Skocz do zawartości

Regulator napięcia Dualsky VR PRO DUO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi o ten regulator http://www.nastik.pl/regulator-napiecia-dualsky-liniowy-p-4448.html . Czy ktoś z Was go ma i wykorzystuje to, o czym napisał producent w materiałach reklamowych, tzn. do zasilania 10 serw, nawet 30 kg. Regulator ma 4 wyjścia prądowe do odbiornika i taką samą do serw. Czyli mogę zasilić 4 serwa bezpośrednio z pominięciem odbiornika, a z odbiornika podpiąć tylko sterowanie. A co z pozostałymi, teoretycznie 6 -oma serwami?

Opublikowano

Pisz do Kazka (od Vailanta ) on takie coś ma.

Kolega z lotniska też posiada to w akrobacie 2,2 m i lata już jakiś czas.

Generalnie podpinasz pod to 4 najbardziej prądożerne/mocne serwa a reszta prosto w odbiornik.

Opublikowano

Witam!
Ja mam zainstalowany od początki taki regulator w YAK -u 54 2.20  .
Sprawuje się rewelacyjnie. Podpięte tylko 4 najważniejsze serwa reszta idzie bezpośrednio w odbiornik.
Polecił mi mój kolega DJ.Tommy on również ma w SBACH-u 
Mam podpięte 2 x Dualsky 2200mAh. Po prostu beż zarzutów.

post-4298-0-60458900-1419621826_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję Rafał. Mam u siebie inne regulatory, np. we Flip'ie gdzie zasila elektronikę podłączoną pod odrębny akumulator, miałem w Spacewalker'ze gdzie odbiornik był zasilany poprzez dwie odrębne ścieżki. Ale żaden z nich nie jest reklamowany, że można nim zasilić 10 serw :) . Jakby regulator chciałby zostać powerbox'em :wub: .

Robert, rozumiem, że te cztery serwa masz włączone pod wyjścia prądowe regulatora, a sygnał z tych samych serw masz z odbiornika? Choć ze zdjęć wynika, że w wyjściach na serwa masz wpięte kompletne przewody (+, -, s).

Opublikowano

Warto pamiętać, że te deklarowane przez producenta 15A to nie w każdym przypadku. To zwykły regulator liniowy, więc zbijane napięcie jest najzwyczajniej w świecie zamienione w ciepło. Maksymalna wydzielana moc to 15W (lub 20W w przypadku wersji w wiartakiem). Dla napięcia wyjściowego ustawionego na 5V i zasilania 2S (teoretycznie ponad 8V, przynajmniej w początkowym okresie pracy naładowanych do pełna ogniw) bezpieczny prąd to jedynie 5A. Co nie zmiania faktu, że regulator sprawuje się poprawnie i zasila 5 cyfrowych serw 20kg.

Opublikowano

Robert, rozumiem, że te cztery serwa masz włączone pod wyjścia prądowe regulatora, a sygnał z tych samych serw masz z odbiornika? Choć ze zdjęć wynika, że w wyjściach na serwa masz wpięte kompletne przewody (+, -, s).

4 serwa pod regulator są podpięte i z regla {na fotce wyjścia} do odbiornika 

post-4298-0-84323200-1419635222_thumb.jpg

Opublikowano

Tak jak w instrukcji...
4serwa idą bezpośrednio do regulatora i te same serwa "wychodzą" z załączonymi do regulatora "przejściówkami" podłączamy do odbiornika. Reszta serw bezpośrednio do odbiornika.

Opublikowano

Witajcie,

mam nadzieję, że robas69 się nie pogniewa - ale chcę zapytać o podobny produkt a chyba szkoda miejsca na serwerze na kolejny podobny wątek.

Chodzi o regulator VR PRO Dualsky (bez Duo): http://en.dualsky.com/oldsite/pro_list_for.asp?sid=119&Keywords=VR%20Pro&id=657

W DUO można wpiąć do 4 serw (zakładamy, że tych najbardziej wymagających prądowo), ale w powyższym wogóle nie ma takich wejść.

Czyli podłączamy do niego baterię a regiel do odbiornika. W takim przypadku nie omijamy odbiornika, bo serwa wychodzą bezpośrednio z niego. Producent w materiałach reklamowych pisze o wsparciu do 6 serw o momencie do 30kg oczywiście przy uwzględnieniu wzoru, o którym pisał już BigBen.

O ile dobrze rozumiem, to jedyna jego funkcja to ewentualne obniżenie napiecą jak np. wepniemy Li-po 2S a chcemy mieć na serwach 6V?

