AndyCopter Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Zastanawie mnie, dlaczego nie korzysta się z RSSI w tym odbiorniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Latający FPV z osd korzystają. I w tym i w innych odbiornikach do Turnigy. Masz pomysł jak ja, szary latacz bez telemetrii, mam używać tego sygnału w locie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Interesują mnie dwie sprawy: - odczyt RSSI w OSD, - pomiar RSSI przy doborze anten. Ale podobno w tym odbiorniku "nie ma takiej opcji" - tyle mogę przeczytać na polskich forach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufik Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=923419&page=16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=923419&page=16 Dzięki, czytałem to już wcześniej. Jak również tu http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1316636&page=2 jednak jest drobna rozbieżność z dokumentacją układu A7105 z przedstawioną tam tabelą dB/mV. Wg producenta, kondensator użyty na wyprowadzeniu Pin1 służy do kompensowania szybko zmieniających się wartości dla wzmacniacza różnicowego wewnątrz układu do wskazywania wartości napięciowo dla VCO aby z kolei ADC poprawnie potrafił odczytać uśredniane wartości a nie do bezpośredniego (zewnętrznego) odczytu RSSI. Ponadto, wzór z dokumentacji układu A7105 na obliczanie tej wartośc: ADC output value for RSSI measurement [voltage] = 1,2 * ADC[7:0] / 256 V. gdzie ADC[7:0] to wartość z rejestru RSSI Threshold Register pod adresem 1Dh. Pozostanie zrobić wieczorem porównanie obliczeń z pomiarami na odbiornikach. Przydał by mi się także jakiś sposób, aby porównać pomiar zewnętrzny z rzeczywistymi danymi z mikroprocesora. Ale na to na razie nie mam pomysłu. Podczas samego lotu, wystarczy mi wiedza o trzech poziomach wartości: doskonała łączność, słaba, ryzyko utraty linku. Natomiast do pomiarowania precyzyjnego "w układzie" przydała by mi się tu rzeczywista wiedza o jakości linku podczas dobierania anten. Czytając forumowe wpisy typu "a u mnie to działa" jest dla mnie niewystarczające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Przeprowadziłem testy z jedną i z dwoma antenami w odbiorniku. Dla układu z dwoma antenami, anteny ułożone w literę T. Testowane "odległości" nadajnik-odbiornik, dla zróżnicowania poziomu sygnału: lokalizacja 1 [L1].1m lokalizacja 2 [L2] 10m (w oddzielnym pomieszczeniu nadajnik-odbiornik) lokalizacja 3 [L3] 10m z tłumikiem w torze nadawczym - aparatura umieszczona w worku z folii aluminiowej (w oddzielnym pomieszczeniu nadajnik-odbiornik) Wg obliczeń podanych przez producenta, powinienem spodziewać się napięć w przedziale 0,0047V - 1,2V. Pomiary. Przy wyłączonej aparaturze, odczytane napięcie to 850mV. Dla odbiornika z pojedynczą anteną (uśrednione 5 pomiarów): L1 - 1025mV L2 - 1070mV L3 - 1134mV Dla odbiornika z podwójną anteną (uśrednione 5 pomiarów): L1 - 1025mV L2 - 1050mV L3 - 1128mV Pozostaje ustalić, co to oznacza i jak tego użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Zrób, jeżeli możesz następujące badanie. Antena w max odległości z tłumieniem ustawiona || i T względem anteny nadajnika. Oraz badanie jak wycelujesz czubkiem nadajnika w odbiornik. Powinieneś mieć dużo większe skoki pokazujące straty sygnału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Wykonałem także sprawdzenie dla ustawionych równolegle || jak i pod kątem 90st w literę V. Dla ustawionych pod kątem 90st wynik zbliżony do ustawienia jak dla litery T. Natomiast dla ustawionych obu równolegle, wynik w L2 i L3 był średnio o 10mV (+-2mV) większy niż przy pojedynczej antenie. I to akurat nie powinno być zaskoczeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Wnioski z przeprowadzonych testów nie są zbyt optymistyczne. Abstrahując od możliwości jakie daje wykorzystanie RSSI w tym odbiorniku czy w każdym innym, wymagające zaawansowanej przeróbki odbiornika jest mocno ryzykowne. Pomiędzy kondensatorem a pinem 1 w układzie, jest zaledwie 1mm odstępu, gdzie należy przylutować przewód. Jak na razie, dość wątpliwym dla mnie jest także wykorzystanie tego sygnału. W dwu odbiornikach jakie posiadam, dane są rozbieżne. Z pewnością natomiast, przeróbka toru antenowego jaka jest zaprezentowana na rcgroup, daje zysk energetyczny, jednak nie jest to czynność do wykonania dla każdego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi