Vesla Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Jestem laikiem jeżeli chodzi o ESA i jak na razie nie planuję tego zmieniać. Pewnie o tym rozmawialiście decydując się na takie a nie inne zapisy w regulaminie, ale przyszło mi do głowy coś takiego: Wprowadźcie ESA klasa 2 z handicapem. Jednopłatowce nie mogą mieć ciągu na śmigle większego niż .... i tutaj trzeba ustalić odpowiedni ciąg maksymalny dla modeli o zadanej rozpiętości. Albo punktacja dla jednopłatowca x 0,5. Utrudni to zdobywanie punktów a zwiększy różnorodność konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Też się nie znam, ale może esowa klasa OPEN? Nieważne co ważne, że latało w WWI i ma odpowiednią rozpiętość, choć wtedy pewnie wszyscy by poszli w jednopłaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Dlatego wspomniałem o handicapie dla "gorszych maszyn". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Witam Niechcący wywołałem "małą burze" ,EIII jest klasykiem WWI i dlatego wątek został tu umieszczony. Fokkerek nie jest modelem wg regulaminu ESA ale jest wykonany w "technologi" ESA. W temacie są dwa modele EIII dla syna i F2B dla mnie . Modele będą miały jednakowe wyposażenie , dzięki temu EIII teoretycznie będzie miał przewagę w powietrzu . Młody przy jednakowych modelach szybko mógł by się "znudzić się " Esiakiem a tak prawdopodobnie będzie miał szanse powalczyć z Bristolem . Troszkę podłubałem przy modeliku , wkleiłem statecznik poziomy ,skleiłem tył kadłuba ,wkleiłem węgiel fi2 po bokach kadłuba jako usztywnienie. pierwsza przymiarka po poskładaniu całego wyposażenia do Fokkerka jest ciężki na dziób ,serwo od wysokości chyba powędruje na koniec ogona . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Witam żeby nie było że Fokkerek leży odłogiem .coś tam podłubałem a głównie popsikałem i wygląda tak: zamontowałem napęd z 3S bierze niecałe 4 A i brakuje parunastu gram aby leciał w pionie teraz wazy tyle ale do lotu jeszcze przytyje bo trzeba dokończyć podwozie i parę innych pierdół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Piękny!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 witam W pracy "orka" cały tydzień ,brak czasu na modele ale coś tam podłubałem. "Zdrutowałem" podwozie z drutu 1,5 i 1,0 podwozie poskładane bez lutowania i wklejone do modelu zamocowałem serwo wysokości z całym mechanizmem tak wygląda w całości : brak kilku pierdółek ale to się dorobi a później wylądował na wadze mam małe pytanko jaką taśmą maskujecie modele do malowania , tego maskowałem foliom reklamową i była porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Taśmą lakierniczą - nie mylić z malarską. Trzyma o niebo lepiej i nie zostawia kleju nawet po paru dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 ja używam albo tego: https://www.google.pl/search?q=3m+masking+tape&espv=2&biw=1600&bih=799&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=-kPzVKuzF_GS7Aan-oHoDw&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_&imgrc=1FXNP0tSuD7rBM%253A%3BakFn0xIf6pj0FM%3Bhttp%253A%252F%252Fimmitari.com%252Fimages%252Ftools%252Ftapes5.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fimmitari.com%252Ftools.php%3B879%3B768 albo tego: http://www.stickyproducts.co.uk/3m-2321-scotch-masking-tape-2017-p.asp klei się doskonale, nie odpada podczas malowania, polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 EIII skończona waga do lotu Teraz czas zacząć BRISTOL F2B wkleiłem dźwigary odciąłem lotki wkleiłem serwa oraz zamaskowałem dźwigary i serwa białą farbą prysnąłem dół górnego skrzydła na kolor. teraz ,maskowanie, malowanie ,maskowanie, malowanie ,maskowanie ,malowanie, a kolory to :biały,czerwony,zielony, niebieski ,i kremowy (żółty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Eindecker cudo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Do południa maskowanie malowanie i maskowanie i tak wyglądają płaty: od góry od dołu mam pytanko jakiej grubości płytki stosujecie na usterzenie ,w EIII to 5mm a tu 11mm ??. PS mala zagadka jakie malowanie wybrałem dla Bristolka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Bristolek w malowaniu treningowym KROKODYL: Bardzo ładnie wychodzi. Gratuluję cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Zgadza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Witam odgrzejemy kotleta E III ma się dobrze dzisiaj latała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ancymonek Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Czy zauważyłeś akieś utraty zasięgu w związku z tą srebrną farbą na dziobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 witam jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz że za modelem ciągnie się kabel anteny ,latam na 35Mh i nie zauważyłem utraty zasięgu ( odbiornik ma ok 40 cm anteny ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ancymonek Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Jakoś mi to umknęło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi