bzik4 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 W czasie porządków u mnie w pracy znalazłem takie oto bateryjki i suche ogniwa: Bateryjki są z lat 1969-1970. Teraz pytanie, co one zasilały, wujek google milczy na ich temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Podsłuchy , wyrzutnie rakiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 . Radio "Szarotka" było na podobne. Lampowe było, to i potrzebowało dwóch bateryjek, jedną da żarzenia lamp i drugą do zasilania anodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Mój kolega właśnie Szarotki naprawia, ale takich ogniw nie widział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Gdzie pracujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 To duzo warte pewnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Być może służyły do zasilania telefonów z miejscowa baterią (MB)...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Gdzie pracujesz? służę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 w taki razie: aparat polowy MB 43/MB 66 mam gdzieś taki nawet ta 105V podobno do żarzenia lamp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janko Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dwie duże zasilały telefon "na korbkę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Takie duże Volty miałem w skrzyneczce zasilającej w instalacje telefoniczną. Pamiętam, że jak coś raz siadło, "naprawiacz telefonów" wywiercił w górnej pokrywce zalanej kruchą smołą otworek i dolał wody o ile pamiętam, pomogło. Telefon czarny z ebonitu z korbką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ta duża z prawej strony i na górze zdjęcia jak dobrze pamięyam latała w lampowych odbiornikach wicherka "bateria anodowa 67,5V' Do żarzenia była R20 to były czasy jak jednoczynnościowe radio ważyło ponad 1kg . Serwomechanizm był w postaci wybieraka gwiazdowego i przekaźnika a serwo miało silniczek z gumy modelarskiej . I było tak jedno naciśnięcie w lewo , kolejne prosto kolejne w prawo i kolejne znów na prosto . i manipulator był klasy dzwonkowej ( przycisk od dzwonka ) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Te duże ogniwa Volta nie są takie duże na jakie wyglądają na zdjęciu. Teraz nie mam ich w ręku ale mają wymiary jakieś 120x40x40 mm wiec aparaty polowe raczej odpadają bo tam były ogniwa ok 40-55Ah. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi