Andych Opublikowano 29 Września 2008 Opublikowano 29 Września 2008 Spectrum tak jakby odstaje od innych firm z ilością kanałów w swoich modułach. A dlaczego? Nie mam czasu teraz dokładnie sprawdzać, ale i Spektrum i Futaba zdaje się, że mają odbiorniki 12 kanałowe.
olo Opublikowano 29 Września 2008 Opublikowano 29 Września 2008 Futaba ma max. 12 kanałów proporcjonalnych+2 przełączające czyli prawie 14 to wiem na pewno. W odbiornikach Futaby nie da się przebierać w dodatku jeden trochę sknocili Chodzi mi o R6014FS o ile dobrze zrozumiałem jest w nim obniżone napięcie sygnału sterującego do serwa co objawia się tym że nie wszystkie serwa pracują z tym odbiornikiem. Dokładnie to nie na wszystkich dostępnych kanałach odbiornika.
samolocik Opublikowano 29 Września 2008 Opublikowano 29 Września 2008 Futabę od jakiegoś czasu oferują w www.modele.sklep.pl ale rzeczywiście odbiorniki choć lekkie są dość spore np. 42x28x9,5 i drogie: Futaba - R-6014 FS 2,4 GHZ FASST 595 PLN, Futaba - R-603 FS 2,4 GHZ FHSS 346 PLN, Futaba - R-608 FS 2,4 GHZ FASST 419 PLN, Futaba - R-617 FS 2,4 GHZ FASST(7ch) 279 PLN. Nadajnik 2,4GHz chciałbym zakupić jako drugi po 35MHz wyłącznie dlatego, że zdarza mi się latać w rejonach, gdzie są zakłócenia. Jako główny nadal będzie 35MHz przynajmniej do jego śmierci technicznej. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Pozdrawiam Piotr
kojot Opublikowano 29 Września 2008 Opublikowano 29 Września 2008 Pamiętaj, że jeżeli masz nadajnik z wymiennym modułem, po prostu możesz wymienić moduł lub używać ich wymiennie. W hobbycity odbiornik i moduł Assana kosztują ok. 100$
diem Opublikowano 29 Września 2008 Opublikowano 29 Września 2008 Samolociku biorac pod uwage ze wiekszosc kupilo osprzet 2.4 za granica to podawanie polskich cen nie ma sensu. link do rc711.com Cena 14 kanalowego odbiornika to 197$. Ah, padlo pytanie kto uzywa Futaby - ja mam 6EX 2.4
Mars_2000 Opublikowano 29 Września 2008 Opublikowano 29 Września 2008 A ja już piszę list do Św. Mikołaja o kopertę z wkładką, bo wielce interesującą wydaje się być szykowana premiera modułu i odbiorników Jeti Duplex i chyba z wszystkich oferowanych systemów 2.4 GHz na rynku, tę będę chciał zakupić. Trochę szczegółów jest tu: http://jetimodel.com/eng/hlavnien.htm Ceny (na razie chyba orientacyjne, bo nigdzie nie znalazłem oficjalnego cennika): 4-o kanałowy odbiornik - 1290Kč 6-o kanałowy - 1590Kč 8-o kanałowy - 1890Kč Universal module to the transmitter antennas, including (TU) - 1999Kč! Module exchange for FUTABA, HITEC (TF) - 2290Kč Module exchange for Graupner (TG) - 2290Kč Programmer JETI BOX - 690Kč
stawoj Opublikowano 30 Września 2008 Opublikowano 30 Września 2008 To ja tez moze dodam swoje dwa grosze. Antene w nadajniku najlepiej ustawic bokiem. Nie ma byc postawiona do gory jak to mnie chcial pouczyc modelarz wczoraj szkoda , że go nie posłuchałes bo jesteś w błędzie http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=118762#118762
Czaro Opublikowano 30 Września 2008 Opublikowano 30 Września 2008 No to mamy starcie dwóch zawodowców Ciekawe co z tego wyniknie. Prosimy tylko o merytoryczną dyskusję, bez osobistych wycieczek i usczypliwości!
diem Opublikowano 30 Września 2008 Opublikowano 30 Września 2008 szkoda , że go nie posłuchałes bo jesteś w błędzie http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=118762#118762 Drogi kolego. Ja rowniez zajmuje sie sieciami WIFI i wciaz podtrzymuje to ze dane ustawienie jest najbardziej OPTYMALNE. Policz to jeszcze raz dla 30 stopni ktore podales. Ustaw antene tak by nie trzeba zmieniac jej polozenia gdy model przelatuje od 10m do 500m wysokosci i znajduje sie 200m od Ciebie, bez zadnych wygibasow i podnoszenia nadajnika. Z ustawieniem anteny bokiem mam do dyspozycji 60 stopni w poziomie i pelny zasieg w pionie. Obracam sie oczywiscie jak kazdy normalny modelarz w miare prosto w stosunku do modelu wiec 60 stopni w poziomie zupelnie mi wystarczy. Anten odbiornika nie licze bo to dwie sztuki po 2dbi wiec daja pelny zasieg przy dobrym ustawieniu.
