Krzako Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witam. Dzisiaj stałem się posiadaczem nowiutkiej aparatury mx-12. Niestety nie mam ładowarki do tego akumulatora, ale z boku jest wejscie na zasilacz. mam 3 pytanka odnośnie tego wejścia: 1) Czy ładowanie w ten sposób jest bezpiecznie ?? 2) Jakiego mam użyć zasilacza ?? 3) ile mam ładować ?? Pozdrawam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Co do pkt1) to tutaj ciężko powiedziec ja zawsze wole wyjąć pakiet. pkt2) Najlepiej łądowarki odpowiedniej , a bardziej szczegółowo to poiwedz ile tam jest ogniw pkt3) jest gdzeiś wzór, ale mneij więcej 14h prądem 0,1C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 3) ile mam ładować ?? a jakie te akmulatorki mają pojemnosc mAh ? gratuluje aparaturki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Jest to akumulator typu NiMH, który składa się z 8 ogniw (9,6V) o pojemności 1700 mAh. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Jaką lądowarkę zamierzasz kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 w chwili obecnej jeszcze nie wiem. ja poprostu chciałbym polatać sobie moim dragon flyem na tej aparaturce.. a nie mogę jej uruchomić bo mi pika i pisze Low Batery .. Dlatego pytam się czy można do niej podłączyć zwykly zasilacz... bo jest w tej aparature gniazdo pod zasilacz. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Myśle ze mozesz tylko uważaj na + i - oraz na prad - 300mah powinno być oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Graupner/JR ma inne wyjścia! Tj. plus jest zamieniony z minusem! Trza było by w uniwersalnej ładowarce/zasilaczu kabelki zamienić. Oryginalna ładowarka ma parametry: 12V 150mA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 A ja proponuję jednak dobrą ładowarkę, bo nowe radio to nowy pakiet który należałoby uformować. Graupner z tego co wiem ma minus "w środku" wtyczki. Sprawdzę wieczorem jak z zajęć wrócę. P.S. to NIE JEST gniazdo pod zasilacz tylko właśnie pod ładowarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Hmm 150 mah ?? Pamietam czasy gdzie pradem 150mah ładowało sie akkumulatorek AA 800mah NiCd i to cała noc ... I sie potrafiło nienaładować ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Hmm 150 mah ?? Pamietam czasy gdzie pradem 150mah ładowało sie akkumulatorek AA 800mah NiCd i to cała noc ... I sie potrafiło nienaładować ... Na jak mogło sie naładować jek 150mah to nie jest prąd ?? w sumie ciężko powiedzieć co to jest. Z doświadczenia wiem ze pewnie chciałeś napisać ......hmmm ma 2 przypuszczenia jedno bardizej trafne 150mA, ale czy chodziło ci mozę też o 150mAh, Ale ładowakra przecież nie ma pojemności Poprawcie sie z tymi jednostkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 wie ktoś można gdzie można kupić ładowarke to tego własnie pakietu ?? najlepiej graupnera, żebym na 100% nie podłączył z odwrotną polaryzacją. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Marcinie, polecam przeczytanie instrukcji, która sugeruje ładowanie prądem 170mA w standardowym cyklu 14 godzinnym. W innym miejscu instrukcja dopuszcza prąd 500mA po uformowaniu akumulatorów, ale przy zastosowaniu przyzwoitych ładowarek. Gniazdo rzeczywiście ma inne połączenie niż np Hitec czy Sanwa ( minus jest w środku). Nie wiem na jakim etapie wiadomości z fizyki jesteś, ale w uproszczeniu radzę - nie eksperymentuj z przypadkowymi zasilaczami, chyba, że jesteś w stanie zmierzyć ich parametry pracy.Zasilacz to nie ładowarka!!! Możesz naładować akumulatory ładowarką z innego nadajnika dostosowując czas ładowania do prądu ładowarki, pamiętaj jednak o właściwej polaryzacjo wtyczki. Moje aku ładuję impulsowym HOELTEREM przy prądzie 200 mA nie wyjmując aku z nadajnika i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 polecam przeczytanie instrukcji, która sugeruje ładowanie prądem 170mA w standardowym cyklu 14 godzinnym. Czy czasem 14 godzin to nie zadużo ? 1700mAh / 170mA = 10h. Co to jest ten impulsowy HOELTER ? Mógłbym prosić o jakieś linki ?? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 To nie za dużo, bowiem sprawność ładowania nigdy nie jest stuprocentowa. Uformowany , dobrej jakości akumulator przy prądzie 0,1C nie ulegnie uszkodzeniu nawt po przeładowaniu o kilka procent ( nadmiar energii zamieni się w ciepło). Przy większych prądach trzeba używać już ładowarek potrafiących wyłapać moment zmiany napięcia po naładowaniu (tzw. układ delta peak). Poza tym akumulatory w nadajnikach to nie wysokopradowe jednostki jakie stosuje się do zasilania napędów elektrycznych i jako takie nie specjalnie lubią szybkie ładowanie wysokim prądem. HOELTER to producent ładowarki, którą używam do pakietów NiCd a ostatnio NiMH od 20 lat.....więc z tym linkiem to raczej trudno będzie bo musiałby prowadzić do... muzeum techniki. Napisz czym dysponujesz do ładowania akumulatorów, jeśli takich wogóle używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Wzór na ładowanie pakietu to pojemność akumulatora:prąd ładowarki*1,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ostatnio w necie czytałęm przy okazji szukania ogniw do zasilania odbiornika. Iż ogniwa Ni-Cd moga być podłaczone 24h 365dni w roku pod ładowarke o prądzie 0,1C i nie traca na pojemności. Tą nadmiarową energie zamieniają w ciepło które przy prądzie 0,1C są w stanei łątwo oddać na zewnatrz eprzez swoją obudowe. Nazwali ze jest to prąd podtrzymania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Napisz czym dysponujesz do ładowania akumulatorów, jeśli takich wogóle używasz. w chiwli obecnej nie dysponuję żadną ładowarką, nielicząc dwóch nocnych (jedna od dragon fly , a druga od pakietu samochodowego). Niestety posiadają one napięcie zaledwie 9V, więc nimi nie naładuje tego pakietu. Czytałem, że napięcie ładowarki musi być większe o około 10% od pakietu. Jeśli ktoś wie gdzie można kupić dość tanio ładowarkę którą moge naładować mój pakiet od apratury to bardzo proszę o linka. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Nikt nie podkreśla że tzw "wzory" C*1.4/A dotyczą prądu ładowania C/10! Firmową ładowarką ładuję ok 20 godzin. Pakiet jest pełny. A z formowaniem nie przesadzajmy, sam się uformuje po 3-5 cyklach(aparaturą latamy ile się da, tj. maksymalnie do alarmu). Owszem NiCd i z tego co wiem też NiMH. Możemy mieć podpięte pod ładowarkę 24h/7 dni. Przy prądzie C/10. Jest też bonus. Jeśli ładujemy przez 20-24 godziny C/10, Prócz pełnego naładowania, dostaniemy wyrównane napięcia na ogniwach. Dlaczego? Nabite ogniwa się nie przeładują, a te niedoładowane doładują. Ot taki "gratis" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Może taka ? http://mixmodel.esco.pl/product_info.php?products_id=536 43 zł + koszt przesyłki czy za drogo ? ps. Tiger podał lepszy link różnica w cenie minimalna i org. Graupner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.