Wąskim gardłem będzie i tak wtyczka i cienki kabelek, który wchodzi do odbiornika.... ile to może wytrzymać amperów i ile ewentualnie odbiornik. Zakładam, że im więcej kanałow tym wyższe A wytrzyma "wejście batt" w odbiorniku?

Tak ogólnie z materiałów jednego z producentów - serwo cyfrowe może pobrać do 2A. Zakłądając skrają akrobację, duże obciążenie powierzchni sterów niech np. 5 serw weźmie 10A - czy taki prąd wytrzyma 1 "wejście batt" w odbiorniku?

Na zdjęciach VR PRO widać, że ma on 2 wyjsćia stabilizowane - czy to zanczy, że można podłaczyć zasilanie do odbiornika w "wejsćie batt" i dodatkowy wolny kanał? I czy wtedy obciążenie prądowe odbiornika podzieli się na pół (bo wchodzi dwoma kablami do 2 różnych złączy)?

Nie jestem zbytnio elektrycznie uzdolniony, więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Michał, miałem taki w innym modelu. Akumulator (jeden) wpinany jest dwiema wtyczkami do regulatora, a dwa wyjścia wpinamy do dwóch kanałów odbiornika. W moim modelu był to Graupner GR 24, który już fabrycznie ma dwa kanały przeznaczone do zasilania. Miejmy nadzieję, że ścieżki są tam odpowiednio wzmocnione.

Opublikowano

Tomek, nie uwierzysz ale w sobotę chciałem rozebrać jeden z moich GR 24 żeby się o tym przekonać. W takim razie nie ma znaczenia, którą ścieżką pójdzie prąd bo i tak nie ma różnicy. A ja chciałem zmieniać przyporządkowanie kanałów żeby puścić lotki na 11 i 12 kanale zamiast 2 i 5 z fabrycznych ustawień.

Opublikowano

Panowie,

z RC Groups mam info, że np. jden z odbiorników jakich ja używam Spektrum AR 6200 przeniesie na zasilaniu 2A......

Skoro TeBe zrobił płytkę jest szansa, że u innych producentów jest podobnie.

Teoretycznie im więcej kanałów tym odbiornik powinien być mocniejszy.

Spektrum poradziło sobie z tym probleme, ale jakoś tak delikatnie mówiąc....drogawo.....

http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPMAR9110

30A ciągłego i 50A chwilowego obciążenia.

Opublikowano

Michał, nie widzę w opisie takich wartości obciążenia. Poza tym taka ilość prądu do przeniesienia przez taki odbiornik wydaje się nieprawdopodobna. Podobne rozwiązania, w niektórych odbiornikach ma Jeti. Jest odrębne, choć pojedyncze zasilanie przewodem zakończonym gniazdem mpx. Z tego co pamiętam to w opisach odbiorników nie ma informacji na temat możliwej wielkości obciążenia - http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_66_365&products_id=9839 , http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_66_365&products_id=8365 . Poza tym w ofercie mają Central Box'y do których wpinamy zasilanie i satelitarne odbiorniki. W naszych sklepach ich jednak nie widziałem i nie wiem jak się sprawdzają.

Opublikowano

Panowie,

z RC Groups mam info, że np. jden z odbiorników jakich ja używam Spektrum AR 6200 przeniesie na zasilaniu 2A......

Skoro TeBe zrobił płytkę jest szansa, że u innych producentów jest podobnie.

Teoretycznie im więcej kanałów tym odbiornik powinien być mocniejszy.

Spektrum poradziło sobie z tym probleme, ale jakoś tak delikatnie mówiąc....drogawo.....

http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPMAR9110

30A ciągłego i 50A chwilowego obciążenia.

Niestety to prawda.

Producenci skrzętnie ukrywają fakt, że pojedynczy pin zasilania w odbiorniku RC, zaprojektowany jest do obciążenia nie większego niż 2A.

Nawet specjalne podwójne zasilanie odbiornika - z dwu BEC, nie zawsze rozwiązuje problem obciążenia prądowego.

W modelach zużywających spore ilości prądu, niezbędne jest dokładne zaprojektowanie instalacji prądowej.

Opublikowano

Michał, nie widzę w opisie takich wartości obciążenia. Poza tym taka ilość prądu do przeniesienia przez taki odbiornik wydaje się nieprawdopodobna.

Robert; http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPMAR9110  - połowa 6-ej strony manuala.

W modelach zużywających spore ilości prądu, niezbędne jest dokładne zaprojektowanie instalacji prądowej.

Zgadza się Andrzej.

Pomijajac ryzyko wypadku z naszym udziałem lub innych ludzi, zwierząt, rzeczy itp. po prostu szkoda naszego modelu, jego wyposażenia, czasu i pieniędzy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.