darek.3333 Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 Witam wszystkich Dzięki za długi i pouczający wątek. Dowiedziałem się o plusach i minusach. Jako że moja zabytkowa aparatura (mam dwie SIMPROP) zakupiona z modelami na allegro nie działa prawidłowo powyżej 10m zasięgu i tak musiałem zakupić nową. Po Waszej dyskusji doszedłem do wniosku iż 2,4 GHz. Wybrałem Futabę z prozaicznego powodu gdyż kolega z lotniska na Celulozy tez zakupił takową a ja mam nadzieję , że mnie trochę pouczy kablem trener - uczeń... (marzenie początkującego...). Dziś wieczorem otwieram paczkę z aparaturą i wtedy dopiero zaczną się pytania... pozdrawiam - Darek
Ładziak Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 wielce interesującą wydaje się być szykowana premiera modułu i odbiorników Jeti Duplex i chyba z wszystkich oferowanych systemów 2.4 GHz na rynku, tę będę chciał zakupić. Już są!: http://nastik.pl/advanced_search_result.php?keywords=jeti+duplex
Andych Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 Oferta bardzo dobra, szczególnie dla nadajników bez wymiennych modułów, dla których jest moduł nadawczy JETI TU. Odbiorniki w przeciętnej cenie, podobnej do oferty Spektrum kupowanej, w HK lub Ebay.
cobra Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 Bardzo fajny i rozbudowany system. Gdybym nie przeszedł już całkowicie na ASSANA (2 nadajniki i z 10 odbiorników), wszedłbym w to, mimo droższych odbiorników. Poza tym, tak mentalnie, bliżej mi jakoś do produktów naszych sąsiadów.
diem Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 No i najwazniejsza cecha ktora moim zdaniem deklasuje wszystkie inne, zreszta chyba juz pisalem ze tego brakuje kazdemu dotychczasowemu systemowi. Wbudowany w moduly nadawcze alarm, wlaczany sygnalem z odbiornika, informuje o niebezpiecznych sytuacjach (slaby sygnal, niski poziom baterii zasilajcej odbiornik itp.)
sigreg Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 Witam, Transmisja dwukierunkowa, informacja o sile sygnalu ... to juz deklasuje konkurencje. No coz, kupilem kilka miesiecy temu spektrum, z niecierpliwoscia czekam na opisy jak system Jeti sie sprawuje. Spektrum zawsze mozna sprzedac Grzesiek
arki Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 witam paczka z Duplexsem dotarla w wtorek lecz nie mialem okazji polatac jak sie pogoda zrobi to sobota lub niedziela dam znac jak to sie ma do assana
arki Opublikowano 18 Października 2008 Opublikowano 18 Października 2008 witam i po sobocie wialo lecz loty sie odbyly i jak narazie wszystko jest OK :roll:
darek.3333 Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 Przeczytałem dość wnikliwie całą informację zawartą w tym wątku. Zakupiłem aparaturę Futabę 6EX 2,4GHz i jak na razie nie miałem z nią problemów. Dziś jednak spotkałem grono zwolenników 35MHz. Podobno widzieli testy , gdzie na laptopie wyświetlana była informacja o odbieranym sygnale. Podczas manewrów , gdy model "przykrył" anteny ogonem sygnał zanikł. Podobno za kępą drzew też sygnał zanika. A podobno nieraz im się zdarza latać za kępą drzew. Darek
cobra Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 Co do tej kępy drzew to może być prawda. Kto jednak lata za drzewami :crazy:? A może za domami też latają? "Przykrywanie" sygnału przez ogon modelu to bzdura (chyba, że blachą kryty ). Tu prawdopodobną przyczyną było złe rozmieszczenie anten. Dwa dipole można ustawić tak, aby nie było martwych stref.
diem Opublikowano 9 Listopada 2008 Opublikowano 9 Listopada 2008 Darku pisz o wlasnych odczuciach i utratach zasiegu, nie ma sensu sluchac posiadaczy 35mhz co sadza o 2.4ghz. Skoro na urzadzeniu B/G chwycili sygnal aparatury to prosze zapytaj jaka to aparatura. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.