowiedników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Dzięki ! Z tego co widzę jest to serwo badziej dedykowane do heli albo park fly aira.. ? u mnie są po 17 funtów, czyli około 90 zł, ale na razie to nie problem tylko czy na pewno się sprawdzi khmmm z tego co sprawdzłem autor projektu użył serwa Futaby : https://solarbotics.com/product/36020/ 44.4 g ... wow Jeżeli jednak warto zastosować solidniejsze to podnoszę cenę minimalną nie miałem rozeznania w cenach i tak strzeliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Dzięki ! Z tego co widzę jest to serwo badziej dedykowane do heli albo park fly aira.. ? u mnie są po 17 funtów, czyli około 90 zł, ale na razie to nie problem tylko czy na pewno się sprawdzi khmmm z tego co sprawdzłem autor projektu użył serwa Futaby : https://solarbotics.com/product/36020/ 44.4 g ... wow Pytałeś o 12-14g do 80 PLN. Parametry Savoxa wystarczą. A modelu 3D nie budujesz - to jest akrobat. Autor projektu dał słabe, wolne, ciężki i tanie Kacper, poczekaj jeszcze na odpowiedzi Forumowiczów oblatanych z HK - tam napewno są przyzwoite serwa za sensowne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 No to poczekam już nie musi być z HK i super tanie, bardziej mi zależy by było w sklepach w UK i dostępne z opcją "Next Day delivery" bo mnie robota pili Do tej pory używałem i kupowałem małe serwa max 12.5 g i nie miałem porównania cenowego. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda się coś dobrego dobrać. Kacper, napisz co za model lub podaj rozmiary. Ile chcesz wydać na serwo? Z pierwszych informacji ode mnie - tylko cyfrowe! co przemawia za ich użyciem VS analogowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Panie Kacprze ja bym dal takie http://hobbyking.com/hobbyking/store/__41736__Turnigy_Digital_high_torque_bearing_servo_15_8g_3_9kg_0_13sec_EU_Warehouse_.html?strSearch=2216 z powodzeniem wystarczy , świetnie centruje i brak zauważalnych luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 co przemawia za ich użyciem VS analogowe ? Kacper, było sporo tematów na forum, ten link też: http://www.rchelicopterfun.com/rc-servos.html Jak każdy temat w naszym hobby jak zaczniesz zgłębiać to głowa puchnie... ale można się sporo nauczyć. A gdybyś zdecydował się na analogi to b. dobre są Hitec 225MG. Viper lata w takich w Katanie z HK 60" Daj znać co kupiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 ok, dzięki jak się ostatecznie namyślę to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 http://hobbyking.com/hobbyking/store/__22687__TGY_306G_Ultra_Fast_High_Torque_MG_Digital_Alloy_Cased_Servo_3kg_06sec_21g.htmlRaczej nie powinno być za słabe a szybkości i centrowania wystarczy Potężne i żywotne serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 a sprawdzone czy znalezione w tabelkach ?? Jestem bliski żeby się na nie zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Zwykłe, standardowe serwa w zupełności wystarczą. Nie potrzeba tu żadnych cyfrowych wodotrysków. To zwykły akrobat bez zacięcia 3D, więc nie ma co się licytować, kto znajdzie lepsze "cyfrówki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Już nie chodzi o to czy cyfrowe czy analogowe a z braku wiedzy zapytałem jakie będzie odpowiednie do takiego modelu, tej wagi, rozpiętości itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Kup zwykłe serwa Hiteca lub TP (tylko nie mikro 9g.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 a jakby na lotki dać takie ? : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__23331__Corona_CS_239MG_Slim_Wing_Analog_Servo_4_6kg_22g_0_14sec.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Dzięki. W takim razie zamawiam w HK + reszta jak przedłużacze, zawiasy, dźwignie itp. Paczkę z HK mam po dwóch dniach od zamówienia w domu to już poczekam bo i tak będzie po niedzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Sprawdzone serwa. Miałem je u siebie w Bandycie z PA, znajomy ma je w Extrze MX z PA, w jakiejś 450 też mieliśmy je zamontowane i chyba w Addictionie z PA też mieliśmy takie wsadzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi