ppompka Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Mam lekki problem żeby wymyślić coś sensownego, co zdałoby egzamin w połączeniu połówek płata. Model ma ~120cm rozpiętości, typowy model żeby sobie polatać i porobić fikołki w wolnych chwilach. w skrzydła są wklejone kieszenie na rurkę 14mm. Pierwszym pomysłem były tradycyjnie haczyki i sprężyna/gumka, ale nie wiem czy wklejenie haczyków w balsę 5mm (takie jest żebro przykadłubowe) wystarczy, nie będzie to za słabo się trzymało? Drugim pomysłem było łączenie podobne do takiego, jakie jest w prawdziwych szybowcach dźwigary spięte na środku zawleczką. Chodzi mi o coś takiego jak na rysunku, czy zdałoby to egzamin, czy może nie warto robić takich kombinacji (chociaż w sumie, to byłoby banalne do zrobienia, pewnie łatwiejsze niż haczyki) i zwykłe haczyki w balsie wystarczą? Przez przypadek dałem nie do tego warsztatu co trzeba, bo to nie jest motoszybowiec, jeśli można to prosiłbym o przeniesienie do poprawnego działu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Athen Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Mam 140cm rozpiętości, skleiłem skrzydła taśmą szklaną. "Ostro" nie latam, ale spokojnie też nie Na razie nie uciekły, chociaż estetyka nie powala. http://imgur.com/a/oWgfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 W spaliniaku 1.40 mam zawleczkę na kształt takiej jaka jest w Piracie (centropłat z uchem -sworzeń) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 W Alpinie o rozpiętości 4m. mam skrzydełka łapane do kadłuba tylko na takie plasticzki jak na zdjęciach... W zupełności wystarcza, a zdarza mi się pogonić modelik Tu masz dokładne info co i jak...http://www.espritmodel.com/wing-retainer-systemwing-lock-2.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 A my kleimy na taśmę izolacyjną, kaptonową czy inną i latamy powoli tyle ze w skrzydłach jest długi bagnet. A to Twoje 120cm to co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Taśmy nie mam tam jak wsadzić, więc to rozwiązanie odpada, dodatkowych plastików nie chce mi się już zamawiać, bo już mam do niego wszystko. Model wygląda mniej więcej tak-zdjęcie z budowy, teraz skrzyła mają już kesony o są oklejone balsą miedzy pierwszym i drugim żebrem, więc nie mam już tam dojścia od wewnątrz. więc haczyki musiałbym wklejać tylko od zewnątrz, no ew, w razie ostateczności mogę wyciąć nieduże otwory żeby jakoś to przykleić pewniej od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 no to teraz widać że taśma nie pomoże. Jeśli ciasno spasowany bagnet Ci nie wystarczy, to haczyki i gumka lub sprężyna dadzą rade. Bagnetu bym nie dzielił Inna opcja to nylonowe śruby zamontowane w skrzydłach i dokręcane od strony wnętrza kadłuba (lub odwrotnie) Będziesz miał od razu bolce ustalające No i zawsze możesz zastosować zawleczki lub śruby wkręcane/wkładane poprzez dźwigar w obu skrzydłach. To tyle co pierwsze wskoczyło mi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dzięki, zdecyduję się albo na gumki, albo na mocowanie śrubami, w sumie nie ma chyba aż takiej dużej siły która rozsuwałaby skrzydła i pancernych mocowań nie trzeba. Jeśli się mylę to poprawcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 To raczej mały model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A może po mojemu? DSCN6762 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Tu bagnet robi dużo. Przez to nie trzeba aż takiej nadmiarowości. Ale przeciwskazań nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Wiem. Przy dobrze spasowanym bagnecie sił wzdłuż bagnetu praktycznie brak. Ale z drugiej strony przy dobrze spasowanym bagnecie tarcie na nim też jest małe i jakieś zabezpieczenie przed rozsunięciem powinno być. Ideałem jest takie spasowanie bagnetu, aby tarcie było wystarczające. Nie zawsze się udaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Tomek...kombinujesz za bardzo Ja mam skrzydła po 1.5m na taśmie jako tako przyklejonej i sie nie wysuwają. A bagnetu nie mam super spasowanego. A siła odśrodkowa w zakręcie (jak się go źle zrobi) jest sporawa jak nie bardzo duża. No raz mi sie wysunęło, ale taśmę odklejałem i przyklejałem przez cały dzień w ramach oszczędności lub lenistwa. Sam nie wiem co przesądziło. ale przynajmniej wtedy model fajnie latał i coś sie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 No tak. Ja latam spacerowo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A tego to nie wiem A ja tylko dałem przykład ze banalna taśma duzo znosi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Wie ktoś gdzie w Polsce kupić takie zatrzaski jak pokazał Piotralski ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 O ile dobrze myślę to największa siła która próbuje nam rozpiąć skrzydła jest przy beczce autorotacyjnej gdzie model obracałby na przykład się względem końcówki skrzydła. Przyjmując, że skrzydło waży 150g, a SC skrzydła jest gdzieś w 1/3 długości skrzydła, to siła która próbuje nam wyrzucić to jedno skrzydło to ~1,6kg (jak mój tok rozumowania jest poprawny), taśma spokojnie to wytrzyma, ale u siebie nie mam na to miejsca, nakrętka kłowa M4 która byłaby tylko w balsie nie powinna raczej się wyrwać, tak więc zostanę chyba przy tym rozwiązaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Paweł dostał tyle rozwiązań że ma w czym wybierać... Szczerze, sadzę że malutkie haczyki wklejone w skrzydło i guma modelarska spokojnie da radę przy tej rozpiętości. A Paweł i tak zrobi po swojemu, bo na tym to nasze hobby polega Wie ktoś gdzie w Polsce kupić takie zatrzaski jak pokazał Piotralski ? W Polsce nigdy tego nie znalazłem, najbliżej u czecha, ale za dolary wychodzi taniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Nastik ma. http://www.nastik.pl/zatrzask-skrzydla-p-2987.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Paweł dostał tyle rozwiązań że ma w czym wybierać... Szczerze, sadzę że malutkie haczyki wklejone w skrzydło i guma modelarska spokojnie da radę przy tej rozpiętości. A Paweł i tak zrobi po swojemu, bo na tym to nasze hobby polega A to tylko dlatego że śrubki mogą robić jednocześnie też za kołki ustalające, z haczykami jest troszkę gorzej, chociaż też da się Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi