TeBe Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 W pewnym projekcie chciałbym umieścić silnik tak, że konieczne jest przedłużenie wału o jakieś 15cm. W sensie mechanicznym wiem jak to powinno wyglądać, natomiast tu proszę Kolegów o podpowiedź, jak to zrobić z dostępnych na rynku elementów, może ktoś już robił coś takiego? Silnik ma wał o średnicy 5mm, mocowanie piasty śmigła potrzebuję odsunąć o jakieś 15cm, bez zmiany osi. Czyli potrzebuję jakąś przedłużkę i nowe podparcie pod śmigło. Nie obraziłbym się, gdyby przedłużka miała przegub elastyczny, nie musiałbym się martwić o idealne osiowanie. Intuicyjnie czuję, że Koledzy wodni mają większe doświadczenie w tym temacie, więc pytam i z góry dziękuję za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Dobrym pomysłem jest: http://www.topmodelcz.cz/index.php?PHPSESSID=nv69rl8t0kktp9pe7d2es11f54&desktop_back=eshop&action_back=zbozi_detail&id_back=6629&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=6630 Tak przedłuża się napęd śmigła w motoszybowcach o wąskich kadłubach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam, może o coś takiego chodzi http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/LODZIE/Akcesoria-do-budowy-lodzi/Kardany/GRAUPNER-3382-KUPPLUNGBUCHSE.html Kolega z forum może zapewne zrobić dowolna długość jak i z różnymi otworami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 O to mi własnie chodziło, Pawle. Tylko zapewne nie 4/4 tylko 5/5, do tego jeszcze muszę znaleźć wałek 5mm odpowiedniej długości z gwintem M5 na jednym końcu. I łożysko podpierające przy śmigle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Takie za ciężkie? http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/LODZIE/Akcesoria-do-budowy-lodzi/Waly-napedowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/LODZIE/Akcesoria-do-budowy-lodzi/Waly-napedowe/Wal-oslash5-M5-300-mm-MP-JET.html?pa=2 Ten byłby dobry, tylko za długi. Nie wiem, jak on jest wykonany i czy da się go jakoś skrócić do 150mm. Ktoś to ma i może powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 No nie bardzo, bo on początku i końcu wału ma łożyska ślizgowe. Musiałbyś je wydłubać-wybić i wcisnąć, tam gdzie Ci potrzeba. Mnie się udało pod śrubę motorówki, wszystko było ok. Wysłałem Ci pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Sprzęgło sztywne 5mm/5mm blokowane brokami do połączenia wału z ośką silnika. Rurka aluminiowa o średnicy wew 14mm jako obudowa wału. Do niej łożyska 5x14x5 ( 605ZZ ) Pręt stalowy 5mm nagwintować po jednej stronie - dociąć do potrzebnej długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Przerabialem szybowca na elektro. Wal mial 17 cm, do podparcia walu w przedniej czesci kadluba, uzylem tarczy lozyskowej, tej od strony komutatora od starego silnika szczotkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teos Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 W skrzydełku Xeno Multiplexa jest tak śmigło od silnika odsunięte, może byś skopiował to rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dziękuję wszystkim za pomoc, już wiem co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi