Skocz do zawartości

urządzenie doświadczalne na fizykę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpadłem na coś takiego rodem z Powrotu do przyszłości:

post-4159-0-11142100-1416301224_thumb.jpg

Myślę że rysunek wszystko obrazuje .Na podstawie są magnesy na deskorolce też,są one zwrócone do siebie tymi samymi biegunami .teoretycznie powinno działać ,a co wy o tym myślicie?jeżeli chodzi o wymiary to deskorolka powinna mieć ok 6cm.

Opublikowano

Magnesy mają N i S :D Próbowaliśmy coś takiego z geomagnetyków. W pewnym momencie zaczyna być problem z magnesami w podstawie. Nie dadzą się ot tak ustawiać. Generują silne pole magnetyczne i odpychają się wzajemnie. Do tego nie deskorolka, a dysk. Inaczej od razu odwraca na plecy.

Opublikowano

teoretycznie powinno działać 

praktycznie nie ma prawa ;) zagadnienie jest trudniejsze niż się wydaje. To już może lepiej zrobić lewitator magnetyczny?

P.S: gdybyś miał dostęp do ciekłego azotu to mógłbyś zademonstrować prawdziwą lewitacje. Mocno schłodzony magnes neodymowy potrafi lewitować nad drugim magnesem. Jest zablokowany w przestrzeni. Możesz go dowolnie ustawić i pozostaje on w tej pozycji. Zapewne każdy to już widział na yt. 

Opublikowano

Na fizykę bardzo efektowny jest pokaz oddawania energii podczas rozprężania na przykładzie produkcji suchego lodu. Bez problemu wypożyczysz gaśnicę śniegową w punkcie ich nabijania. Huk, dym i biały śnieg do gęstej szmaty. Na końcu można zaserwować dymiące drinki.  

Opublikowano

Dokonałem wyboru zrobię silnik stirlinga jego budowa nie jest skomplikowana więc nie powinienem mieć żadnego problemu,Efekt końcowy pokaże w tym temacie może komuś w przyszłości się przyda.

Opublikowano

Moim zdaniem projekt jak najbardziej odpowiedni do wieku.

Wg jakiego projektu? Pochwal się na forum z budowy. Chociażby w dziale HP, czy modele redukcyjne.

Opublikowano

Najprostsze zaprzeczenie praw fizyki jest zbudowanie równi pochyłej  z dwóch listewek ułożonych pod kątem i "walec" sklejony z dwóch stożków.

Odpowiednio ułożony sam "jedzie do góry" dostałem za to pionę z fizy na koniec roku (chyba jedyną w moim życiu).

Muszę trochę wytężyć łepetynę to sobie przypomnę jeszcze parę takich "chwytów pod publikę" z fizyki.

Gdyby to była chemia to byśmy podziałali szerzej.

Opublikowano

Dokonałem wyboru zrobię silnik stirlinga jego budowa nie jest skomplikowana więc nie powinienem mieć żadnego problemu,Efekt końcowy pokaże w tym temacie może komuś w przyszłości się przyda.

W sieci jest pokazanych dużo modeli z silnikami Stirlinga, polecam tą stronę myfordboy blog and online resources. Jest tam opisana budowa i są dostępne plany silnika LTD Stirling i E Z Stirling. Sam kiedyś z ciekawości wykonałem w/w silniki.

http://vimeo.com/72173644 

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.