AndyCopter Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zastanawie mnie, dlaczego nie korzysta się z RSSI w tym odbiorniku.
PK999 Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 Latający FPV z osd korzystają. I w tym i w innych odbiornikach do Turnigy. Masz pomysł jak ja, szary latacz bez telemetrii, mam używać tego sygnału w locie?
AndyCopter Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Opublikowano 18 Listopada 2014 Interesują mnie dwie sprawy: - odczyt RSSI w OSD, - pomiar RSSI przy doborze anten. Ale podobno w tym odbiorniku "nie ma takiej opcji" - tyle mogę przeczytać na polskich forach.
bart07 Opublikowano 18 Listopada 2014 Opublikowano 18 Listopada 2014 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=923419&page=16
AndyCopter Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Opublikowano 18 Listopada 2014 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=923419&page=16 Dzięki, czytałem to już wcześniej. Jak również tu http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1316636&page=2 jednak jest drobna rozbieżność z dokumentacją układu A7105 z przedstawioną tam tabelą dB/mV. Wg producenta, kondensator użyty na wyprowadzeniu Pin1 służy do kompensowania szybko zmieniających się wartości dla wzmacniacza różnicowego wewnątrz układu do wskazywania wartości napięciowo dla VCO aby z kolei ADC poprawnie potrafił odczytać uśredniane wartości a nie do bezpośredniego (zewnętrznego) odczytu RSSI. Ponadto, wzór z dokumentacji układu A7105 na obliczanie tej wartośc: ADC output value for RSSI measurement [voltage] = 1,2 * ADC[7:0] / 256 V. gdzie ADC[7:0] to wartość z rejestru RSSI Threshold Register pod adresem 1Dh. Pozostanie zrobić wieczorem porównanie obliczeń z pomiarami na odbiornikach. Przydał by mi się także jakiś sposób, aby porównać pomiar zewnętrzny z rzeczywistymi danymi z mikroprocesora. Ale na to na razie nie mam pomysłu. Podczas samego lotu, wystarczy mi wiedza o trzech poziomach wartości: doskonała łączność, słaba, ryzyko utraty linku. Natomiast do pomiarowania precyzyjnego "w układzie" przydała by mi się tu rzeczywista wiedza o jakości linku podczas dobierania anten. Czytając forumowe wpisy typu "a u mnie to działa" jest dla mnie niewystarczające
AndyCopter Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Opublikowano 19 Listopada 2014 Przeprowadziłem testy z jedną i z dwoma antenami w odbiorniku. Dla układu z dwoma antenami, anteny ułożone w literę T. Testowane "odległości" nadajnik-odbiornik, dla zróżnicowania poziomu sygnału: lokalizacja 1 [L1].1m lokalizacja 2 [L2] 10m (w oddzielnym pomieszczeniu nadajnik-odbiornik) lokalizacja 3 [L3] 10m z tłumikiem w torze nadawczym - aparatura umieszczona w worku z folii aluminiowej (w oddzielnym pomieszczeniu nadajnik-odbiornik) Wg obliczeń podanych przez producenta, powinienem spodziewać się napięć w przedziale 0,0047V - 1,2V. Pomiary. Przy wyłączonej aparaturze, odczytane napięcie to 850mV. Dla odbiornika z pojedynczą anteną (uśrednione 5 pomiarów): L1 - 1025mV L2 - 1070mV L3 - 1134mV Dla odbiornika z podwójną anteną (uśrednione 5 pomiarów): L1 - 1025mV L2 - 1050mV L3 - 1128mV Pozostaje ustalić, co to oznacza i jak tego użyć.
bart07 Opublikowano 19 Listopada 2014 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zrób, jeżeli możesz następujące badanie. Antena w max odległości z tłumieniem ustawiona || i T względem anteny nadajnika. Oraz badanie jak wycelujesz czubkiem nadajnika w odbiornik. Powinieneś mieć dużo większe skoki pokazujące straty sygnału.
AndyCopter Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Opublikowano 19 Listopada 2014 Wykonałem także sprawdzenie dla ustawionych równolegle || jak i pod kątem 90st w literę V. Dla ustawionych pod kątem 90st wynik zbliżony do ustawienia jak dla litery T. Natomiast dla ustawionych obu równolegle, wynik w L2 i L3 był średnio o 10mV (+-2mV) większy niż przy pojedynczej antenie. I to akurat nie powinno być zaskoczeniem
AndyCopter Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Opublikowano 19 Listopada 2014 Wnioski z przeprowadzonych testów nie są zbyt optymistyczne. Abstrahując od możliwości jakie daje wykorzystanie RSSI w tym odbiorniku czy w każdym innym, wymagające zaawansowanej przeróbki odbiornika jest mocno ryzykowne. Pomiędzy kondensatorem a pinem 1 w układzie, jest zaledwie 1mm odstępu, gdzie należy przylutować przewód. Jak na razie, dość wątpliwym dla mnie jest także wykorzystanie tego sygnału. W dwu odbiornikach jakie posiadam, dane są rozbieżne. Z pewnością natomiast, przeróbka toru antenowego jaka jest zaprezentowana na rcgroup, daje zysk energetyczny, jednak nie jest to czynność do wykonania dla każdego.
Rekomendowane odpowiedzi