baster45 Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Witam Miałem budować Piper'a albe po dłuższym zasatnowieniu wyszło że ten samolot to nie dla mnie. No i wybor padł na mojego pierwszego akrobata "Extra 330" Trochę poszperałem po necie, bardzo dużo dowiedziałem się od Damiana z Orzesza ( 3km odemnie ). Widziałem od niego modele które są zrobione z styroduru ( xps ) i styropianu. Modele są zrobione super. I właśnie to mnie zachęciło do budowy modelu z tych materiałów. Materiały : -styrodur 3cm -styropian 10cm -slejka ( róźne) -balsa ( róźne) -I wsumie to wszystko... (Chyba) Budowę extry 330 zaczołem 4 dni temu... Plany narysowałem sam ( troche poprawek od strony Damiana ). No i przeniosłem plany na styrodur. Wycięty kadłub.. Plany narysowane. Nieoszlifowany kadłub... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baster45 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 No i waga kadłuba przed oszlifowaniem i po. No i pare zdięć po szlifowaniu kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baster45 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 No i siedziałem do 2.30, ale są postępy ( statecznik poziomy zrobiony ) Statecznik narysowałem z głowy. Użyłem listewek sosnowych 5x3 ( nie wiem czy nie zasłabe będą ) i na nie przykleje balse 1.5 - 2mm. No i pare zdięć statecznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baster45 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 I postępy prac na dziś... Zrobiłem statecznik pionowy z listewek sosnowych 4x4mm. Zostanie on również pokryty balsą 1.5-2mm. Zdięcie z prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baster45 Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Byłem dziś w RC PRO Rybnik i zakupiłem balse 2mm, żywice, dźwignie i 1 servo ( brak funduszy :/ ) Ponieważ o 17 wróciłem ze szkoły nie miałem za dużo czasu porobić przy modelu ale znalazłem chwile i okleiłem balsą stateczniki i wkleiłem je w kadłub ( modle się żeby były prosto ). Do kadłuba zostały one wklejone na żywicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Mariusz masz 16 lat i nie oczekuje cudów z Twojej strony, ale chyba masz w Rybniku jakąś modelarnie ,żeby Ci trochę ktoś podpowiedział to i owo. Szkoda ,żeby Twój zapał przerodził się w nienawiść na lotnisku. hmm.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baster45 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Może i mam te 16 lat ale to coś zmienia? Czyli że nie moge budować sobie modeli tak jak inni, powiedz mi w czym jestem gorszy ??? Bo trochę nie rozumie ? Co masz na myśli pisząc" Szkoda ,żeby Twój zapał przerodził się w nienawiść na lotnisku. hmm...." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimas Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Myślę że chodzi o wykonanie.Np stateczniki mógłbyś z przodu ładnie wyszlifować a i styk steru ze statecznikiem również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maca111 Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Przecież wszystko jest elegancko wykonane wystarczy spojrzeć najpierw na niższe zdjęcie a pozniej na to wyzej, fajnie wszystko wyszlifowane a pewnie tamto zdjecie mialo byc tylko pogladowe jak niej wiecej beda wygladaly stery. Buduj dalej Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baster45 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Statecznik jest wyszlifowany.. Ta czarna lina to linia narysowana markerem... Moze dlatego to wyglada tak brzydko Bedzie to mój pierwszy akrobat i dlatego nie wkladam w niego pieniedzy... Wiadomo nauka akrobacji i napewno bedzie jakieś bymmm. Co do szlifowania to naprawde dobrze to wygląda. Musze tylko jeszcze natacie w sterze poziomym poszlifować i bedzie dobrze. Według mnie to zamiast pomagać, wspierać to niektórzy choby nie chcieli żeby przybyało modelarzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimas Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Na ostatnim zdjęciu chodzi mi o krawędz natarcia statecznika poziomego ładniej i chyba lepiej by było jak by była półokrągła no chyba że tylko na zdjęciu tak jest a u ciebie potem jest już wyszlifowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baster45 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Przecież napisałem że muszę to wyszlifować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimas Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Sorki to zle zrozumiałem ponieważ napisałeś że zostały one już wklejone.. teraz troszkę trudniej będzie to zrobić.Ale bardzo podoba mi się kadłub fajnie wykonany i pewnie za grosze:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baster45 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 No o to właśnie chodzi za materiały na kadłub i skrzydla dalem jakieś 80zł. Właśnie teraz to szlifuje i powiem ci że nie idzie to aż tak źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Młody kolego Mariuszu.koledzy którzy tu na forum udzielają ci rad robią to w dobrzej wierze właśnie po to żeby budowane modele spełniały pokładane w nich oczekiwania.Ty odbierasz to jako totalną krytykę i sam zachowujesz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał a przecież nie o to w modelarstwie chodzi... proponuję jeszcze zwrócić uwagę na pisownię,robisz dużo błędów gramatycznych... pozdrawiam i więcej pokory życzę . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Spokojnie chłopaki . Dajcie Mariuszowi dokończyć model,jest młody,napalony,ważne że tworzy sam . Ogólnej tragedii nie ma ,nieraz ludzie prezentują na forum o wiele gorsze ulepy. Jak pisze ma pomocną dłoń w postaci Damiana który jest doświadczonym i dobrym modelarzem a który niedawno złożył taką samą Extrę która fajnie lata. Jeśli wyjdą pewne "wady konstrukcyjne" to Mariusz będzie wiedział na przyszłość że pewne rzeczy trzeba zrobić inaczej,lepiej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Raz wykonanie , ten ster kierunku czy żebro w kadłubie , kiszka. Dwa , robisz samolot czy czołg, bo dawanie sosny na ster wysokości jak w każdym sklepie modelarskim jest pełno balsy, to porażka. Dlatego napisałem ,żebyś zgłosił się do modelarni , żeby jakiś instruktor Cię pokierował. Zanim zmarnujesz swój potencjał na budowę gniota. Jak na 16 latka jest dobrze , ale jak można małym nakładem sił i środków może być dużo lepiej, to czemu nie .??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Mi w głowie nie może się pomieścić styrodur + SPALINA 20-30 ccm Zawsze wydawało mi się że różnego rodzaju pianki w takich konstrukcjach to dodatkowe wzmocnienia a nie podstawowy budulec... Może mało w życiu modeli widziałem, ale jeżeli się nie rozpadnie to całkowicie zmienię podejście do tematu, ale w sumie jeżeli taka Extra już gdzieś lata to chyba nie ma się czego obawiać Powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Jacek,mało śledzisz forum.. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/50821-ekstra-330-155-m-xps-styropian/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Ja natomiast jeszcze raz podkreślę, że tu nie ma podziału wiekowego i każdy z nas od czegoś zaczyna .. to czy 16 czy 40 lat o niczym nie świadczy a nawet bym się odważył stwierdzić, że jak już, to bardziej świadczy na korzyść 16 lat bo nie ma tak mózgu zasr...ego problemami życia jak my i dużo szybciej ogarnia i pojmuje co i jak. Proponuję odpuścić to ciągłe szufladkowanie wiekowe .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi