Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Budujemy z dziadkiem kolejny model samolotu akrobacyjnego Su-26M, metoda konstrukcyjna 

rozpiętość-1400 mm
długość- 1080 mm
Więcej  napisze w kolejnych postach

post-9180-0-47711000-1424024059_thumb.jpg

post-9180-0-50513500-1424024096_thumb.jpg

post-9180-0-55709000-1424024152_thumb.jpg

post-9180-0-57272900-1424024243_thumb.jpg

post-9180-0-65530000-1424024286_thumb.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Jak na tą metodę budowy - za mały model - generalnie nie ten dział - bo to w stronę półmakiety lub makiety idzie... patrząc na użyte materiały mimo mocnego odciążanie wręg - wyjdzie ciężki model...

Opublikowano

Jak na tą metodę budowy - za mały model - generalnie nie ten dział - bo to w stronę półmakiety lub makiety idzie... patrząc na użyte materiały mimo mocnego odciążanie wręg - wyjdzie ciężki model...

Bierz połowę.

Opublikowano

Wydaje się mi że na wręgi kadłuba używacie troszeczkę za grubej sklejki, pewnie jest to jakaś 4 ? proponował bym 2, albo zwiększyć ażurowanie 

Opublikowano

Po pierwsze podziw ,że 17 latek coś robi zamiast grać na komputerze i popijać piwo !!!

Po drugie 4 sklejka to za dużo, ale skoro już tak zrobiłeś to trudno , i tak poleci.

Po 3 nie napisałeś czy to elektryk czy spalina.

I po czwarte , buduj, staraj się oszczędzać na wadze , ale buduj dalej , zdobywasz nie tylko nowy model ale kupę doświadczenia.

Czekam na kolejne fotki.

• Lubię to 1
Opublikowano

szczerze mówiąc, nie mam czasu na takie rozrywki od kiedy zacząłem działać z lotnictwem na poważnie. Z góry przepraszam że to nie jest to miejsce. Chciałem żeby docelowo był to akrobat 3D. Na dzisiaj, czyli to co widac na zdjęciu waga wynosi 360 gramów. Będzie to elektryk. Wyciągnęliśmy wnioski podczas budowy Ła-7, jest ciężki ale postaramy się żeby poleciał 

Podwozie zrobimy z kawałka aluminium wspomaganego prętem stalowym 4mm, dodam zdjęcie kiedy przyjadę do modelarni. Zastanawiamy się, jaki ustawić kąt natarcia skrzydeł, z uwagi na opór czołowy podwozia

Opublikowano

Zastanawiamy się, jaki ustawić kąt natarcia skrzydeł, z uwagi na opór czołowy podwozia

??? a co to ma do rzeczy, kąt natarcia to zwykle od 0,5 do 2 stopnie , w zależności od konstrukcji i typu modelu i profilu skrzydła.

Opublikowano

Oryginalne wręgi na planach są z 3 mm, a oryginalny rozmiar to 1489 mm, więc ta 2 to chyba raczej do wicherka 15. Patrząc na zdjęcia ,to nie wiem co jeszcze można ażurować w tych wręgach. A to plany wręg.   su26mx_4of4.pdf

Opublikowano

Chcieliśmy zaoszczedzic na sklejce modelarskiej i dlatego zastosowaliśmy 4mm. Juz bardziej nie mozna ich wyażurować, masz rację.

Opublikowano

Chcieliśmy zaoszczedzic na sklejce modelarskiej i dlatego zastosowaliśmy 4mm. Juz bardziej nie mozna ich wyażurować, masz rację.

Witam, ale ta wręga na czwartym zdjęciu  to taka solidna, pewnie z 8 mm grubości ma bo złożona z dwóch

Opublikowano

To są dwie oddzielne wregi,poniewaz skrzydla robimy w calosci ;)

Kawałek spodu kadluba będzie wyjmowany. Kiedy zaczniemy skrzydla pokaze jak to wygląda.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na maksa wyazurowalismy to co mogliśmy. Silnik bedzie elektryczny. Zastosowalismy 3x Towerpro MG995. Zastanawiam się czy nie jest to lekka przesada.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na maksa wyazurowalismy to co mogliśmy. Silnik bedzie elektryczny. Zastosowalismy 3x Towerpro MG995. Zastanawiam się czy nie jest to lekka przesada.

Tak,lekka przesada z tymi serwami:-)
Opublikowano

Wysokość i lotki wystarczy dać  http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_455_456&products_id=900    lub podobne  http://radio-modele.pl/serwo-emax-es3001-3-2kg-0-17sec-37g,549,20546.html

kierunek   http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_455_456&products_id=897    Napęd jest elektryczny ,czyli -prawie brak wibracji, więc nie koniecznie tryby metalowe w serwach.

Opublikowano

Władek spójrz na lotki, te serwa które poleciłeś jakoś słabo widzę przy nagłym i pełnym wychyleniu, zębatki, to prawie pewne że się sypną.

Miałem edga 540 1970 mm. na lotkach były serwa 10 kg. na trybach plastykowych i przy pierwszym locie oba serwa  się rozsypały.

Chyba że kolega Max będzie latał tym Su jak trenerkiem to zapewne te serwa wystarczą, ale to przecież akrobat.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.