idfx Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Witam ! W okresie lata zakupiłem żywicę + utw. L285. Nie pamiętam poprzedniego zamówienia, ale w tym utwardzacz przyszedł dziwnie zabarwiony na niebiesko. Po laminowaniu jednak wszystko było ładne i przezroczyste a barwa "zeszła" pewnie w wyniku jakiejś reakcji. Po tym okresie komplet był przechowywany w "działkowych" warunkach, więc lato 25 - 30 stopni i w ostatnim okresie tem. około -2 do + 10 stopni. Postanowiłem znów nałożyć laminat. Utwardzacz był dużo bardziej niebieski niż w lato - bardzo ciemno niebieski. Po nałożeniu proporcji 100:40 i wykonaniu laminatu z czterech warstw białej tkaniny szklanej, nałożonego na białe "tło" (EPO) niby wszystko poszło dobrze, zeszlifowałem poczekałem i obecnie po kilku dniach laminat przybiera barwę sraczkowato zieloną (już wyschnięty i twardy). Nie wygląda to jakoś super ładnie i teraz się zaczynam zastanawiać czy już w trakcie zakupu dostałem skopany utwardzacz czy to kwestia przechowywania (piwnica bez dostępu światła słonecznego). Prosiłbym bardziej doświadczonych o radę i podpowiedzi jak uniknąć podobnej przygody na przyszłość .. Dziękuję i pozdrawiam ! Kacper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Wygląda to na wadliwy towar. Zdarzyło mi się, że zywica mętniała przybierając blado-żółtawy odcień i po wysuszeniu była nieprzeźroczysta. Kolor niebieski to raczej źle wróży. http://www.swiat-kompozytow.pl/karty-techniczne/MGS%20L285.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Wszystko jest w porządku. On po prostu jest niebieski. Zawsze taki dostaję i to z różnych sklepów. Zapewne zalezy to od typu utwardzacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Bardzo ciekaw jestem jakiego typu utwardzacz używacie, że posiada niebieskie zabarwienie Nawet jeśli zacznie się krystalizować lub mętnieć, przed użyciem podgrzewa się go w kąpieli, powinien być wówczas przeźroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Dziwne bo zawsze zamawialem ten sam komplet z modelemax i po wyschnięciu było idealnie przezroczyste a teraz się zrobiła "kupa" .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Slawek ma racje. Do l285 ma lekko niebieskie zabarwienie Ja tez taki zawsze mialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 i ostatecznie laminat jest zielony a nie niebieski .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 To od światła i nie wpływa na jakość utwardzacza. Sprawdzone empirycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Nie jestem tak pewien czy to od światła. Resztki tej żywicy użyłem do zrobienia "wylewki" w asw28, i z pewnością nie była to barwa zielonkawa. A utwardzacz, mimo że był już dość stary, nie miał barwy niebieskiej. Możliwe, że to jakiś rodzaj utwardzacza, z którym się nie zetknąłem dotąd. Kacper, czy przed użyciem-zmieszaniem, dokładnie podgrzałeś i wymieszałeś utwardzacz i żywicę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Dokladnie wymieszalem, ale nie podgrzewalem. Stało dobre 24 h w temp. pokojowej około 24 stopnie zanim się zabralem za robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kacper-tak ma byc. Wszystko dobrze zrobiles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Khmmmm ... Ok, powiedzmy ze mnie pocieszyles, ale do tej pory zawsze mi laminaty przezroczyste a nie barwne wychodzily, nawet na tym niebieskawym utwardzaczu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Lekko niebieskie zawsze były - te co ja uzywalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 a gdybym ten co wyszedł lekko zielonkawy delikatnie zmatowil to czym to można teraz ładnie na biało pomalowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Choc ciemnogranatowym to utwardzacz mi sie jeszcze nie zrobił a laminat teraz jest ok? Czy moze jakis miękki czy łuszczący? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Jest ok, szlifuje sie tez elegancko tylko z upływem czasu delikatnie ciemnieje i wpada właśnie w ta zielen. ooo, a tak wygląda obecnie utwardzacz .. w lato wydaje mi się, że był połowę jaśniejszy, niemal błękitny i nie zabarwiał laminatu : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zależy który utwardzacz kupujecie bo są i koloru pomarańczowego. Mają różne czasy działania, 24 godzinny jest właśnie piękny niebieski . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zależy który utwardzacz kupujecie bo są i koloru pomarańczowego. Mają różne czasy działania, 24 godzinny jest właśnie piękny niebieski . Dokladnie tak ja pamietam ze utwardzacze nr 285, 286 i 287 sa niebieskie a nr 500 (najszybszy) byl czerwony. Kolor utwardzacza znika w trakcie reakcji z zywica L285. Jedyne Kacper co mi przychodzi do glowy to faktycznie albo stary utw/zywica lub jakas wilgoc ktora mogla sie dostac do srodka w niewielkiej ilosci wplywajac widocznie na kolor i -mniej widocznie- na wytrzymalosc ktora powinna byc slabsza. Wilgoc mogla byc tez na modelu w materiale. Jakkolwiek -ja to bym wyrzucil do smieci i zanabyl nowy swiezy zestaw . Andy copter- widocznie nigdy nie pracowales z zywica L285 tutaj masz przykladowy utwardzacz do tej zywicy i jak widac nie jest przezroczysty: http://svsponline.co.uk/Scheufler-H286-Hardener.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ja np mam utwardzacz pomarańczowy na 15 minut, niestety nie znam symbolu. Dedykowany jest właśnie do żywic tej grupy. Kiedyś był do epidianów utwardzacz TFF na godzinę, też miał kolor pomarańczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Model był czysty, suchy itp. Zywica + utw. tutaj sie przyznam bez winy .. Mogłem się bardziej postarać o sezonowanie. Zapytalem bo zaskoczył mnie efekt, ktory wychodzi dopiero po kilkudziesięciu godzinach od laminowania (pelne utwardzenie 7 dni). Mam nauczkę, wywale w kosz i zadbam o to następnym razem. Dziękuje za udział w temacie i wszystkie podpowiedzi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi