razor Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Witam, pytanie nietypowe, nie do końca związane z modelami, ale z warsztatem tak chcę coś zrobić z kompozytu (tkanina szklana + żywica epoksydowa (żółtawa niestety) ) chcę żeby było to w różnych kolorach. Jak to zrobić? dodawać jakąś farbę/pigment do żywicy ? jaką ? a może inaczej ? no i w niewielkich ilościach mnie te farby interesują (co by nie kupować kilku puszek po 50pln), utrata wytrzymałości mi nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Wybór pigmentów do żywic jest spory. http://www.syntetyk.eu/pigmenty.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 dzięki za linka. boję się że stamtąd nie zdążę już kupić (i cen nie podali). a jakieś mniej profesjonalne zabarwienia? farby akrylowe czy inne dadzą radę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Idź do sklepu z artykułami papierniczymi i dodaj odrobinę "plakatówki" do żywicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 W dowolnej castoramie pigmenty do farb (do żywic też się nadają ).Sprawdziłem -działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Biel cynkowa najlepszy barwnik na biało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 o, właśnie o takie chodziło (które w małych tubkach kupię w papierniczym ), spróbuję z plakatówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Plakatówką nie. Jest to farba wodna. Nie mozesz jej użyć. Biel cynkową zastosuj w proszku. Nieźle zabarwisz też żywicę dowolną farbą nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 to żadna farba z papierniczego (lub modelarskiego, ale w małych pojemnikach) nie zadziała ? akrylowa ? albo olejna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Chciałeś ... "mniej profesjonalne zabarwienie", więc napisałem co możesz zrobić. Plakatówka zabarwi żywicę... żywica wyschnie, a jak dodasz jej odrobinę, to spoina będzie wytrzymała. Pozdrawiam, Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 to żadna farba z papierniczego (lub modelarskiego, ale w małych pojemnikach) nie zadziała ? akrylowa ? albo olejna ? Zwykłą akwarelową dokładnie rozdrobnij na proszek i dodaj do żywicy. Możesz tak zrobić również z plakatówką, jeśli wysuszysz ją wcześniej w piekarniku. Wytrzymałość i jakośc koloru co prawda nie będzie taka jak dla profesjonalnych pigmentów do żywic, ale może Ci to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 tak tak, chodzi o takie proste zabarwienie. o, może akwarelę spróbuję - za kilkanaście PLNów od razu kilkanaście kolorów. może i plakatówkę zdążę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi