baster45 Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Witam Miałem budować Piper'a albe po dłuższym zasatnowieniu wyszło że ten samolot to nie dla mnie. No i wybor padł na mojego pierwszego akrobata "Extra 330" Trochę poszperałem po necie, bardzo dużo dowiedziałem się od Damiana z Orzesza ( 3km odemnie ). Widziałem od niego modele które są zrobione z styroduru ( xps ) i styropianu. Modele są zrobione super. I właśnie to mnie zachęciło do budowy modelu z tych materiałów. Materiały : -styrodur 3cm -styropian 10cm -slejka ( róźne) -balsa ( róźne) -I wsumie to wszystko... (Chyba) Budowę extry 330 zaczołem 4 dni temu... Plany narysowałem sam ( troche poprawek od strony Damiana ). No i przeniosłem plany na styrodur. Wycięty kadłub.. Plany narysowane. Nieoszlifowany kadłub...
baster45 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 No i waga kadłuba przed oszlifowaniem i po. No i pare zdięć po szlifowaniu kadłuba.
baster45 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Opublikowano 1 Marca 2015 No i siedziałem do 2.30, ale są postępy ( statecznik poziomy zrobiony ) Statecznik narysowałem z głowy. Użyłem listewek sosnowych 5x3 ( nie wiem czy nie zasłabe będą ) i na nie przykleje balse 1.5 - 2mm. No i pare zdięć statecznika.
baster45 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Opublikowano 1 Marca 2015 I postępy prac na dziś... Zrobiłem statecznik pionowy z listewek sosnowych 4x4mm. Zostanie on również pokryty balsą 1.5-2mm. Zdięcie z prac
baster45 Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Opublikowano 2 Marca 2015 Byłem dziś w RC PRO Rybnik i zakupiłem balse 2mm, żywice, dźwignie i 1 servo ( brak funduszy :/ ) Ponieważ o 17 wróciłem ze szkoły nie miałem za dużo czasu porobić przy modelu ale znalazłem chwile i okleiłem balsą stateczniki i wkleiłem je w kadłub ( modle się żeby były prosto ). Do kadłuba zostały one wklejone na żywicy.
Tomek Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Mariusz masz 16 lat i nie oczekuje cudów z Twojej strony, ale chyba masz w Rybniku jakąś modelarnie ,żeby Ci trochę ktoś podpowiedział to i owo. Szkoda ,żeby Twój zapał przerodził się w nienawiść na lotnisku. hmm....
baster45 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Opublikowano 3 Marca 2015 Może i mam te 16 lat ale to coś zmienia? Czyli że nie moge budować sobie modeli tak jak inni, powiedz mi w czym jestem gorszy ??? Bo trochę nie rozumie ? Co masz na myśli pisząc" Szkoda ,żeby Twój zapał przerodził się w nienawiść na lotnisku. hmm...."
slimas Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Myślę że chodzi o wykonanie.Np stateczniki mógłbyś z przodu ładnie wyszlifować a i styk steru ze statecznikiem również.
Maca111 Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Przecież wszystko jest elegancko wykonane wystarczy spojrzeć najpierw na niższe zdjęcie a pozniej na to wyzej, fajnie wszystko wyszlifowane a pewnie tamto zdjecie mialo byc tylko pogladowe jak niej wiecej beda wygladaly stery. Buduj dalej Powodzenia
baster45 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Opublikowano 3 Marca 2015 Statecznik jest wyszlifowany.. Ta czarna lina to linia narysowana markerem... Moze dlatego to wyglada tak brzydko Bedzie to mój pierwszy akrobat i dlatego nie wkladam w niego pieniedzy... Wiadomo nauka akrobacji i napewno bedzie jakieś bymmm. Co do szlifowania to naprawde dobrze to wygląda. Musze tylko jeszcze natacie w sterze poziomym poszlifować i bedzie dobrze. Według mnie to zamiast pomagać, wspierać to niektórzy choby nie chcieli żeby przybyało modelarzy...
slimas Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Na ostatnim zdjęciu chodzi mi o krawędz natarcia statecznika poziomego ładniej i chyba lepiej by było jak by była półokrągła no chyba że tylko na zdjęciu tak jest a u ciebie potem jest już wyszlifowane.
baster45 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Opublikowano 3 Marca 2015 Przecież napisałem że muszę to wyszlifować...
slimas Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Sorki to zle zrozumiałem ponieważ napisałeś że zostały one już wklejone.. teraz troszkę trudniej będzie to zrobić.Ale bardzo podoba mi się kadłub fajnie wykonany i pewnie za grosze:D
baster45 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Opublikowano 3 Marca 2015 No o to właśnie chodzi za materiały na kadłub i skrzydla dalem jakieś 80zł. Właśnie teraz to szlifuje i powiem ci że nie idzie to aż tak źle
andrzej351 Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Młody kolego Mariuszu.koledzy którzy tu na forum udzielają ci rad robią to w dobrzej wierze właśnie po to żeby budowane modele spełniały pokładane w nich oczekiwania.Ty odbierasz to jako totalną krytykę i sam zachowujesz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał a przecież nie o to w modelarstwie chodzi... proponuję jeszcze zwrócić uwagę na pisownię,robisz dużo błędów gramatycznych... pozdrawiam i więcej pokory życzę . 1
Shock Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Spokojnie chłopaki . Dajcie Mariuszowi dokończyć model,jest młody,napalony,ważne że tworzy sam . Ogólnej tragedii nie ma ,nieraz ludzie prezentują na forum o wiele gorsze ulepy. Jak pisze ma pomocną dłoń w postaci Damiana który jest doświadczonym i dobrym modelarzem a który niedawno złożył taką samą Extrę która fajnie lata. Jeśli wyjdą pewne "wady konstrukcyjne" to Mariusz będzie wiedział na przyszłość że pewne rzeczy trzeba zrobić inaczej,lepiej. 1
Tomek Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Raz wykonanie , ten ster kierunku czy żebro w kadłubie , kiszka. Dwa , robisz samolot czy czołg, bo dawanie sosny na ster wysokości jak w każdym sklepie modelarskim jest pełno balsy, to porażka. Dlatego napisałem ,żebyś zgłosił się do modelarni , żeby jakiś instruktor Cię pokierował. Zanim zmarnujesz swój potencjał na budowę gniota. Jak na 16 latka jest dobrze , ale jak można małym nakładem sił i środków może być dużo lepiej, to czemu nie .???
modelarz115 Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Mi w głowie nie może się pomieścić styrodur + SPALINA 20-30 ccm Zawsze wydawało mi się że różnego rodzaju pianki w takich konstrukcjach to dodatkowe wzmocnienia a nie podstawowy budulec... Może mało w życiu modeli widziałem, ale jeżeli się nie rozpadnie to całkowicie zmienię podejście do tematu, ale w sumie jeżeli taka Extra już gdzieś lata to chyba nie ma się czego obawiać Powodzenia w budowie
Shock Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Jacek,mało śledzisz forum.. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/50821-ekstra-330-155-m-xps-styropian/
idfx Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Ja natomiast jeszcze raz podkreślę, że tu nie ma podziału wiekowego i każdy z nas od czegoś zaczyna .. to czy 16 czy 40 lat o niczym nie świadczy a nawet bym się odważył stwierdzić, że jak już, to bardziej świadczy na korzyść 16 lat bo nie ma tak mózgu zasr...ego problemami życia jak my i dużo szybciej ogarnia i pojmuje co i jak. Proponuję odpuścić to ciągłe szufladkowanie wiekowe ..
Rekomendowane odpowiedzi